Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

hungary_europeInštitút pre odborné vzdelávanie a vzdelávanie dospelých n.o.
Institution for specialized and adult education n.o.
Čínska 12, 040 13 Košice. Slovakia

Fundatia Centrul Educational Soros
Soros Educational Center Foundation
Str. Kossuth Lajos nr. 9. 530220 Miercurea Ciuc. Romania.
www.sec.ro

A Budapesti Művelődési Központ ötödik éve indítja nagy sikerű „Kattints rá, Nagyi!” (www.nagyi.bmknet.hu) nevet viselő, 25 órás, nyugdíjasoknak szóló kezdő internet felhasználói tanfolyamát. A 2006. év végére folyamatos fejlődés eredményeképpen elértük az ezres végzett tanulószámot. 2007-ben megduplázzuk ezt a tanulószámot az országban 14 településen egész évben folyamatosan indított tanfolyamok eredményeképpen, melyet PPP konstrukcióban a UPC Magyarország Kft és Újbuda Önkormányzata szponzorál.

Bővebben...

EZÜSTNET – internetező idős tanulók Kárpát-medencei hálózata

Az előzményekre építve, nyertes Grundtvig 2 tanulási kapcsolatunk projektünk keretében szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a határokon túl is igénybe vehessék a harmadik életkorúak a "Kattints rá, Nagyi!" tanfolyamokat, ezáltal bekapcsolódhassanak a harmadik évezred technológiájának használói közé.

Bővebben...

Nemzetközi „Kattints rá, Nagyi!©” találkozó

2007. november 6-7.
Helyszín: Budapesti Művelődési Központ Cím: 1119 Budapest, Etele út 55. Magyarország.

Résztvevők köre: a magyarországi oktatási hálózatban részt vevő intézmények, felnőttoktatóik, valamint szenior tanulók, a Silvernet projektben részt vevő román és szlovák partnerintézmények, szenior tanulóik, az oktatási program lehetséges szponzorai.

Bővebben...

Az első, budapesti projekttalálkozóval elindult a SILVERNET projekt.

A Budapesti Művelődési Központ, mint projektkoordinátor rendezte meg a SILVERNET projekt első szemináriumát Budapesten. Az Európai Bizottság Élethosszig tartó tanulás programjának támogatásával 2007. októberében indult kétéves tanulási kapcsolatok projektben három EU tagország, Magyarország, Románia és Szlovákia vesz részt egy-egy magyar nyelvű felnőttképzési intézmény részvételével. A november 6-án kezdődött kétnapos találkozón a Soros Oktatási Központ két munkatársa mellett három idős tanuló, a Szakképző és Felnőttképzési Intézet két munkatársát pedig egy szenior tanuló vett részt a találkozón.

Bővebben...

kosaras_logo_a4A SILVERNET projekt részeként a "Kattints rá, Nagyi!" program a határon túli idősek számára is elérhetővé válik.

A tavaly elindult programadaptációt követően Csíkszeredán február 5-én, Komárnóban január végén, 4 csoportban 45 fő részvételével indulnak az első határon túli "Kattints rá, Nagyi!" tanfolyamok.

A határon túli tanfolyamokat az Európai Bizottság Élethosszig tartó tanulás programja támogatja.

Lásd még: 2008-ban 1500 tanuló Magyarországon

Erdélyben is kattintanak a nagyik.
Nemzetközi „Kattints rá, Nagyi!©” találkozó Csíkszeredán május 27–31-én.

A Budapesti Művelődési Központ jogvédett oktatási programja átlépte az országhatárokat: egy Európai Unió által támogatott, kétéves tanulási kapcsolatok projekt eredményeképpen Komárnóban és Csíkszeredán is elindult az idősek internet-oktatási programja.

Bővebben...

Beszámoló a SILVERNET projekt első évének tevékenységeiről

A pályázat közös elkészítése után az első találkozó szervezése következett, melybe mindhárom intézményt bevontuk. Budapesten a találkozó szervezésébe a “Kattints rá, Nagyi!” tanfolyamot már elvégzett szenior tanulók is bekapcsolódtak. Csíkszeredán (RO) és Komárnóban (SK) felhívás közzétételével hirdették meg a projektet, a nagyszámú idős jelentkezők kiválasztását Romániában esszéírás segítette.

Bővebben...

2008. október 23-25-én találkoztak Komárnóban (SK) az erdélyi (RO) és újbudai (HU) szenior tanulók.

A projekttalálkozó első napján kirándulást tettek Pozsonyban, ahol a magyar képviselők fogadták őket a parlamentben. A találkozó alkalmat adott a már megismert határon túli netnagyikkal való újbóli személyes találkozásra, valamint az új tagokat is sikerült megismerni. A közös városnézés kitűnő alkalom volt egymás jobb megismerésére. Újbudáról 16 fő, Csíkszeredáról 10 fő utazott a találkozó első napjára.

A második napon a szakmai program következett, mindhárom felnőttképzési intézmény beszámol az elmúlt időszak projekteseményeiről, a jövő félév terveiről valamint bemutatkozott a vendéglátó szervezet. A résztvevők megismerkedhetnek a komárnói tanulókkal, oktatóikkal.

download Beszámolo

csoportkep.jpgA fejlett országoknak az átlagéletkor növekedése miatt szembe kell nézniük az idősödő társadalom kihívásaival.

Az 55 év felettiek társadalmi aktivitása, élettapasztalataik hasznosítása számtalan lehetőséget rejt egy közösség számára – mégis, a középkorúak és az idősödő emberek egy jelentős része magányosnak, elszigeteltnek, néha egyenesen „fölöslegesnek” érzi magát.

Bővebben...

Fenntartható tanulás a közösségben (SLIC – Sustainable Learning in the Community)

SLIC logóA SLIC projekt célja, hogy
– segítse az időseket abban, hogy aktívabbak legyenek közösségeikben,
– támogassa az időseket, hogy magabiztosabbak legyenek,
– és részt vegyenek formális, illetve nemformális képzéseken,
– növelje az idősek önbizalmát és a hasznosság érzését.

A projekt angol nyelvű honlapja

Bővebben...

Konzorciumi partnerek:
•   Budapesti Művelődési Központ, Budapest
•   Felnőttképzési és Szakképzési Intézet, Komarno
•   Régiófejlesztési Ügynökség Déli Régió, Párkány
•   Csokonai Művelődési Központ, Komárom
•   Komárom–Bábolna Többcélú Kistérségi Társulás
 
terkep1_net.jpg

Bővebben...

husk_logo160.pngA Budapesti Művelődési Központ a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében

Tudással a kulturális értékekértintergenerációs, határon átnyúló csereprogramok” néven új projektet indít. 

A projekt időtartama: 1 év.

Bővebben...

husk_slogan_1sor_hu_k120.png2009. július 3-án a Budapesti Művelődési Központban lezajlott a gyermekek biztonságos internetezése workshop vezetőinek felkészítése.

A szakmai találkozón az észak- és dél-komáromi, valamint a párkányi leendő workshopvezetők, továbbá a BMK munkatársai vettek részt.
  Letölthető dokumentum PDFA program szórólapja (HU) >>> 

  Letölthető dokumentum PDFA workshopvezetők felkészítésének szakmai anyaga >>>

Bővebben...

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program2009. augusztus 25-én lezajlott az idősek internetoktatásával foglalkozó oktatók
felkészítő programja Komárnóban (Szlovákia).

A projekten kívüliek számára is meghirdetett, ingyenes workshopunkra olyan felnőttképzőket vártunk, akik érdeklődnek a szeniorok internetoktatása iránt, de még nem gyakorlottak.

Lapozzon bele szlovák nyelvű jegyzetünkbe:
1pdf_icon.jpg
Multimedia na Internete

Bővebben...

Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési ProgramA tudással a kulturális értékekért projektbe a Budapesti Művelődési Központ bevonta az EZÜSTNET Egyesületet azzal a céllal, hogy aktív szenior tagjai működjenek közre a Komáromi kistérség értéktérképének adatgyűjtésében.

A szeniorok segítenek a kistérség településeinek interneten már fellelhető leírásainak feltérképezésében. Munkájukat a Komárom-Bábolna Többcélú Kistérségi Társulás szakmai irányításával végzik.

A települések listája

Bővebben...

FejlesztocsapatA Budapesti Művelődési Központ 2009. október 5-én 10.00 órakor Párkányban (Szlovákia)
szeniorok haladó szintű internethasználói workshopvezetők felkészítését tartotta.
Workshopunkra olyan jelentkezőket vártunk, akik már oktatnak szeniorokat alapszintű internethasználatra, s érzik a tanulók igényétt a folytatásra.
Érintett témakörök: internetes multimédia (tv, rádió), virtuális utazásszervezés és utazás, webkamerák, chat, webcam chat, térképek, útvonaltervezés, panorámaképek, fotófeltöltés, saját weblap...

Lapozzon bele szlovák nyelvű jegyzetünkbe:
1pdf_icon.jpgNa siet starka
1pdf_icon.jpgNetre, Nagyi! (HU)  szórólap innen tölthető le>>> 
Letölthető dokumentum .pptA workshop bemutatója innen tölthető le>>>

Bővebben...

Budapesti Művelődési KözpontA HUSK CBC projekt nyitó rendezvényét az együttműködésben részt vevő partnerek 2009. december 4-én pénteken tervezik lebonyolítani a Budapesti Művelődési Központban.

A nyitó napon a sajtó munkatársainak bemutatjuk a projekt céljait, várható eredményeit és az aktuális rendezvényeket.

A gyermekek és szeniorok részére toborzást hirdetünk, ahol lehetőségük lesz a programok részleteivel is megismerkedni, valamint jelentkezni az ingyenes workshopokra.

Bővebben...

Hálóra, Nagyi!Hálóra, Nagyi! és Netre, Nagyi!
25 órás, ingyenes workshopok Párkányban (SK)  az internethasználat kezdeteinek és alapjainak elsajátítása érdekében nyugdíjasoknak.

Kezdés: 2009. november 19-én, délután 16:30-kor a Fénysugár Polgári Társulás számítógépes termében (cím: Párkány, Rákócziho 82; tel.: 036-758 3912).
A workshop kedden és csütörtökönként lesz, délután 16:30 és 20:00 között (a kezdő csoport 16:30–18:00; a haladó pedig 18:30–20:00).
Vezető: Mgr. Filakovsky Zoltán.
A kezdő workshopon történő részvétel előképzettséget nem igényel. Kiscsoportos, gyakorlatorientált foglalkozás, kellemes hangulat, azonos korosztály és türelmes oktató várja!
Letölthető dokumentum PDFA szórólap innen tölthető le (HU)>>>

Bővebben...

Beszélgetés a stúdióbanVeiner Vivien (14 éves) és Molnár Noémi (15 éves), a Matild Média Iskola műsorvezető tagozatos diákjai beszélgettek Szabó Judit Nikolettával, a Budapesti Művelődési Központ PR menedzserével, a Hálóra, Haver! programról. Továbbá Pintér Róbertet, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnökét és Győri Orsolya pszichológust kérdezték a biztonságos internetezésről.

A felvétel 2009 decemberében készült a Promontor Televízió BKTV stúdiójában.

Bővebben...

Hálóra, Haver! videóMilyen veszélyek leselkednek azokra az ifjoncokra, akik könnyelműen fognak az információk közötti szörfölésbe? Ezt most kép(let)esen megláthatja, aki megnézi a Budapesti Művelődési Központ Hálóra, Haver! programjának reklámfilmjét.

Jó szórakozást!

Bővebben...

Hálóra Haver! Komáromban is25 órás ingyenes workshopra került sor gyermekek számára a biztonságos internetezés elsajátítására. 

A foglalkozások helyszínei:  Budapest, Komáromi kistérség, Párkány, Észak-Komárom (Komarno) voltak. 
A workshop elvégzése után a gyermekek közös csereprogramon vettek részt, ahol a határon túli területek kulturális értékeit közösen fedezték fel, az élményeiket "digitalizálták", és közzé tették az interneten is.

Képek itt tekinthetők meg>>>

Bővebben...

HUSK-CBC párkányi látogatásMárciusban három napos látogatást tettünk Párkányban a HUSK-CBC projekt keretén belül.
A Budapesti Művelődési Központ szervezésében 6 fő „Netre, Nagyi!” képzést végzett időskorú tanuló, 1 fő oktató és 1 fő csoportkísérő munkatárs vett részt az utazáson.

Az utazást megörökítő fotók itt érhetők el>>>

Az unokák generációjának csereprogramján készült képek itt tekinthetők meg>>>Pénteken a kora délutáni órákban érkeztünk Párkányba, ahol Jenei Sarolta fogadott minket. A hotelben három, az átriumból nyíló szépen berendezett szobában szállásolták el a Netnagyikat.

Bővebben...

NagyigmándCsereprogram Szlovákiába
Márciusban a nagyszülők, áprilisban az unokák generációjának hat-hat újbudai képviselője látogatott el Szlovákiába egy interneten innen és túl egyaránt zajló kincskereső túrára.

A Budapesti Művelődési Központ Tudással a kulturális értékekért projektjének keretében az interneten való tájékozódást és a világháló biztonságosabb használatát népszerűsítették két korosztály körében, ingyenes műhelyfoglalkozások során, melyeket közel 120 fő végzett el.

Az utazást megörökítő fotók itt érhetők el>>>

Bővebben...

Nagyi-unoka csereprogram a HUSK keretében a BMK szervezésébenTudással a kulturális értékekért, intergenerációs, határon átnyúló csereprogramok
– Csereprogram Komárnóba (Szlovákia)  

A Hálóra, Haver! workshopon részt vett gyermekek közül öt unoka, illetve a Netre, Nagyi! workshopról öt nagyi kapott lehetőséget kapott lehetőséget egy ingyenes kétnapos csereprogramon történő részvételre 2010. május 1–2. között. A kiránduláson a két generáció közösen fedezte fel a határtérség kulturális értékeit a Komáromi napok keretében.

Képek itt tekinthetők meg>>>

Bővebben...

Zárótalálkozó KomárombanA „Tudással a kulturális értékekért” projektben pályázati partnerként résztvevő komáromi Csokonai Művelődési Központ adott helyet 2010. június 12-én az értéktérkép készítésben érintett települések záró találkozójának.
Június végén zárult a „Tudással a kulturális értékekért” határmenti együttműködésben zajló program. A Magyarország–Szlovákia Határon átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 1.7.1 intézkedés – Emberek közötti (People to people) akciók pályázati kiírásra öt fős partneri kör nyert el támogatást. Fő pályázó a Budapesti Művelődési központ, vezető külföldi partner a párkányi Régiófejlesztési Ügynökség Déli Régió (Sturovo), Szlovákiából Komáromból a Szakképző és Felnőttképzési Intézet (Komarno ) vesz még részt a programban. A további két magyarországi partner, a komáromi Csokonai Művelődési Központ és a Komárom–Bábolna Többcélú Kistérségi Társulás tagja még az együttműködésnek. 

Bővebben...

Liling Tamás–Mester Attila: Értéktérkép-felvétel – Az internetes publikálás módszertani útmutatója című kiadványaA tudással a kulturális értékekért projekt keretében
megjelent Liling Tamás–Mester Attila: Értéktérkép-felvétel
– Az internetes publikálás módszertani útmutatója című kiadványa.

Lapozzon bele:

Bővebben...

KiadványokA Budapesti Művelődési Központ a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Tudással a kulturális értékekértintergenerációs, határon átnyúló csereprogramok” projektje keretében közzé tett  kiadványaiból az alábbiakban tallózhat.

Szórólapok, katalógus, bemutatók, jegyzetek, könyvek, beszámoló, sajtóközlemény:

Bővebben...

▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760