Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Budapest rendezői szemmel – Közönségtalálkozók az Életrevalókban2022-ben közönségtalálkozókra várjuk a filmbarátokat! 2023-ban ünnepli Budapest egyesítésének 150. évfordulóját, erre hangolódva a 2022-es programsorozatunkban olyan filmeseket hívunk meg közönségtalálkozókra, akiknek a munkájában megjelenik csodaszép fővárosunk. Az Életrevalók Filmklub Facebook csoportjába hívunk minden érdekességre, friss filmes hírre vágyó mozibarátot :)
Következő időpont: az őszi évadban folytatjuk!

A sorozat a Nyócker című magyar animációs filmmel kezdődik, melynek cselekményszála a főváros egyik legnevezetesebb kerületében játszódik, a záró filmünk – a Budapest Noir – pedig a 30-as évek Budapestjére repít vissza az időben. A sorozat többi filmjében is a megelevenedik fővárosunk. A közönségtalálkozók is kapcsolódnak Budapest 150. éves évfordulójához. A beszélgetések fő témája – a vendégek egyéni életútján kívül – kapcsolatuk a fővárossal.

Budapest Noir (2017) – magyar krimi-dráma (95 perc) – 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a 30-as évek Budapestjén. Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság.
Forrás: port.hu

Rendező: Gárdos Éva

Szereplők:Kolovratnik Krisztián, Tenki Réka, Anger Zsolt

 2022. június 24. ♦ péntek ♦ 18.00 – Budapest Noir (magyar krimi-dráma),meghívott vendégeink:Csizmazia Gábor rendező, filmkritikus és Köleséri Sándor színész ♦ FRISSÍTÉS: Sajnos Tenki Réka színésznő nem tud jelen lenni

Csizmazia Gábor

Csizmazia GáborCsizmazia Gábor rendező, filmkritikus, a Volt egyszer egy téka (2018) című magyar dokumentumfilm rendezője, valamint az „A hetedik sor közepe” filmes online blog főszerkesztője. Ő maga így mutatkozik be:
„Csizmazia “Cheese” Gábor – Kis híján moziban születtem, választott nevelőapáim: Chaplin és Woody Allen. A Cinema Paradisót látva rendező akartam lenni, ám a Filmművészetin csak a harmadik körig jutottam. Végül Pécsen markoltam fel a diplomám 1999-ben, mely tartalmazza a példásan elvégzett vizuális szakot. A VOX Mozimagazinnál indult a zsurnalisztáskodás a Titanic premierjekor. Majd öt évig eveztem Zsoltival, aztán az Odeon Art Video égisze alatt tékáztam közel egy évtizedig. Mellette ELLE, FHM és néhány csődbement újság, átmeneti esztétáskodás a tévében. Az élet iratott három könyvet, az egyik keresztapja lett az oldalnak. Létezett egy rapeggyüttesünk, íródtak dalszövegek Megasztárnak és gyerekdarabokba. Ünnepnapokon még fenéken billentem az irodalmat, és ha van ötlet, s hozzá egy fazék víz, akkor lelkesen forgatunk. Nyertünk az ASVA pályázatán, csupán a díjat nem adták át, a Lüktet a városért viszont már pénz is járt! Egy biztos, mielőtt rövidre vágnak, lesz egy egészestés filmünk!”

Köleséri Sándor

Köleséri SándorKöleséri Sándor vagyok, alacsonytermetű szabadúszó színész. Különböző kitérők után kerültem kapcsolatba a színházzal, amikor 1995-ben egy ismert vállalkozó kisembereket keresett egy színházi előadáshoz. Azóta számtalan színpadi szerepben, filmben és tv-sorozatban(Csinibaba, Portugál, Bánk bán operafilm, Oltári csajok- RTL Klub, Bogaras szülők - TV2 , Vaják- Netflix) mutathattam meg képességeimet és tehetségemet. Időről időre feltűnök reklámfilmekben, videóklipekben is. Az évek során olyan elismert rendezőkkel dolgozhattam együtt, mint Verebes István, Máté Gábor, Pozsgai Zsolt, Eperjes Károly, Almási-Tóth András, Silviu Purcărete. Az évek során rendszeresen felléptem - többek között - a szolnoki Szigligeti Színházban, a győri Kisfaludy Színházban, Szegeden a Nemzeti Színházban, Kecskeméten a Katona József Színházban, Budapesten a Thália Színházban, az Örkény Színházban, a Katona József Színházban, a Pesti Magyar Színházban, a Nemzeti Színházban és az Erkel Színház több operájában is. Határon túl szerepeltem a komáromi Jókai Színházban és az Aradi Kamaraszínházban is. Ezen kívül előadóestek, irodalmi felolvasások előadójaként és szervezőjeként is tevékenykedtem, sőt stand-up komikusként is kipróbáltam magam a Dumaszínházban és felléptem a Comedy Central műsorában is. Bővebb információk a honlapomon találhatóak: www.koleserisandor.com

A belépés ingyenes.
Az esemény ingyenesen valósul meg a Köszönjük, Magyarország! programon keresztül!

A vetítéseket követően Oláh Sándor filmszakos szabad-bölcsész kötetlen filmelemzést és baráti filmvitát tart, amelybe alkalmanként filmes szakemberek is becsatlakoznak.

Információ: Oláh Sándor, telefon: 06-1-371-2760, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videofelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

Kérjük, olvassa el Adatkezelési Tájékoztatónkat: http://bmknet.hu/bmknet-adatvedelem.

Lezajlott filmvetítés és közönségtalálkozók

 • 2022. január 28. – Nyócker (magyar animációs film); vendég: Gauder Áron rendező és Novák Előd producer.
 • 2022. február 25. – Amerikai rapszódia (amerikai–magyar filmdráma,); vendég: Seress Zoltán színész
 • 2022. március 25. – Moszkva tér (magyar játékfilm); vendég: Szabó Simon színész, rendező
 • 2022. május 06. – I love Budapest (2001) – magyar filmdráma
 • 2022. június 03. – Eldorádó (1988) – magyar filmdráma; vendég: Tóth Barnabás, színész, rendező

 *************************** 

Életrevalók filmklub bemutatása: a fogyatékos emberek esélyegyenlőségének elősegítése, rehabilitációjának folyamata csak komplex szemlélettel, a különböző szakterületek együttműködésével lehetséges, amelynek egyik lényeges eleme egyben kulturális kérdés is. A társadalom felkészítése az akadályozott emberek elfogadására, még inkább a befogadására, teret nyitva annak a szemléletváltozásnak, amely a fogyatékos ember aktív, alkotó részvételét teszi lehetővé a társadalomban, csökkentve az előítéletes gondolkodást, a diszkriminációt és a társadalmi kirekesztést.
E téren kiemelkedő szerepe van a kulturális intézményeknek, ezen belül is a közösségi – művelődési intézményhálózatnak. A közösségi és tartalmas szabadidős lehetőségek jó alkalmat teremtenek a tolerancia fejlesztésére, hiszen számos eshetőséget nyújtanak az egészséges és fogyatékos emberek együttlétének, egymás tudásának, értékeinek kölcsönös megtapasztalására.

Szerepeltünk M1 tévécsatorna Esély című műsorában. A műsor az alábbi linken érhető el: nava.hu, a filmklub bemutatása 14:34-től látható. A 2015-ös évet Sára Sándor: Feldobott kő című alkotásával zártuk, amit élő audionarráció kíséretében nézhettünk meg. A vetítésen és az azt követő beszélgetésen részt vett a rendező, Sára Sándor is.

Egy rövid kis bemutató a beszélgetésről:

***************************

Előző vetítések:

A foglalkozássorozat első témái: a 2010 után született színvonalas kortárs francia filmek. A filmklubot az egyik legsikeresebb francia filmmel indítottuk, a 2011-es Életrevalók című vígjátékkal, ez  egyben klubunk névadója is.

 • 2015. szeptember 18. – Életrevalók (2011) – francia vígjáték
 • 2015. október 02. – Én, a séf (2012) – francia gasztrovígjáték
 • 2015. október 16. – A külváros mélyén (2012) – francia krimi–vígjáték
 • 2015. október 30. – Szerelem a felhők felett (2012) – francia romantikus vígjáték

Az évet 60-as évekbeli magyar filmekkel zártuk, amit avval koronáztunk meg, hogy a beszélgetésen vendégünk volt Sára Sándor operatőr, filmrendező.

 • 2015. november 13. – Két félidő a pokolban (1961) – fekete-fehér, magyar játékfilm
 • 2015. november 27. – A tizedes meg a többiek (1965) – fekete-fehér, magyar vígjáték
 • 2015. december 11. – Feldobott kő – 1968. – fekete-fehér, magyar játékfilm, rendezte Sára Sándor. Vendégünk volt: Sára Sándor operatőr, filmrendező.

A filmklub 2016-os évadát Ricardo Darin argentin színész 2010. utáni spanyol filmjeivel kezdtük.

 • 2016. január 15. – Szemekbe zárt titkok – 2009. – argentin-spanyol filmdráma
 • 2016. február 21. – Vizsga gyilkosságból – 2013. – argentin–spanyol krimi
 • 2016. március 04. – Eszeveszett mesék – 2014. – argentin-spanyol vígjáték

 A hazai filmgyártás kortárs alkotásait sem hanyagoltuk az idén:

 • 2016. március 25. – Liza, a rókatündér – (2014) – magyar romantikus vígjáték
 • 2016. április 01. – Szabadesés (2014) – magyar-dél-koreai-francia játékfilm
 • 2016. április 15. – Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014) – magyar vígjáték – meghívott vendég: Szekfű András
 • 2016. május 06. – Isteni Műszak (2013) – magyar vígjáték

Az évadot egy klasszikussal, Alfred Hitchcockkal zártuk:

 • 2016. május 20. – Zsarolás (1929) – angol thriller
 • 2016. június 03. – A férfi, aki túl sokat tudott (1934) – angol thriller
 • 2016. június 10. – A Mandreley-ház asszonya (1940) – amerikai thriller
 • 2016. június 24. – A madarak (1963) – amerikai thriller

2016. második évadát a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.-vel (FSZK) együttműködve nyitottuk meg. 

 • 2016. szeptember 16. – Kontroll (2003) – magyar thriller
 • 2016. szeptember 23. – Dögkeselyű (1982) – magyar krimi
 • 2016. szeptember 30. – A nyomozó (2008) – magyar krimi
 • 2016. október 7. – Argo (2004) – magyar akció-vígjáték
 • 2016. október 14. – A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt (2013) – svéd vígjáték
 • 2016. október 21. – A vadászat (2012) – dán dráma – meghívott vendég: Kapácsy Miklós

A következő sorozatokat a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Mundruczó-sorozat:

 • 2016. november 18. – Fehér isten (2014) – magyar thriller
 • 2016. november 25. – Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv (2010) – magyar-német-osztrák filmdráma
 • 2016. december 03. – Extra vetítés – Ernelláék Farkaséknál – (2016) magyar dráma – meghívott vendégek: Kisteleki Márton és Simon Tamás, operatörök.
 • 2016. december 09. – Delta (2008) – magyar-német filmdráma
 • 2016. december 16. – Nincsen nekem vágyam semmi – ELMARADT

Abszurditás a vásznon:

 • 2017. január 06. – Borgman (2013) – holland thriller
 • 2017. január 20. – Legújabb testamentum (2015) – luxemburgi-francia-belga vígjáték meghívott vendég: Hirsch Tibor
 • 2017. február 03. – Tiszta szívvel – magyar akció-vígjáték – meghívott vendég: Fenyvesi Zoltán
 • 2017. február 17. – Frank (2014) – angol-ír zenés vígjáték

Rajzba rejtve:

 • 2017. március 03. – Az ember tragédiája (2011) – magyar animációs film – meghívott vendég: Martsa Piroska
 • 2017. március 17. – Életem Cukkiniként (2016) – svájci francia animációs film
 • 2017. március 31. – Rendkívüli mesék (2015) – spanyol animációs film
 • 2017. április 21. – Manieggs, egy kemény tojás bosszúja – magyar animációs film – meghívott vendég: dr. Varga Zoltán

Szörnyek a vásznon sorozat:

 • 2017. április 28. – A nyolcadik utas: a halál (1979) – angol-amerikai horror
 • 2017. május 05. – Kiéhezettek (2016) – angol-amerikai horror  – meghívott vendég: Kárpáti György
 • 2017. május 12. – Extra vetítés – A martfűi rém (2016) – magyar thriller
 • 2017. május 19. – Byzantium (2012) – amerikai-angol-ír horror
 • 2017. május 26. – Gingerclown (2013) – magyar horror-vígjáték – meghívott vendégek: Hatvani Balázs a rendező és Kiss Levente producer.

Westren sorozat:

 • 2017. szeptember 14. – Kojot (2017) – magyar akciódráma – Meghívott vendégeink a film szereplői: Dobra Mária (Mara) színművésznő és  Noé Viktor színművész
 • 2017. szeptember 28. – Ned Kelly (2003) – ausztrál-angol-francia életrajzi film – ELMARADT
 • 2017. október 16. – Nevada Smith (1966) – amerikai western
 • 2017. október 23. – A 73-as winchester (1950) – amerikai western

Antihősök a vásznon sorozat:

 • 2017. november 9. – Veszettek (2015) – magyar játékfilm – meghívott vendég: Bene Zsuzsa gyermekpszichológus
 • 2017. november 23. – The Addams Family (1991) – amerikai vígjáték
 • 2017. december 07. – A sebhelyesarcú (1983) – amerikai akcióthriller
 • 2017. december 14. – Csak tudnám, hogy csinálja (2011) – amerikai vígjáték (közös klub est a Bézs klubbal)

Kortárs filmek sorozat:

 • 2018. január 26. – Café Society (2016) – amerikai vígjáték
 • 2018. február 9. – Kút (2016) – magyar játékfilm
 • 2018. március 23. – Csábítás (2017) – amerikai dráma
 • 2018. április 20. – Brazilok (2016) – magyar vígjáték
 • 2018. május 4. – Páncélba zárt szellem (2017) – amerikai akcióthriller
 • 2018. június 8. – 1945 (2017) – magyar dráma

Jude Law sorozat:

 • 2018. szeptember 28. – Gattaca (1997) – amerikai sc-fi
 • 2018. október 26. – Krokodilok bölcsessége (1998) – angol thriller
 • 2018. november 23. – My Blueberry Nights (2007) – hongkongi-kínai-francia romantikus film
 • 2018. december 14. – Arthur király: A kard legendája (2017) – amerikai-ausztrál kalandfilm

Kortárs magyar sorozat:

 • 2019. február 1. – Hurok (2016) – magyar thriller
 • 2019. február 22. – A Viszkis (2017) – magyar akciófilm
 • 2019. március 29. – Volt egyszer egy téka (2018) – magyar dokumentumfilm
 • 2019. május 3. – Genezis (2018) – magyar dráma
 • 2019. május 24. – Remélem legközelebb sikerül meghalnod (2018) – magyar thriller
 • 2019. június 28. – Paraziták a paradicsomban (2018) – magyar fekete komédia

Sport a vásznon sorozat:

 • 2019. szeptember 27. – Puskás Hungary (2009) – magyar dokumentum film
 • 2019. október 25. – Millió dolláros bébi (2004) – amerikai filmdráma 
 • 2019. november 22. – Én, Tonya (2017) – amerikai fekete komédia
 • 2019. december 13. – Dühöngő bika – amerikai filmdráma (1980) – akadálymentes vetítés

"Egyszázas" – filmtörténeti időutazás sorozat:

 • 2020 január 31. – Dr. Caligari (1920) – német horror
 • 2020 február 28. – A diktátor (1940) – amerikai film
 • 2020. szeptember 25. – Spartacus (1960) – amerikai történelmi dráma
 • 2020. október 16. – Házibuli (1980) – francia vígjáték
 • 2020. november 27. – Rekviem egy álomért (2000) – amerikai filmdráma
 • 2020. december 4. – A Pásztor (2020) – magyar filmdráma

Extra vetítés: 2020. október 01. – Dühöngő bika – amerikai filmdráma (1980) – audio-narrációs vetítés

„Újkori klasszikusok” sorozat:

 • 2021. január 22. – Eredet (2010) – amerikai-angol akcióthriller
 • 2021. február 26. – A platform (2019) – spanyol sci-fi, horror, thriller
 • 2021. március 19. – Hétköznapi vámpírok (2014) – új-zélandi horror-vígjáték
 • 2021. április 23. – Sunset Limited (2011) – amerikai filmdráma
 • 2021. május 21. – Nem vénnek való vidék (2007) – amerikai krimi
 • 2021. június 24. – A nő (2013) – amerikai romantikus film – akadálymentes vetítés, melynek vendége volt Oláh Klaudia audionarrátor

Extra vetítések:

 • 2021. július 30. – A vizsga (2011) – magyar thriller
 • 2021. augusztus 27. – Trópusi vihar (2008) – amerikai-angol-német akció-vígjáték

„Mainstream vagy művész? – mitől lesz művészfilm a művészfilm” sorozat:

 • 2021. szeptember 24. ♦ Werckmeister harmóniák (2000) – magyar–német–francia–olasz dráma
 • 2021. október 29. ♦ A hét szamuráj (1954) – japán, fekete-fehér film
 • 2021. november 26. Joker (2019) – amerikai krimi-dráma
 • 2021. december 10. ♦ Die Hard – Drágán add az életed (1988) – amerikai akciófilm

Budapest rendezői szemmel – Közönségtalálkozók az Életrevalókban

 • 2022. január 28. – Nyócker (magyar animációs film); vendég: Gauder Áron rendező és Novák Előd producer.
 • 2022. február 25. – Amerikai rapszódia (amerikai–magyar filmdráma,); vendég: Seress Zoltán színész
 • 2022. március 25. – Moszkva tér (magyar játékfilm); vendég: Szabó Simon színész, rendező
 • 2022. május 06. – I love Budapest (2001) – magyar filmdráma
 • 2022. június 03. – Eldorádó (1988) – magyar filmdráma; vendég: Tóth Barnabás, színész, rendező

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/A.
GPS koordináták: N47.464206, E19.03141
Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval, 7103107114213214-es autóbusszal, Bikás park megállónál kell leszállni. 
Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

 Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Köszönjük, Magyarország! logó

 Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760