Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

 Fiók L. Stúdió évadzáró kiállítása a BMK GalériábanA Fiók L. Stúdió évadzáró kiállítására 2021. június 8–szeptember 2-ig került sor  a BMK Galériában. A stúdió tagjai rajzi és festészeti tanulmányokat folytatnak heti rendszerességgel a BMK-ban. Csendélettel, portréval, egészalakkal, aktrajzolással foglalkoznak. Az alkotói csoport szemléletében nagy jelentőséggel bír az egyéni benyomás, egyéni látásmód és kifejezésmód.
Helyszín: Budapesti Művelődési Központ (XI. kerület, Etele út 55., Bikás park mellett) ♦ BMK Galéria, I. emelet. ♦ A kiállítás akadálymentesen megközelíthető.

A FIÓK L. STÚDIÓ ÉVADZÁRÓ KIÁLLÍTÁSA Fiók L. Stúdió évadzáró kiállítása a BMK Galériában                       

A Budapesti Művelődési Központnak alapítása óta az egyik legfontosabb feladata az amatőr művészeti élet támogatása. Ennek keretében különböző képzéseket, ismeretterjesztő programokat rendez és művészeti csoportokat működtet, illetve fogad be. Ilyen csoport a FIÓK L. Stúdió, amely immár egy évtizede Fiók László festőművész (2018+) vezetésével kezdte meg működését.

A stúdió mai vezetője, szakmai irányítója
UTCAI DÁVID festőművész, aki így mutatja be csoportját: „A Fiók László Stúdió tagjai egy válogatott, lelkes festőcsoport, akiket főként Fiók László festőművész (1954-2018) gyűjtött egybe. Péntekenként műhelymunka keretében alkotnak együtt. Az elmúlt egy évben a vírusjárvány okozta korlátozások miatt főként az online térben zajlott a csoport aktivitása. A tagok magasszintű festészeti ismeretekkel rendelkeznek, és ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy egymással szemben ugyanilyen magasfokú elfogadás és szeretet jellemzi őket.
Az egyes alkotóknak markáns, egyéni és érett stílusjegyei figyelhetők meg úgy a témaválasztás, mint annak megfogalmazása szempontjából.
Ez a kiállítás is ékes bizonyítéka ennek.”

A kiállítást megnyitotta: Utcai Dávid festőművész, a Stúdió vezetője

Kiállítók:

 • Váradi Judit
 • Tessényi Rita
 • Veloz Nóra
 • Kertész Terézia
 • Fodor Flóra
 • Fitos Györgyi
 • Dr. Horváth Györgyi
 • Dr. Détári Gabriella
 • Egri Ottília
 • Lomen Henrietta
 • Vereb Márta
 • Szabadhegyi Judit
 • Tuller Ágnes
 • Komenda József
 • Fejér László
 • Szabó Szilárd

DÉTÁRI GABRIELLA
A festés számomra igazi örömforrás. Nyugdíjazásom után kezdtem el tanulni és azóta is folyamatosan gyarapítom a tudásom. Ehhez igazi jó tanárok segítettek: Bálványos Huba, Fiók László és most Utcai Dávid személyében.
A Fiók Stúdió alapító tagja vagyok.

EGRI OTTILIA
Szeretek utazni, sokat fényképezek, és építészként most műemlékekről készült festményeket állítok ki. Mindenhol a látvány mögötti mélyebb értelmet keresem.
Ezt tükrözik a most kiállított képeim címei is.

FEJÉR LÁSZLÓ
Mit mondjak magamról – lelkes amatőr piktor vagyok! Igazán megtanulni már nem fogok festeni, a különféle kortárs vizuális alkotók az eltelt időkben technikában és gondolkodásban elhúztak mellettem, mint Derkovits Vasút mentén című képén az idős párt szinte súroló lokomotív. Sebaj! Legalább nem kell megfelelnem a korízlésnek, csak saját magamnak! Talán ez még nehezebb….

FITOS GYÖRGYI
Szeretem az engem körbevevő természetet, a virágokat megjeleníteni. A színek, a textúrák, az alakok, a formák a terek a forrásaim. Az alkotás folyamán próbálok egy hétköznapi dolgot kicsit továbbgondolni, más felállásban megfogalmazni, eljuttatni a vászonra.

FODOR FLÓRA
Orvosi munkám mellett élvezem, hogy a Fiók L. Stúdióban minden péntek este önfeledten alkothatok immár 8 éve. Ezalatt eljutottam a reális ábrázolástól az elvonatkoztatásig, sőt, mint a jelenleg kiállított munkáim mutatják, a belső világom figurális ábrázolás nélküli kivetítéséig.
Az absztrakt formákkal és változatos felületekkel esetenként sokrétűbb gondolatok, érzelmek ébreszthetők a befogadóban, mint a valóság megjelenítésével.

HORVÁTH GYÖRGYI
A vonalak nemessége, a színek gyönyörűsége vonz. Az egyszerű, hétköznapi pillanatokban keresem a szépet, ami felemel.

KERTÉSZ TERÉZIA
Sokakhoz hasonlóan az én érdeklődésem is a képzőművészetek iránt már az általános iskolában kezdődött. A történelem füzetem tele volt a könyvben szereplő illusztrációk rajzaival. Fiatal koromban azt terveztem, hogy nyugdíjas éveimben grafikával fogok foglalkozni. Ezzel szemben kb. 50 éves koromban a színek kezdtek erősen vonzani, így kezdtem el 2012-ben, 58 évesen festeni.

KOMENDA JÓZSEF
Egész életemben – talán már kisiskolás koromban is – mindég kerestem a szépet, a hangulatosat, az egyszerűségben is a kifejezőt és színekben gazdag – de nem rikító – életelemeket. A festészetben megtaláltam, amit kerestem. Kezdetben – nyugdíjas korom első éveiben – a virágok, a tájképek, csendéletek festésével igyekeztem "adózni a művészetnek”. Idős korom eddigi utolsó éveiben és a pandémia idején fogalmazódott meg bennem, hogy lehet az absztrakt is szép, vagy a geometrikus kép is vonzóan színes. Ennek a gondolatnak mentén festettem meg a jelenlegi kiállításra beválogatott képeimet, némiképpen a Festőtanárom javaslataként.

LOMEN HENRIETTA
Alkotni, festeni felszabadító érzés számomra, mely felszínre hoz érzéseket, hangulatokat, ilyenkor egy másik dimenzióban egy belső univerzumban létezem, miközben a színeken, formákon keresztül az ecsetvonások alatt átformálódik a valóság és képpé alakul.

SZABÓ SZ. SZILÁRD
Bármerre is jártam/laktam/éltem a világban, mindig találtam helyet rajzolásra. Az Veszprémi Egyetem alkotókörétől, dublini sketch group-on, a Budai Rajziskolán át, egész a Fiókkörig. Itt a Fiók L. Stúdióban tanulom szorgosan a festés/pacsmagolást, az örök szívem csücske ugyanakkor mindig is a golyóstollrajz marad.

SZABADHEGYI JUDIT
Bő két évtizede, már a mérnöki hivatásom gyakorlása mellett kezdtem el kicsit komolyabban festeni, szobrászkodni. Garami Mária vezette Nagymarosi alkotó kör (egykori NAKE) keretei között, nagy szeretettel körül véve próbálgattam szárnyaimat.
Majd Fiók László festőművésztől tíz éven át tanultam a képalkotási technikákat, és ennél lényegesen fontosabbat is, hogy a technikai tudás mellett merjem saját magamat adni a vásznon is.
Ő tanított kifelé és befelé is figyelni egyszerre, örömmel, őszintén, és félelem nélkül festeni azt, ahogy látom és megélem a világot. Utcai Dávid festőművész vett aztán a szárnyai alá a „Fiókák” teljes csapatával együtt, nyitogatva új alkotói utakra új kapukat bennem. Hálás köszönet Mindannyiójuknak!  

TESSÉNYI RITA
Életem mostani, második felében foglalkozhatok végre annyit a festéssel, amennyire régóta vágytam. Folyamatosan tanulom ezt a mesterséget Utcai Dávid és Breznay András festőművészektől, valamint a sok megtekintett képzőművészeti kiállítás nyomán. Úgy érzem, ez az út végtelen. Vallom, hogy nem elég szépet alkotni, meg is kell érinteni a nézőt! Legszívesebben portrét és tájat festek, kedvenc technikám az olaj. Az itt látott képeim közül három a Covid járvány alatt született. Fogadják őket szeretettel!

TULLER ÁGI
Munkám megsokszorozódott a járványhelyzet alatt, nem tudtam festeni így régebbi képeimből válogattunk. Festeni pedig jó: megszűnik a külvilág és az idő… nincsenek feladatok, csak egy dolog marad, az alkotás.
Közben akár megjárom a poklot, a mennyországot és olyan intenzív érzelmek vezetik a kezem, amivel a hétköznapokban csak ritkán találkozom.

VÁRADI JUDIT  
Ezeket a képeket a színek és a formák bűvöletében festettem. A világ sohasem szürke, még ha ezt időnként nem is vesszük észre. Ha azonban szemünket prizmaként használva pillantunk a dolgokra, rájöhe-tünk, hogy nemcsak a nyári víztükör ragyogóan kék, hanem a téli hó is, a nap sárgája pedig még a leg-fehérebb télben is melegséget csempész a táj hideg színei közé. A képeken dolgozva egyszerű életörömet szerettem volna közvetíteni: a világ sokszor letisztul-tabb, mint azt emberi tekintetünk meglátni képes.

VELOZ NÓRA
Bár már gyerekként is szerettem rajzolni, mégis sok vargabetű után érkeztem meg abba a társaságba, ahol igazán jó alkotni. A bölcsészkar elvégzése utáni tanácstalanságban jutottam el a régi álmom valóra váltásáig, kitanultam a grafikát és a könyvtervezést, amiben ma is dolgozom. Innen már csak egy lépés volt, hogy beiratkozzam a Számalk-Szalézi Szakgim-názium festő szakára, ami nagyon jó alapokat adott ahhoz, hogy megtalálhassam a saját stílusomat. Itt tudtam meg, hogy a BMK-ban működik egy festőkör, ahol végre barátokra és otthonra leltem, s nem utolsó sorban egy kiváló mentorra, Utcai Dávid személyében.

VEREB MÁRTA
Lenyűgöz és fontos számomra a képi világ, a rajzolt, festett képek. Olyan érzéseket hívhatnak elő, amik szavakkal kifejezhetetlenek. Szeretem a képek által előhívott szépséget, szomorúságot, örömöt, szoron-gást, nyugalmat stb. megélni. Úgy gondolom ezekért az elgondolkoztató pillanatokért érdemes kiállítások-ra járni. Ha a saját alkotásaimon keresztül sikerül ilyen pillanatokat okoznom másoknak, az örömmel tölt el. Számomra inspiráló élmény másokkal együtt festeni, külön öröm ez a "Fiókák" között akiknek egyéniségük, itt a kiállításon is megmutatkozik.

A Fiók László Stúdió hatodik éve működik heti rendszerességgel intézményünkben. A résztvevők rajztanulmányokat folytatnak a csendélet, portré, egész alakos ábrázolás, aktrajzolás területén. A klub egyéni meghívásos rendszerben működik! Bemutatkozó kiállítást évente rendeznek az alkotók stúdióban készült munkáiból a Budapesti Művelődési Központ Galériájában.
Időpont: az őszi évadban péntekenként 16.00–20.00 óráig.

Várható kezdési időpont: 2021. szeptember 10. ♦ péntek ♦ 16.00 óra.
Helyszín: Budapesti Művelődési Központ (XI., Etele út 55./A.)202-es terem

A stúdiót vezeti: Utcai Dávid festőművész.

További információ: Sarnyai Rita 371-2770, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; Vadócz Zsuzsa

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

A Budapesti Művelődési Központ által szervezett programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videofelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

Kérjük, olvassa el Adatkezelési Tájékoztatónkat: http://bmknet.hu/bmknet-adatvedelem

 Fiók L. Stúdió évadzáró kiállítása a BMK Galériában

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a. a Bikás parknál.
GPS koordináták:
N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval, 7, 103, 107, 114, 213, 214-es autóbusszal, Bikás park megállónál kell leszállni.
Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760