Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Magyar Festészet Napja 2020 – Közösségi selyemfestés a BMK-banA selyemfestés a tradicionális kézműves technikák közül manapság az egyik legelterjedtebb. Még nem dolgoztál ilyen technikával, de szívesen kipróbálnád? Esetleg profi selyemfestő vagy? A BMK-ban vártuk október 30-án az érdeklődőket közösségi selyemfestésre, ráadásként  az alkotásokból egy közös installációt készítettünk a foglalkozás végén.
Helyszín: Budapesti Művelődési Központ (XI., Etele út 55/A.) 211-es terem
Magyar Festészet Napja 2020 »

A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében termeink befogadóképessége korlátozott. A jelenlegi helyzetre való tekintettel kevesebb látogatót tudunk fogadni. Megértésüket köszönjük.
211-es terem befogadóképessége: 24 fő
BMK intézkedések a koronavírus terjedésének megelőzésére »

Magyar Festészet Napja 2020 – Közösségi selyemfestés a BMK-banMi a selyemfestés?
A selyemfestés egy igen közkedvelt kikapcsolódási forma akár hobbiként, akár munkaként űzi az ember.
A selymek finomsága, a színek harmóniája és élénksége, a festés, alkotás öröme mind a kikapcsolódást szolgálja egy remek elfoglaltságba gyúrva.

Mi a selyem és mi köze egy hernyóhoz?
A selyem nem más, mint a selyemhernyó gubójának lefejtett fonalából készült, finom anyagú szövet.
A TicTac-alakú fehér gubót egyetlen szálból szövi az ügyes kis hernyó. Lefejtve 1,5–3 km hosszú szálat kapunk.
A selyem minőségét den-ben mérik. A gubó belsején és külsején található a rosszabb minőségű fonalrész, míg a középső része a legdrágább anyagok alapjául szolgál.
A hernyók csak és kizárólag eperfa levélen élnek.
A selyemhernyót Kínában kezdték tenyészteni röpke 4000 éve.

Néhány selyemfestési technika:

  1. Selyemfestés technika 1.
    Festhetünk híg, vagyis jól felvizezett festékkel száraz selyemre. Ebben az esetben szép színátmeneteket képezhetünk, ha vastag ecsettel dolgozunk. Vékony ecsettel való festéskor pedig célszerű száradásig pihentetni, mert akkor nagyon izgalmas vonalakat és foltokat kapunk a selymen.
  2. Selyemfestés technika 2.
    Jól felvizezett festékkel nedves selyemre is festhetünk. Ilyenkor festés előtt vizezzük be a selymet, de ne tocsogjon, csak nedvesnek kell lennie. Ezt érdemes egy alaposan kinyomkodott szivaccsal megoldani. Halványabb színek létrehozásánál és könnyebb összemosásnál alkalmazhatjuk ezt a technikát.
  3. Selyemfestés technika 3.
    Kontúrozással bekeríthetjük a festeni kívánt felületeket. Kiváló különféle alakzatok, mandalák festéséhez egyaránt. Ekkor használható előregyártott sablon, és a gutta a ceruzával előrajzolt körvonalak megrajzolására való. Így nem fut tovább a festék a kontúrozó anyagnál, ezért igen sokszínű alkotások is készíthetők. Egy csepp híg festék a formába és gyönyörű átmenetek képezhetők. Festés előtt érdemes megvárni, amíg megszárad a körvonal.

Forrás: Muveszhaz.com

A selyemfestésről:
A kontúrfestékkel dolgozó technika a legrugalmasabb, ezzel szinte bármilyen minta megoldható, csak arra kell ügyelni, hogy sehol se szakadjon meg az egyes alakzatokat határoló vonal. Bármilyen kacifántos körvonalat megrajzolhatsz ezzel a technikával. Gyakran nagy hullámzó formákat festenek így, amik különösen nagy felületeken érvényesülnek, így például ágytakarón, szék-, illetve kanapéborítókon. Gyönyörű köröket, gömbölyded formákat alakíthatunk ki, de sormintákat is csinálhatunk. A selyemfestés bonyolultabb módszere az akvarell technika, amivel akvarellekhez hasonló képeket lehet festeni az anyagra. A selyemfesték nagyon könnyen szétfut az anyagon, így könnyen egymásba folynak a színek, így az összhatás nagyon is "festői". Ezzel az eljárással lehet készíteni szivárványmintát is, amikor az általad kiválasztott 3-4 színből egymás fölé csíkokat kell festeni, amiknek a körvonalai gyönyörűen egymásba futnak, álomszerű hatást keltve. Az akvarelltechnika egyébként jól kombinálható a kontúrfestékes technikával.

Forrás: nlc.hu

A festés alapanyaga műselyem!

 További információ: Sarnyai Rita, 371-2770, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

A Szervező a Közösségi selyemfestés (továbbiakban RENDEZVÉNY) regisztrációja során  birtokába kerülő személyes adatokat kizárólag a RENDEZVÉNY keretein belül, és a vele összefüggő kommunikáció céljából kezeli 2020. október 10-étől 2020. november 3-áig, vagy az erre vonatkozó hozzájáruló nyilatkozat visszavonásáig.

A személyes adatok fenti felhasználásához a regisztráció beküldésével a résztvevők automatikusan hozzájárulnak.

A RENDEZVÉNYEN történő részvétellel összefüggő vitákkal kapcsolatosan a Szervező mindennemű felelősséget elhárít, így többek között a regisztráció során megadott adatok hiányosságáért/hibájáért (pl. névelírás, e-mail cím elírás stb.) a Szervező semmilyen felelősséget nem vállal.

Kérjük, olvassa el Adatkezelési Tájékoztatónkat: http://bmknet.hu/bmknet-adatvedelem

A Budapesti Művelődési Központ által szervezett számos programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videófelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták: N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7103107114213214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760