Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

BAAS – Minimalizmus2023. évi  tavaszi évadunkban ismét várjuk a Budapesti Amatőr Alkotók Stúdiója foglalkozásain az érdeklődőket. Konzultációs lehetőséggel, vetített-képes elméleti előadással és gyakorlati stúdiummal fogadja Utcai Dávid festőművész a festészet és a grafika iránt érdeklődő amatőr alkotókat. 
Évadzáró alkalom 2023. június 17-én ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Minimalizmus Online lehetőséggel is »

Helyszín: Budapesti Művelődési Központ (XI., Etele út 55/A.). ♦ 202-es terem.
  Díja » 

Többen jeleztétek igényeteket a BAAS online részvételére, mivel a covid-járványtól való félelem többeteket távol tart a személyes részvételtől. Továbbra is lehetőség lesz ilyen módon is részt venni a délelőtti előadáson. Az alkotásban sajnos nyilván nem.  

Kérni szeretném azokat, akik részt szeretnének venni az ONLINE-ZOOM előadáson, hogy a BMK részére fizessenek be 2000 Ft-ot részvételi díj címen. Az átutaláshoz az alábbi adatokat használjátok:

Kedvezményezett neve: Budapesti Művelődési Központ
Cím: 1119 Budapest, Etele út 55.
Számlaszám: 11784009-15490610-000000000
Online részvétel díja: 2000 Ft.
Közlemény: BMK – ONLINE BAAS, valamint a foglalkozás dátuma.
Aki megtette a befizetést, kérem, jelezze nekem e-mailben és válaszul elküldöm a ZOOM linkcímet az előadáshoz.

A programok menete:

 • 10.00 órától vetített-képes elméleti előadást tartunk a meghirdetett témakörben.
 • 16.00 óráig az elmélethez kapcsolódóan festenek, rajzolnak a résztvevők.
  A rajzteremben rajzbakot biztosítunk, valamint korlátozott számban rajztábla is rendelkezésre áll.

Zoomolni a szokásos feltételek mellett lesz lehetőség.

Részvételi díj: 5000 Ft/alkalom – a fizetés csekken vagy átutalással lehetséges.

 • Az átutaláshoz kérjük, az alábbi adatokat használják:
  Kedvezményezett neve: Budapesti Művelődési Központ
  Cím: 1119 Budapest, Etele út 55. 
  Számlaszám: 11784009-15490610-000000000
 • Közlemény: BMK – BAAS, valamint a foglalkozás dátuma.
 • Kérjen csekket a foglalkozáson, vagy a BMK Média- és információs osztályán szerezhető be hétköznapokon 9.00–20.00 óráig.
 • befizetést igazoló szelvényt, illetve az átutalási bizonylatot kérjük, szíveskedjenek az adott foglalkozásra elhozni, a foglalkozásvezetőnek és a szakmai ügyeletes munkatársunknak bemutatni.
  Aki esetleg előzetesen már befizette egy korábbi foglalkozás díját, de még nem tudta igénybe venni, annak utólag van rá lehetősége a következő alkalmak egyikén.

 Információ

 Utcai Dávid: X város Vezeti: Utcai Dávid festőművész. (www.davidutcai.com)

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

A Budapesti Művelődési Központ által szervezett számos programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videofelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

Kérjük, olvassa el Adatkezelési Tájékoztatónkat: http://bmknet.hu/bmknet-adatvedelem.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Bikás park, Etele út 55/a., a Bikás park mellett.
GPS koordináták:
N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7, 114, 213, 214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjárat alacsonypadlós, az 1-es villamos alacsonypadlós (CAF) változatát a menetrendekben aláhúzással jelölik.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 Lezajlott foglalkozásaink 2023-ban:

 • Évadzáró alkalom 2023. június 17-én ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Minimalizmus
  Az előadásban Frank Stella, Váli Dezső és Aleksandar Bezinovictyal találkozhattok.
      A műhelymunka során arra törekszünk, hogy a legkevesebb kép elemmel fejezzük ki a mondanivalónkat. Tehát, ha egy tájképet veszünk alapul, akkor a környezetet a végletekig leegyszerűsítjük és egy vagy két motívumot használunk fel csupán az egész látványból. Azt is teljesen leegyszerűsítve, akár geometrizálva. Ezúttal is fontos szerepe lesz a precizitásnak, de körző-vonalzó ezúttal nem feltétlenül szükséges.
      A ZOOM-os lehetőség ezúttal is adott lesz, a megszokott feltételekkel.
 • június 3. – Konstrukciók
  Az előadásban Liubov Popova, Lyonel Feininger és Góth Martin lesznek bemutatva és  a munkáikon keresztül a képi konstrukciókat tanulmányozzuk. Fontos ugyanis, hogy egy képnek legyen valamiféle kompozíciós elve, a dolgok utaljanak egymásra, kapcsolódjanak egymáshoz, létrehozva egy egységet és egy logikai kapcsolatot, vagyis egy rendszert/szerkezetet, azaz konstrukciót. Ezt fogjuk hangsúlyosan ábrázolni.
       Erővonalak mentén alakítunk ki konstrukciót a képen, ez lesz a feladat a műhelyünkben. Ehhez szükséges lesz körző és vonalzó. De tényleg! Azért hangsúlyozom ezt, mert korábban is volt, hogy kértem és mégsem hozott a társaság nagyja része efféle holmit. Remélem, most mindenki hozni fog. Persze akinek nincs, az ezért külön ne vegyen. A képek ábrázolhatnak bármit – ezen a téren nagy a szabadság – csak azt aztán kicsit megbolygatjuk.   
 • 2023. május 20-án ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Túlzás
  Olyan alkotásokkal fogunk ismerkedni az előadás folyamán, amiken bizonyos részletek, motívumok, témák erősen túl vannak feszítve, vagyis eltúlozva vannak. A művészek: Scheiber Hugó, Louise Bonnet és Fernando Botero.
      A műhelyünkben a munka olyan figurális alkotások létrehozásáról fog szólni, amik karikatúraszerű megközelítésben mutatják be a tárgyukat, ergo erős túlzásban. Egyes részek elnyújtva, lekicsinyítve, felnagyítva, kidomborítva stb. lesznek. Javasolnám, hogy emberi alak szerepeljen rajta valamilyen élethelyzetben. Aztán ezt a helyzetet fogjuk felerősíteni, hasonlóan, mint a csatolmányban látható, Louise Bonnet festményeken.

  2023. május 6. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Hard edge
  A következő alkalmunkon a HARD EDGE lesz a téma. Az angol kifejezés magyarul úgy hangzana, hogy „éles szélek”, vagy „kemény élek”. Ez arra utal, hogy az ábrázolt formák kontúrjai igen precízen, élesen válnak el a mellettük levőtől. A hard edge festmény nem feltétlenül geometrizáló, megjelenhetnek szabálytalan és íves formák is. Annyiban köze van a minimalizmushoz, hogy kevés formával és színnel operál. Ezzel igen messzire evezünk a modern festészet vizein, de azt gondolom néha nem árt feszegetni a határokat, hátha tanulsággal szolgál. Az előadásban ezúttal csupa kortárs magyar művész lesz: Bernáth Dániel, Pál Katja és Horváth Lóczi Judit.
      A feladatunk az elmúlt alkalmak nyomvonalát követi, legalábbis a SZÍNMEZŐK-ét és a NEGATÍV-ét. Megint a valóságból indulunk majd ki, de ezúttal rendkívül nagyon leredukáljuk a látványt 3-4 színre és a legalapvetőbb formákra. Sőt, külön pont a szememben, ha valaki a színeiben egy teljesen a látványtól független, egyedi színösszhangzattal rukkol elő. Szükségünk lesz vonalzókra, körzőre, maszkolószalagra, ceruzára, széles ecsetre, és/vagy kisméretű festőhengerre. Javasolt technika az akril.
 • 2023. április 22. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Képvarrás
  A témánk a KÉPVARRÁS lesz. Ezalatt nem feltétlenül egy teljes kép varrással történő létrehozására gondoltam, inkább belevarrásra a képbe. Tehát egy vegyes technikájú kép megalkotása a cél, ami festve van alapvetően, de színes cérnákkal, esetleg textildarabokkal van kiegészítve, egyes részek kiemelve. A színes cérna, mint erős, tiszta szín különös vizuális hatással tudja gazdagítani a művünket. Én már régebben kipróbáltam és nagyon szerettem.
       Az előadásban szereplő művészek:Anni Albers, Richter Sára, Cas Holmes, Alice Kettle és mások. Ezúttal nem csak három művészt mutatok be részletbemenően, hanem több művészt felületesen.
       A gyakorlati részhez ideális lenne, ha mindenki keretre feszített vásznat hozna magával, ezt ugyanis viszonylag könnyű "megvarrni". Gombokat is hozzatok magatokkal. Minél többféle, annál jobb, annál több lehetőség a kreativitásra. Első lépésben a vászonra felfestünk egy alapot, egy kép alapját több színnel, amit később varrással egészítünk ki. A csatolt műalkotások talán segítenek elképzelni mire gondolok. Lehet hozni több színű és vastagságú cérnát, textilanyag darabokat ragasztót, tust és más egyéb anyagokat is. Javaslom, hogy ne nagy méretű vászonnal jöjjetek, hiszen a rendelkezésre álló időnk lehet kevés lenne egy nagyobb kép elkészítéséhez. 40x40 cm-esnél nem nagyon kellene nagyobb vászon.
 • 2023. március 25. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Negatív
  Az előttünk álló szombaton a NEGATÍV témával foglalkozunk. Itt természetesen a színek negatív megfelelőjét, azaz a komplementer párok használatát értem, ezt fogjuk gyakorolni és kicsit átállítani az agyunkat a negatívban való gondolkodásra. Az előadás művészei:Ernst Ludwig Kirchner, Milton Avery. és Jessica Brill. Kicsit visszautalok majd Nicholas de Staelre is.
       A gyakorlati részben egy olyan tájképet szeretnék, ha hoznátok, amit jól lehet színmezőkre bontani. A múltkori alkalom tapasztalatai hasznosak lehetnek.Ezen színmezők negatívját, azaz ellentétpárját fogjuk megkeresni és használni. Az alakalom végén mindenki képét lefotózom és átkonvertálom pozitívba, hogy meglássuk mennyire sikerült a színek ellentétpárjait megtalálni és milyen az összhatás. Tehát egy szimpla tájkép, városkép, vagy emberi alak legyen a kiindulópont, amit stilizálás révén színmezőkre bonthattok.
 • 2023. március 11. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Színmezők
  Ez alatt a valóságtól való elszakadás egyik lehetséges első lépését gondolom az absztrakció irányába. A színmezők, mint művészettörténeti jelenség (colorfield painting) a radikális absztrakció egyik tipikus példája. Mi azért nem merészkedünk ilyen messzire (még). A valóságot fogjuk feldarabolni, azaz felbontani színfoltokra. A műhelymunkában ezért leginkább az akrilt javasolnám használni, ráadásul vastag rétegben. Ez sajnos nem egy festéktakarékos mutatvány. Például a foltokat kivágni papírból, azt befesteni akvarellel, majd ráragasztani a képre. A helyszínen még kitaláljuk a módszereket egyénre szabottan. Javasolnék még hozni festőkést, vagy más nevén spaklit, de lehet kis festőhengert, szivacsot stb. is hozni. Aki ragasztani szándékozik, annak persze ragasztó is fog kelleni.
  Az előadásban bemutatandó három művész névsora:Nicholas de Stael, Peter Halley és Nemes Márton.
      Zoomolni a megszokott úton-módon lehet.
 • 2023. február 25. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Tusrajz
  Az alkotónap témája ezúttal a TUSRAJZ. Négy képzőművész lesz, akik az előadásban szerepelni fognak: Katharina Immerkus, Molnár Imre, Kanyó Ervin és Boros Mátyás.
      A műhelymunka keretein belül utcákat avagy házakat kérnék rajzolni kis kollázsolással. Ezt úgy képzelem, először ceruzával felvázoljuk a rajzot, majd színes papírlapokból vagy újságokból kivágunk egy-egy részhez hozzáillő formát és ráragasztjuk. Aztán következik maga a tusrajz, amit ki lehet egészíteni, vagy ha úgy tetszik gazdagítani lavírozott tussal. Szükségünk lesz tehát színes papírlapokra, újságlapokra, barna csomagolópapírra és ragasztóra. Helyenként bele is szabad festeni akrillal, akvarellel vagy temperával. Persze tus is kell, ehhez pedig toll, de ehelyett, vagy emellett lehet használni műszaki tollakat is, és persze ecset sem fog ártani.  Ja és remek ötletek kellenek majd még, és fotók, amik alapján dolgoztok. Csak ennyi.
      Természetesen ZOOMolási lehetőség ezúttal is lesz az előadás idejére. Az ezen való részvétel feltételei az eddig megszokottak.
 • február 11. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Ceruzarajz
  A soron következő foglalkozás témája a CERUZARAJZ lesz. Sajnos ehhez az egyszerű, klasszikus technikához nagyon ritkán folyamodunk. Talán alá is van becsülve. Az előadásban a következő művészek szerepelnek majd: Giovanni Battista Piranesi, Isabel Quintanilla és William Kentridge. Mellettük még más magyar, fiatal művészt is említeni fogok.
      A gyakorlati részben természetesen ceruzával fogunk rajzolni. Ehhez ajánlatos legalább 3-féle ceruzával rendelkezni, úgy mint: HB, 2B, 4B. Persze lehet ettől több és végül is kevesebb is, de én ezt ajánlanám. A feladat egy csendélet rajzolása lesz, amiben egy üvegpohár legyen a főszereplő. Javasolnám, hogy odahaza állítsatok be ilyen csendéleteket, és fotózzátok le telefonnal. A foglalkozáson aztán ezek közül fogjuk kiválasztani azt, amelyik a legsikerültebb és azt lerajzolni. Lehetőleg sima felületű papírt hozzatok, ne akvarellpapírt.
 • 2023.január 28. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Kontúr
 • Évadkezdő alkalom: január 14. szombaton ♦ 10.00 órától– Misztika
  Az új évet egy olyan igazán különleges témával kezdjük, mint a MISZTIKA. Itt nem feltétlenül a vallási misztikára gondolok, inkább a titokzatosságra, de persze a vallási értelmezés is létjogosult. A három művész, akikről az előadás szól: El Greco, Arnold Böcklin és Puvis de Chavannes. Igen, ezúttal csupa régi, klasszikus művészettörténeti nagyágyú, semmi kortárs. Azaz egy kortárs mégiscsak lesz, de csak említés szintjén.
  A feladvány Böcklin talán leghíresebb festményéből indul ki, a Halottak szigetéből. Arra gondoltam, hogy mindenki készítse el a saját verzióját, vagyis interpretációját, értelmezését. Ez a misztikus nyugalmat és egyben szellemi nyugtalanságot kiváltó kép igencsak foglalkoztatta a műélvezőket, mivel kérdéseket hagy az értelmezésben. Ráadásul maga a művész sem igen adott sok magyarázatot hozzá. Szóval próbáljátok meg a saját magatok módján átírni, átalakítani a képet. Én lehet, hogy egy rozsdás traktort festenék a sziget szélére. De lehet naplemente a háttérben, vagy a csónakba egy ismerős alakot festeni, vagy a sziget növényvilágával kezdeni valamit, esetleg egy valamiféle épületet találni ki oda. A lehetőségek száma végtelen.

Lezajlott foglalkozásaink 2022-ben:

 • Évadzáró alkalom: 2022. december 17. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Árnyékok
  Az évadzáró alkalmunk is közeleg. Szombaton az ÁRNYÉKOK lesz a témánk és három inspiráló, kiváló művész lesz a segítségünkre, akikkel az előadás keretein belül fogunk ismerkedni: David Inshaw, Martin Lewis és Edward Gordon.
      A műhelymunkára olyan fotót kérek hozni, amin lehetőleg nincs vagy alig van árnyék. A mi feladatunk lesz odakreálni a fényeket és főleg az árnyékokat. Tájképet javasolnék elsősorban, de persze lehet az bármi más is. Az árnyék fajtáiról is szót ejtek.
 • december 3. – Absztrakt vs. realizmus
  Az ABSZTRAKT VS. REALITÁS lesz a témánk. Vagyis olyan képekkel fogunk ismerkedni, amik nagyjából fele-fele arányban képviselik a két ellenpontot önmagukban. Az előadásban  Adrian Ghenie, Soós Nóra és Maki Na Kamura műveivel fogunk közelebbi kapcsolatba kerülni.
      A műtermi munka abból fog állni, hogy egy teljesen absztrakt alapra festünk valami odaillő, realisztikus motívumot úgy, hogy az alap két kevert és egy tiszta színből áll. A motívum szinte bármi lehet, ebben nincs kitétel. "A most szombati BAAS alkalmával az ABSZTRAKT VS. REALITÁS lesz a témánk. Vagyis olyan képekkel fogunk ismerkedni, amik nagyjából fele-fele arányban képviselik a két ellenpontot önmagukban. Az előadásban  Adrian Ghenie, Soós Nóra és Maki Na Kamura műveivel fogunk közelebbi kapcsolatba kerülni.
  A műtermi munka abból fog állni, hogy egy teljesen absztrakt alapra festünk valami odaillő, realisztikus motívumot úgy, hogy az alap két kevert és egy tiszta színből áll. A motívum szinte bármi lehet, ebben nincs kitétel.  
  Az előadásba bekapcsolódni ezúttal is lehet majd a ZOOM-on keresztül. Aki befizette az 1000 Ft-os részvételi díjat jelentkezzen és küldöm a belépési adatokat."
 • november 19. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Mix
  Egy képen belül különböző stilisztikai, technikai megoldások, esetleg kép a képben, vagy két (három) kép egy papíron étendő ez alatt. Az előadásban bemutatásra kerülő művészek a következők: Stella Kapezanou, Czene Márta és Bodoloczky Linda. Igen, ezúttal három női művészt mutatunk be.
      Ahogyan a második mondatonból már sejteni lehet, ezúttal képi kísérletezésbe fogunk. Javasolnám, hogy határozzátok el, milyen képet szeretnétek festeni, és abba fogunk belekombinálni, azaz mixelni egy másikat. Hogy ezt mennyire teszitek kreatívan, az már Rajtatok áll. A csatolmányban két ilyen, vagy még ilyenebb képet láthattok az említett művészek közül kettőtől. Lehet kollázsozni is!
 • november 5. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Ipari táj
 • október 15. szombaton ♦ 10.00 órától Kezek
  Az előttünk álló (munka)szombaton a KEZEK lesz a témánk. A bemutatásra kerülő művészek: Eduardo Kingman, Kondor Béla és Fiók László, de mellettük még más művészektől is hozok példákat.
      A műhelymunkai feladat során megpróbálunk egy kicsit Fiók Laci bőrébe bújni, olyan értelemben, hogy a ahogyan ő oldotta meg a kezek papírra/vászonra/farostra vitelét. Ti szinte mindannyian jól ismertétek őt, én egyáltalán nem, és csak a kiállításain látott képeinek nézegetése közben alakult ki bennem egy teória arról, hogy hogyan festette a kezeket. Véleményem szerint körberajzolásos és vetítéses módszerrel. Lehet, hogy tévedek, minden esetre szombaton a telefonjaink lámpáinak segítségével vetítjük majd a papírokra a kezeinket és rajzoljuk körbe azokat. Ez lenne a kiindulópont, ebből kellene Nektek kihozni valami izgalmas kompozíciót. Az elkövetkezőm napokban próbáljatok kigondolni valami érdekes, üzenettel bíró, kifejező kompozíciót. Gondolatébresztésképpen küldök néhány reprodukciót a fent említett művészektől. Ha véletlenül mégsem jutna eszetekbe semmi extra, akkor sincs baj, majd szombaton együtt kitalálunk valamit.
      A ZOOM-os lehetőség ezúttal is adott lesz, amire jelentkezni a szokásos módon lehet.
 • október 1. szombaton ♦ 10.00 órától A paraszti lét
  A mostani alkalom a rurális élet mindennapjaiba, azon belül is a parasztságéba invitál Benneteket. A témánk A PARASZTI LÉT, amelyet a következő művészek bemutatásával veszünk górcső alá: Jean-Francois Millet, Kocsis Imre, Nagyapáti Kukac Péter és Tóth Kovács József.
  Az előadás után a műhelymunka keretein belül azt próbáljuk meg megfogalmazni, hogy mit is jelent számunkra a vidéki/paraszti hangulat, illetve hol lehet annak lényegét a leginkább megfogni. Egy disznóvágásban? Kerti kapálásban? A mezőgépekkel való munkában? A szüretelésben? Valószínűleg mindenkinek másban. Sokatoknak biztosan vannak emlékei a gyerekkorból. A "feladat" tehát az lenne, hogy egy ilyen képet hívjunk elő magunkból minél több apró, beszédes részlettel.
 • Évadkezdő időpont: szeptember 17. szombaton ♦ 10.00 órától –  Kicsinyítés
 • szeptember 3. – A kontúr – A foglalkozás technikai okok miatt elmaradt!
 • Évadzáró időpont: június 18-án szombaton ♦ 10.00 órától – Önarckép
  Erre az alkalomra az ÖNARCKÉP festést-rajzolást vettem elő, de nem a megszokott módon fogunk közelíteni a tükörből annyira jól ismert önmagunkhoz. Most kicsit belegondoltam, milyen is lenne a vizuális önképünk, ha nem lenne tükör, se más emberalkotta (ön)képalkotó eszköz? Valószínűleg nem tudnánk, milyenek vagyunk. Ha szembe jönne a hasonmásom, valószínűleg nem csodálkoznék rá.
     Szombaton geometrikus formákra, elemekre fogjuk bontani az arcunkat, önmagunkat. Kubisták leszünk. Ehhez a következő művészek szolgáltatnak inspirációs töltődést: Arcimboldo, Bortnyik Sándor és Patrick Akpojotor (plusz egyéb művészek munkáiból is csipegetek egy csokorra valót).
  Hozzatok magatokkal körzőt, vonalzót és háromszögvonalzót a festékek mellé.
 • június 4. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Ritmus
  A témánk a képi RITMUS lesz. Röviden, a képi ritmus fogalma alatt a színek, a mély és világos tónusok váltakozását, de talán inkább a formák, motívumok kompozíciós elhelyezkedését, elrendeződését értjük. Az előadásban a következő művészekkel ismerkedünk: Grant Wood, Barcsay Jenő és Deim Pál. 
      A műhelymunka során ismétlődő motívumokkal játszunk majd. Lehet majd absztrakt vonalon indulni, avagy realisztikuson, a lényeg az ismétlés lesz. Lehet ugyanazt a motívumot variálni (kicsinyíteni, nagyítani, torzítani, színátmenetekkel játszani). Tehát például tájkép esetében a fák, a felhők, sziklák elhelyezésével lehet ritmizálni. míg a geometrikus absztrakciónál háromszögek, négyszögek halmozásával, rendezgetésével hozhatunk létre izgalmas vizuális lüktetést. A három művésznél példákat fogunk látni mindkét irányra. Grant Wood a realisztikus oldalon állt, míg a két magyar művész a geometrizálásban ismerte fel az ideálját. Természetesen segíteni fogok a helyszínen az esetleges kérdések és problémák megoldásában. A ZOOM-os lehetőség továbbra is adott. Aki tehát csak az előadást szeretné követni, kérem az 1000 Ft-os részvételi díj befizetés után jelezzen nekem és küldöm az elérési adatokat.
 • május 21. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Fantázia
 • május 7. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Horror vacui
  A HORROR VACUI jelenséggel foglalkozunk. Ennek jelentése az ürességtől való félelem, vagyis, amikor a teljes képmezőt mindenképp ki szeretnénk tölteni, mert ha valahol nincs semmilyen motívum, akkor úgy érezzük, hogy hiányos a kép, valami hiányzik onnan. Ilyenkor a zsúfoltság hatása nyilván elkerülhetetlen. A művészek, akik munkái jó példákkal járnak elől és akik által inspirálódhatunk: Hieronymus Bosch, Erró és Patrick Tayler.
      A gyakorlati részben két lehetőség közül lehet választani: az egyik kollázsozás festéssel kombinálva. Ez úgy nézne ki, hogy Bosch Gyönyörök kertje című festményéből inspirálódva mindeneféle kis groteszk, torz figurát kellene összeollózni és a festett alapra ragasztani. Lehet ezt kollázs nélkül is, aki 100%-ban festeni/rajzolni szeretne. A másik lehetőség csendélet lenne mindenféle édességekből (cukorkák, sütemények, csokifigurák stb.). Ehhez szolgál például Patrick Tayler festészete. A mellékletben egy ilyen képet láthattok.
      A ZOOM lehetőség is adott az előadásra. Aki befizette a BMK részére az 1000 Ft-os részvételi díjat, jelezze és küldöm a linket.
 • április 23. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – A fa
 • április 9. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Akvarell
  Ezen alkalommal az AKVARELL technikával fogunk közelebbről ismerkedni. Ez egy alapvetően könnyed és gyors technika, ha az embernek van benne rutinja, bár a kevésbé rutinosaknak is gyorsabban megy, mint egy akril kép előállítása. Ezért javasolnék több akvarellpapírt hozni. Az akvarellezéshez a legjobbak a legalább 300 grammos papírok, hiszen ezek nem vetemednek meg a sok víz hatására. Akinek nincs profi készlete, hozhat temperát is. Ajánlom még a tust is. Fehér festéket nem használunk, ez az akvarellnél alapkövetelmény. Puha ecsetekre lesz szükségünk: egészen vékonytól az egészen vastagig. A festmények témája a tájkép, illetve a portré lesz. A tájkép alatt városi tájakat is értek. Lehet a BMK környezetéből is inspirálódni, de hozott képekből ugyanúgy.
  A három festőművész, akikről szó lesz az előadásban: Egon Schiele, Alvaro Castagnet és Penovácz Endre
 • március 26. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Nagy formátum
  EGY kis szünet után, ismét nekilendülünk a kurzusnak. Ezúttal a NAGY FORMÁTUM-ú képekkel foglalkozunk. Olyan nagy formátumú művészek bemutatásával kezdünk, mint Georg Baselitz, Konkoly Gyula és Jörg Immendorf. A gyakorlati részben nagy méretű papírlapokat hozzatok. Ez alatt a legalább 50x70 cm-es méretet értem. Hogy milyen táblára lehet majd ezeket felragasztani, az legyen az én gondom. Érdemes nagyobb méretű ecseteket is hozni, hogy haladós legyen a munka. A képek témája teljesen szabad. Javaslom, hogy hozzatok színes papírlapokat és ragasztót, ha esetleg kollázsolással oldanátok meg bizonyos részleteket. 
 • 2022. február 26. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Groteszk
  L
  assan a végéhez közeledik a farsangi időszak, de még a végére egy ehhez köthető témát választottam,mégpedig a GROTESZK-et. James Ensor, Georg Grosz és Király Gábor. A groteszk alkotások mindig kicsit ijesztőek, de ugyanakkor humorral, és akár kedvességgel is fűszerezettek.
  A feladatban kicsit a technikára megyünk majd rá, ugyanis arra gondoltam, hogy a kaparással és a visszamosással játszadoznánk kicsit. Ábrázolás tekintetében az ember-állat, vagy élet-halál lenne az irányadó. Szóval lehet egy ember és egy állat, avagy emberállat fura viszonya, egyvelege, avagy a halál kreatív feldolgozása. Gondolkodjatok ezen, készítsetek skicceket odahaza, hogy kész tervvel, vagy legalább körülbelüli elképzelésekkel, felkészülten álljatok a feladat elé. Nem könnyű feladat.
 • 2022. február 12. szombaton ♦ 10.00 órától –  Ellenfény A személyes részvételű  műhelymunka keretében ezúttal növényeket és egyéb tárgyakat állítok be az ablaksor elé, Ti pedig a teremből ellenfényben fogjátok látni azokat és lefesteni is így lesz lehetőség. Már csak a jó (napos) időben bízom, bár ha esetleg borús lesz, az se baj. Semmi sem állhat az utunkba! A tárgyakon átszűrődő fényt fogjuk a főszerepbe álltani, ezt vizsgálgatjuk. Javaslom a nagyobbacska formátumot (pl. minimum 70x50 cm).
 • 2022. január 29. szombaton ♦ 10.00 órától – Testiség – A téma a TESTISÉG lészen. Ezt úgy kérem érteni, hogy a testünkhoz való viszonyunkat (vagy iszonyunkat), annak változásait kritikusan és átélten szemléljük három remek művész hölgy művein keresztül: Jenny Saville, Ambera Wellmann és Rózsa Luca Sára. Ez úgy tűnik eléggé nőies problematika. Lehet csak nekem tűnik így, de mintha ez a művésztársadalom női tagjait jobban foglalkoztatná. Az önkép, vagyis öntestkép a nők esetében talán kicsit gyakrabban tér el a realitástól, mint a férfiak esetében. Pl. az anorexia, vagy a vélt, illetve valós testsúlyfelesleg jellemzően nőies jelenségek. Aztán lehet, hogy nincs igazam, de a lényegen nem változtat: mindenkinek vannak kritikus pontjai a testét illetően. "Senki sem tökéletes" (vagy mindenki az?).
      Az alkalmon a gyakorlati részben az lenne a feladat, hogy a résztvevők önmagukról készült fotó alapján alkossanak képet azon részletek hangsúlyozásával, amikkel szemben kritikusak. Lehet az egész testről, vagy csak részletekről, akár csak önarckép, mindegy. Pl. ha túl soványnak találom magam, akkor erre rá lehet játszani a képen, hatványozni ezt a problémát. Túl nagy a fülem? Akkor annak menni neki. Elő lehet venni régi fotókat is akár, amiken egész másmilyenek voltatok és azzal kezdeni valamit. Persze nem kell teljesen kitárulkozni  Bármilyen kreatív ötlet, egyedi meglátás üdvözlendő.
 • 2022. évadnyitó: 2022 . január 4.szombaton ♦ 10.00 órától Színkeverés

Lezajlott foglalkozásaink 2021-ben:

 • 2021. évadzáró foglalkozás:  december 18.♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Aláfestés
  Elérkeztünk az idei év utolsó foglalkozásához, aminek témája az ALÁFESTÉS. Ez egy igazán remek módszer a festményeink harmonikussá tételéhez, extra mélység eléréséhez és egy különleges atmoszféra megteremtéséhez. Az előadásban három kiváló művész munkásságával ismerkedünk:Hollósy Simon, Tracy Helgeson és Jennifer Packer.
  A tennivalónk a következő lesz: egy korábbi, számotokra kedves festményeteket hozzátok magatokkal, és ezt a képet fogjuk újból megfesteni azzal a különbséggel, hogy egy erős aláfestéssel indítunk. Így alkalmunk nyílik összehasonlítani, hogy mit ad hozzá, milyen jelentőséggel bír az aláfestés egy kép esetében. Ha esetleg nincs ilyen festményetek az se baj, akkor majd egy teljesen új, tetszőleges képet lehet festeni, természetesen aláfestéssel. Sok mindent lehet majd, de az aláfestést nem lehet megúszni.
 • 2021. december 4.szombaton ♦ 10.00 órátólRajz a festésben
 • 2021. november 20.szombaton ♦ 10.00 órátólSci-fi
  Ez egy kevésbé nagyra tartott művészi ihletforrás ugyan, de azt gondolom, hogy egy alkalmat ez is megérdemel. A feladat az lesz, hogy egy sima tájképet kellene festeni és abba elhelyezni egy különleges tárgyat: robotot, ismeretlen repülő objektumot, netán az égbolt vagy a víz színe lehetne a valóságostól eltérő. A másik lehetőség pedig egy önarckép, mint robot.
  A művészeink, akikről az előadásban szó esik, a következők lesznek: Julie Bell, Simon Stålenhag, Moebius és még mások (Boris Vallejo, Hajime Sorayama stb.)Valószínűleg jó szórakozásnak nézünk elébe.
 • 2021. november 6.szombaton ♦ 10.00 órától – Olvasó ember
  Megpróbáljuk nem klasszikus módon, nem külsős modell sgítségével megoldani a feladatot, hanem úgy, hogy Ti lesztek egymásnak a modelleitek. Mindenki kiválaszt magának valakit a résztvevők közül, akit a festés-rajzolás tevékenysége helyett olvasói helyzetbe helyez. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy rajztábla és festékek helyett könyvet kellene odafesteni elébe. A háttér pedig szintén a képzelet szüleménye lehet, vagy pedig egy hozott kép odamásolása általi. Na de ezt majd a helyszínen még tovább pontosítjuk.
  A ráhangoló előadás keretében a következő művészekkel találkozhatunk a vetítővásznon: Balthus, Arikha és Otto Dix.
 • 2021. október 9. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Trompe-l'oeil
  A trompe-l’oeil (francia kifejezés, ejtsd: [tromplöj], szó szerint: a szemet becsapó) festészetnek nevezzük, ha a művész megtévesztő, lehetetlen módon mutatja be a valóságot. A trompe-l’oeil alapjában véve nem más, mint egy olyan – általában lekicsinyített – ábrázolási forma, ami a szem, a látás félrevezetésére törekszik. Ezen belül különbséget kell tenni az illuzionista festészet trompe-l’oeil hatása és maguk a trompe-l’oeil-képek között is.
  A realizmus mindig valósághű ábrázolásra törekszik, ami végül is a szem megtévesztésén alapszik, de nem kiindulópontja és célja ennek bemutatása, hanem az ábrázolandó téma tartalmának felismerhetőségét és hihetőségét szolgálja. Egy trompe-l’oeil-képen ezzel szemben a tartalom ábrázolása készakarva úgy van kigondolva, hogy a szemet megtévessze.A festészetben e stílustól függetlenül is található trompe-l’oeil-hatás elsődlegesen a festőművész tudásának bebizonyítására, vagy a szemlélő meghökkentésére szolgál. A művészettörténet tulajdonképpen az ilyen megtévesztési kísérletek láncolata. Forrás: wikipedia.hu

 • 2021. szeptember 11. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Pop art
 • 2021.szeptember 25. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától Ornamentika

Lezajlott foglalkozásaink 2020-ban:

 • 2020. november 7. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Monokróm
  A téma ezúttal a MONOKRÓM festés, ami az egy színnel való ábrázolást, illetve önkifejezést jelenti. Egy kissé pontosabban fogalmazva, egy színnel és annak árnyalataival. Mintha egy színes napszemüvegen keresztül néznénk. A három művész, akikről a bevezető előadás fog szólni: Pablo Picasso, Anselm Kiefer és Károlyi Zsigmond. Egyikük művészetében sem vegytiszta formában jelenik meg a monokróm jelleg, ezért nem kell ehhez feltétlenül akkurátusan ragaszkodni. Ha valaki például a kék színt szeretné használni, akkor annak több fajtáját is be lehet emelni és lehet keverni más színekkel, de csak mértékkel. Picasso kék korszaka úgy jött létre, hogy nehéz, depressziós időszakát élte és ezzel a színnel, valamint a megfelelő drámai témákkal fejezte ki magát. Ez egy kitűnő példa a színek kifejező erejére, azaz, hogy ha egy bizonyos színt helyezünk abszolút előtérbe, valamiféle erős hatást tudunk vele közvetíteni. A meleg színekkel felfokozott, dinamikus, intenzív, érzelemgazdag hatást lehet elérni, míg a hideg színekkel ezek ellentétét. A szürkével az unalom, egyhangúság, bizonyos elegancia fejezhető ki jól, míg a fehérrel a tisztaság, a feketével a komorság, gyász stb. Következő alkalommal próbáljatok meg kifejezni valami erős érzést, egy régi sérelmet, netán traumát egy adott színnel. Ez terápiás hatású is lehet, segíthet feldolgozni egy szeretett személy elvesztését, életünknek egy nehéz korszakát vagy más egyéb intenzív érzelmet. Ezért Utcai Dávid javasolja, hogy mindenki ásson egy kicsit mélyre magában és döntse el, milyen élményt szeretne feldolgozni és ehhez milyen téma, milyen szín illene a leginkább. Anselm Kiefer a második világháború utáni művészgeneráció tagja, aki a lebombázott német városi romokon nőtt fel, apja Wermacht tiszt volt, benne ez motoszkál és serkenti alkotásra. Picasso kék korszakát barátja, Casagemas, a költő elvesztetése motiválta. Károlyi Zsigmondot fia születése ihlette játékfigurák festésére a kilencvenes évek második felében. Aki szeretne ismét pasztuózusan festeni, tegye bátran, hiszen az is plusz dimenziót, nyomatékot ad a képnek.
  Ráhangolódásként ajánljuk ezt az Anselm Kieferről szóló nagyszerű dokumentumfilmet: YouTube
 • 2020. október 17.szombaton ♦ 10.00 órátólPasztózus festés
  Ezúttal a téma PASZTÓZUS FESTÉS, avagy impasztó, ergó vastag festékréteg a papíron, vásznon. Ez a hagyományos vékony festékrétegtől teljesen más minőséget, más optikai, vizuális élményt adó, izgalmas technika. Kicsit a 3 dimenzió felé kacsingat. Az előadásban három nagy mestert mutatunk be, a technika "öreg motorosait". Ők pedig: Karel Appel, Frank Auerbach és Peter Clossick. Ez egy igen festékigényes technika, ami alatt azt is érthetjük, hogy pénzigényes. Vannak azonban trükkök, amikkel lehet kicsit csalni. Az egyik ilyen, a művészboltokban kapható akrilpaszta, ami önmagában színtelen anyag, de festékkel elkeverve bármilyen színű lehet és száradás után nem laposodik el, hanem megmarad húsos felületként. Effekthatású festékek »
  A másik lehetőség, ami egy házi megoldás, hogy faragasztó+gipsz+plextol. Ebből egy valamelyest elasztikus, vastag anyagot lehet kapni, amit szintén meg lehet színezni akrilfestékkel, vagy temperával. Utcai Dávid, festőmész, vállalja, hogy a következő szombatra hoz egy kg faragasztót és némi gipszet, ha bejön az előzetes kísérlete. Aki szeretne belevágni egy ilyen kísérletbe, annak javasolja, hogy hozzon egy (vagy több) vastagabb papírt, kasírozott vásznat vagy kartont. Az ecset erősebb fajtájú legyen, ésfestőkést/spaklit is ajánlj. Kellene néhány műanyag, eldobható pohár vagy tálka. A téma egyébként szabad lesz, érdemes egy kevésbé bonyolult témát választani, ugyanis ez a technika nem alkalmas az apró részletek kidolgozására.
  Egy fotó az általam készített kísérleti kép egy részletéről.
  Ráhangolódásnak és inspirálódásként »
 • 2020. október 3.szombaton ♦ 10.00 órától – Nagyítás
  A mostani BAAS alkalom egy kissé eltért az eddigiektől, ugyanis egy vendégelőadó volt a segítségemre Lengyelországból. Sőt, igazából ő volt az előadó és én pedig a segédje. Egy lengyel-magyar kultúrális kapcsolat erősítéséről szóló pályázaton nyertünk a BMK-val és ennek hála jött létre a projektum, aminek ez az első lépése. A következő lépés az lesz, hogy én utazon Lodz-ba október 23-án és tartok egy félnapos foglalkozást ottani művészeti középiskolások részére.
  Az előadásban Maksym előadta Wladyslaw Strzeminski unizmus elméletét és Katarzyna Kobro tér-idő elméletét, valamint néhány szót ejtett Aleksandra Gieraga nyílt-festészetéről avagy nyitott-festészetéről.
 • 2020. szeptember 19.szombaton ♦ 10.00 órától – Kültér–beltér
  A témánk ezúttal a Kültér–beltér lesz, és merthogy Szlovákia után a távcsövünket Horvátország felé irányítjuk. Mostanra sikerült teljesítenem a magamnak felállított magas mércét, így elárulom a három művész nevét: Lovro Artukovic, Ivona Juric és Sebastijan Dracic.
  A témát több módon is lehet értelmezni. Például, ha egy tájkép lóg a falon, akkor az már egy fajta kültérnek számít. Ha egy tájban sátor áll és annak belsejébe belátunk, megint csak a nevezett problematika áll fenn. A két tér viszonyában a leginkább jellegzetes vonás a fények különböző minősége. Vajon mi lehet ezen túl a különbség? Mit lehet kifejezni ezzel a képi megoldással? Ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ szombaton a festőszakkörünkben. A festészeti eszközök, technikák ezúttal is szabadon választhatóak, amint a méret is. Egyébkánt javasolnám, hogy egyszer-egyszer izgalmas lenne nagy méretben dolgoznotok, de ezt is teljesen Rátok bízom. Semmiféle kényszer nincs. A témának se kell megfelelni, ha nem akarsz.
 • 2020. szeptember 5. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Városi táj
  Szeptember 5-én egy előadással indítok és olyan fiatal szlovák művészeket mutatok be, akiknek művészetében többé-kevésbé jelen van a VÁROSI TÁJ, lévén, hogy az aznapi műhelymunkának ez lesz a tematikája. A három szakember, akiket bemutatok: Juraj Florek, Veronika Sramaty és Juraj Toman. Az altéma a stilizálás lesz, aminek értelmében arra próbállak majd sarkallani benneteket, hogy a táj (fotóról vagy élő látvány utáni) legyen leegyszerűsítve, foltokra bontva, tehát a részleteket megpróbáljuk ügyesen-okosan mellőzni. Ha az időjárás engedi, hozzatok hordozható, összecsukható állványt, horgász széket és kempingasztalt és menjetek majd ki a szabad ég alá festeni. Nem mindennapi kaland, mondhatom. Lehet rajzolni, festeni és még kollázsozni is, akinek ami a legkedvesebb.
 • 2020. március 7. szombaton 10.00 órától – Textúrák
  A főszerepben a TEXTÚRA. A textúra alatt a különböző felületi megoldásokat és azok látványát értjük (látvány- és tapintásbeli különbség). Ezt a legkülönféleképpen érhetjük el: frottázs, fröcskölés, homok ráragasztása, kaparás, több festékréteg visszakaparása, nejlonnyomtatás, pecsételés/nyomtatás, vékony-vastag festékrétegek, festékrepesztés, különféle anyagok ráapplikálása a képre stb..
  A következő szombaton, március 7-én, tehát ezekkel a texturális lehetőségekkel lenne alkalom foglalkozni. Éppen ezért arra kérnék mindenkit, aki szándékozik jönni, hogy hozzatok különféle nyomhagyó tárgyakat, ragasztót, műanyag darabokat, fát, parafát, nejlont, textíliát, homokot, rossz fésűt, fogkefét és még sok más eszközt, ami csak eszetekbe jut és nem túl nehéz. Természetesen festéket is hozni kell és papírt avagy vásznat. A festékkel is lehet játszani egyébként a hatás érdekében: grafitceruzával megoldott részletek, tus használata, az olaj, mint víztaszító anyag alkalmazása, viasz stb..
      Az előadásban a következő művészek munkáiból tartok bemutatót: Max Ernst, Ország Lili és Csató József. Az ő munkáikat érdemes előtte kicsit nézegetni, hátha újabb jó ötleteket kaptok. És ha netán felfedeztek más művészt, akinél hangsúlyosan jelen van a textúra, jelezzétek felém.  
      A képek témája szabad lesz, de a textúrát mindenképpen bele fogjuk csempészni bizonyos részletekbe.
 • 2020. február 22. szombaton  10.00 órától – Kollázs
  A Kollázs technikájával fogunk ismerkedni és ez meglehetősen eszközigényes. Szükség lesz sok-sok színes újságra, lehetőleg jó minőségűekre, mivel azokon a színek elevenebbek, a jó papírminőség pedig szebb végeredményhez vezet. Javaslom, hogy divatmagazinok, naptárak, megunt könyvek, turisztikai magazinok, mindenféle témájú szaklapok stb. legyenek a tarsolyotokban, és lehetőleg minél kevesebb reklámújság. Azok az újságok a jók, amelyekben nagy képek vannak és minél kevesebb szöveg. Lehet hozni egyszínű papírlapokat is, sőt nejlon, műanyag, parafa és egyéb anyagokat is. Ez egy úgynevezett "upcycling" (újrahasznosító) technika. Kelleni fog még ragasztó, lehetőleg kevésbé szagos, hiszen a terem gyorsan megtelik a ragasztószaggal és akkor...
      A vizes ragasztók megint csak nem szerencsések, mert gyorsan átáztatják a papírt és gyönyörűen meghullámosodik, amitől csökken az további alkotókedv. Javasolni tudom a stick ragasztókat. Különben én személy szerint technokol párti vagyok, ami ugye jó szagos, és aki ilyet hoz az nyitott ablak mellett dolgozzon majd. A ragasztószalag természetesen nem jöhet szóba. Kelleni fog még olló, avagy sniccer. Ha sniccert hozna valaki, akkor kelleni fog valami a vágandó papír alá, nehogy összekaszaboljuk az asztalt. A papírt lehet majd tépkedni is. A hordozó alap legyen egy kartonlap, az tuti nem fog megvetemedni. Lehet hullámkarton is. Tematikailag arra gondoltam, hogy legyen önarckép, illetve portré. Ha valaki szívesebben csinálna valami mást, az is rendben van.
      Az előadáson négy művészt mutatok be: Deborah Shapiro, Denise McGill, Patrick Bremer és Sinkovics Ede. Bátorítok mindenkit, hogy nézzen utána ezen művészeknek odahaza is, hátha jó gondolatokat ébresztenek.
      Előrebocsátom, hogy a kollázs nem összekeverendő a motnázzsal. A kollázs az, amikor színes (papír-) foltokból építjük fel a képet, a montázs pedig, amikor kész ábrákat helyezünk egymásra avagy egymás mellé.
 • 2020. február 8-án szombaton  10.00 órától –  A lazúr
  Alkotói napunk témája a Lazúr lesz. A lazúrozás egy alapvető és nagyon régi gyökerekkel rendelkező festészeti eljárás. A lényege, hogy híg festékkel viszünk fel újabb, áttetsző rétegeket a már meglévőre. Ez lehet nagyon finom, alig észrevehető, de lehet csorgón látványos is.
    A délelőtt 10 órakor kezdődő előadáson egy rövid videóban ismerkedhetünk meg a lazúrozás technikájával, valamint a következő három festőművész munkásságán keresztül mutatom be azt: Sara-Vide Ericson, Daniel Richter és László Dániel.
    Az előadás után szabad tematikájú munkákat lehet készíteni, tehát ezúttal nem kívánom befolyásolni, hogy mi legyen a képeken, a lényeg számomra csupán a lazúrozás lesz. Javaslom, hogy akrilfestékkel dolgozzon mindenki. A tempera ezúttal azért nem jó, mert arra nem lehet jól lazúrozni, annak könnyen oldódó természete miatt. Pasztellel sem lehet lazúrozni, mivel nem cseppfolyós állagú. Természetesen olajfestékkel lenne a legideálisabb festeni, de ez sajnos nem ilyen alkalmakra való. A festésnél ajánlatos egy kevésbé színes aláfestést készíteni és erre vinni fel akvarellszerűen a telítettebb színeket.
    Ha valaki szívesebben csinálna saját elképzelés szerinti munkát, mellőzvén a lazúrozást és nincs kedve akrilozni, az természetesen ezúttal is teljes szabadságot élvez ebben.
 • 2020. január 25-én szombaton  10.00 órától – Emberi alak festése
  Ezúttal újabb élőmodelles foglalkozás következik. A modell egy idősebb úr lesz, akit egy imagináris térben helyezünk el. Kicsit hasonlóképpen, mint az utolsó alkalommal, amikoris a megfestett térbe kellett beragasztani a fő motívumot. A modellt át lehet öltöztetni, na nem úgy, hogy viszünk neki másik ruhát, hanem a fantáziátok segítségével. Adott lesz tehát a mozdulat, az arc, a személyiség, Ti pedig megfesthetitek, például tűzoltónak, öltönyös üzletembernek, favágónak, mentősnek, kéményseprőnek és még folytathatnám a végtelenségig, hogy minek. Ez a Ti dolgotok lesz. Persze maradhat olyannak, amilyennek látjátok, sőt tanulmányképet is lehet készíteni. Technikai kikötésem nincs.
  A napindító előadásban a következő művészeket mutatom be: Paul Delvaux, Tim Eitel és Alexander Tinei. Az előadásban néhány szóban kitérek az emberi test arányaira is.
  Végezetül két kiállítást ajánlanék szíves figyelmetekbe: B. Raunio Máriáét a Hegyvidék Galériában Események | Hegyvidék Galéria illetve a Ludwig Múzeumban csütörtökön nyílót: The Dead We1b - The end
 • 2020. január 11. szombaton 10.00 órától – Az aranymetszés
  Szombaton egy újabb alkotónapnak nézünk elébe, amikor is a téma az Aranymetszés lesz. Ez az egyik legalapvetőbb kompozíciós módszer, amit gondolom mindannyian ismertek többé-kevésbé. Ennek ellenére azt gondolom, mindenképp fontos időről időre felmelegíteni avagy elmélyíteni ezt az ismeretet. Ezúttal is tartani fogok egy előadást három művész bemutatásával, akik a következők:Giorgio de Chirico, Ország Lili és El Kazovszkij.
  Arra gondoltam, hogy az előadás után, még mielőtt mindenki nekifogna az alkotásnak, szerkesszük meg az aranymetszést, vagy más nevén az aranyarányt. Ehhez szükség lesz körzőre és vonalzóra. A kis geometriai feladat után következik az alkotómunka. Ezt úgy képzeltem el, hogy mindenki hozzon magával egy A4-es fénymásolt/nyomtatott fotót (lehet színes vagy fekete-fehér), amin egy fő motívum szerepel, például egy szobor. Ezt a motívumot kell majd kivágni és a megfestett képbe elhelyezni az aranymetszés diktálta helyre. Lehet úgy is csinálni, hogy a kinyomtatott képet festitek meg, majd a fő motívumot ráragasztjátok. Jó ötletnek tartom a színes festményen a fekete-fehér fő motívumot, avagy fordítva. Szóval vegyes technikájú munkát javasolnék. Ha esetleg nem sikerülne nyomtatni, vagy fénymásolni, akkor hozhattok újságot. Ezúttal a megszokott festőeszközökhöz és a körző-vonalzóhoz még olló és ragasztó, valamint a fénymásolt/kinyomtatott fotó szükséges. Mint minden alkalommal, most is lehet saját elgondolás szerint dolgozni, mellőzve az előirányozott metódust.

 2019. évi alkotónapok

 • 2019. december 7. szombaton  10.00 órától – Árnyékok
 • 2019. november 23. szombaton  10.00 órától – Emberi alakrajz
 • 2019. november 9-én szombaton  10.00 órától – Kontrasztok II.
 • 2019. október 26-án szombaton  10.00 órától – Kontrasztok
 • 2019. október 12-én szombaton  10.00 órától – Reflexiók
 • 2019. szeptember 28. ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Tükröződések
 • 2019. június 8-án ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – Meghökkentő helyzetek
 • 2019. március 9-én ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – „Emberi tárgyak”
 • 2019. február 9-én ♦ szombaton ♦ 10.00 órától – „Lépcsőházak környezetünkben”
 • 2019. május 11-én ♦ szombaton ♦ 10.00 órától– Tárgyak mozgásban

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760