Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

fold1.jpgA XXI. század olykor apokaliptikusnak látszó hajnalán már többé-kevésbé általánosan
elfogadott nézet, hogy az egyes ember élete kihatással van a többiekére.
Az embernek immár
nemcsak a békés együttélés érdekében kell közösségi lényként viselkednie,
hanem a környezetre is tekintettel kell(ene) lennie.
Minél nagyobb falatokat harapunk ki a természetből, minél inkább kizsigereljük a
földet, a vizeket, a levegőt, annál rosszabb minőségű életteret kapunk mindennapjainkhoz:
szmogos, fuldokló városokat,
mérgezett folyókat, betegségeket.

A Budapesti Művelődési Központ számára az ismert „gondolkodj globálisan – cselekedj lokálisan”
gondolat fontos – a különböző programokban és maga a BMK működésében is megnyilvánuló 
– lehetőségeket egyaránt magában rejt.

 

Szelektív Hulladékgyűjtés a BMK-banSzolgáltatásaink a földszinti előtérben:

szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas szeméttárolók,

pillepalack-prés,

használtelem-gyűjtő konténer.

Újrahasznosítás
Saját munkafolyamatainkban bevezettük a papírhulladék szelektív gyűjtését. A hivatalos ügyintézés során részben környezetbarát újrapapírt használunk.

Elektronikus leveleinket kizárólag a legszükségesebb esetben nyomtatjuk ki.

Több mint tíz éve a Budapesti Művelődési Központ épületében az összes izzót energiatakarékosra cseréltük.

Energiatakarékos izzó
Egy jó minőségű energiatakarékos izzó tíz év feletti élettartamot is elérhet, ezzel biztosak lehetünk benne, hogy árának akár tízszeresét is behozza.

A hulladékok elszállításában és szakszerű feldolgozásában, ártalmatlanításában partnerünk az ASCO Hungaria Kft (papír és PET), a Relem Nonprofit Kft (elem) és az Avarem Kft (Electro-Coord Nonprofit Kft, energiatakarékos izzók).

A Budapesti Művelődési Köpont épülete anno

 „Minden, amit tudni akarsz a BMK-ról, de otthon nincs kitől megkérdezned.”

A BMK napjainkban

A Budapesti Művelődési Központ 2009-ben ünnepelte alapításának 30. évfordulóját.

Egy ember életében is számtalan dolog történik három évtized alatt, hát még egy intézményében, melyet munkatársi és látogatói közösség, valamint partnerintézmények közötti együttműködések sokasága mozgat!

Jubileumi évadunk alkalmából időutazásra, közös emlékezésre hívtuk Önöket
– látogatóinkat, a szakmabelieket és a szakma iránt érdeklődő laikusokat, valamint ismerkedésre az irántunk érdeklődőket. 

Az első lépések
A BMK képzései és kísérletei
A BMK szakmai szolgáltatásai
Kulturális információszolgáltatás  
Fejlesztő munka 
Nemzetközi kapcsolatok 
A BMK és a művészetek
Szakmai sikerek

   

Tudta-e, hogy

… a BMK kiemelt szakmai sikerei és elismerései megszaporodtak az utóbbi években?
 • Olyan jelentős eredményeket és díjakat tud felmutatni, mint a Magyar Tartalomipari Szövetség e-Fesztivál díja, 2004-ben a „Korlát”
   honlap létrehozásáért, az ESZA HEFOP 3.5.4. pályázat 50 milliós támogatásának elnyerése, a Palló projekt sikeres
   megvalósítása, vagy a Kattints rá, Nagyi! projekt nemzetközi elismerése. A program az Európai Bizottság lisszaboni
   munkaértekezletének javaslatára 2007 decemberében felkerült a http://www.epractice.eu weboldalra. Az Európai Bizottság
   kezdeményezésére az „e-Inclusion: Be part of it”  európai akcióév első magyarországi programja lett e tanfolyam.
 • A BMK marketing és minőség műhely munkájának elismeréseképpen az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2003-ban
   megrendelte a közművelődési minőségfejlesztési rendszer kidolgozását
.
 • A BMK intézményakkreditációs kérelmét 2008 februárjában a Felnőttképzési Akkreditációs Testület elfogadta és tanúsítványával
   igazolta. (Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1738) 
 • A Történelmi királyséták címmel megvalósított rendezvénysorozata bekerült a Reneszánsz év 2008. kiemelt országos
   rendezvényei közé

 • A 2008. évi pályaművekből az Amator Artium „A művészet szerelmesei” Eszencia 2009. országos amatőr tárlatra 20 pályázónk
   22 pályaművét választották zsűrizésre. A zsűrizést követően 14 alkotó egy-egy művét tekinthette meg a közönség két héten át
   a Mezőgazdasági Múzeumban megrendezett tárlaton. A 14 főből egy alkotó nyerte el az Oktatási és Kulturális Minisztérium
   Alkotói díját.

Bővebben...

MuKi kerekasztal konferencia és állásbörzeA BMK 2013. évben frissített honlapján létrehozta a Társadalmi felelősségvállalással foglalkozó menüpontját.

A MuKi – Munka kisgyermekkel programhoz csatlakozott a Budapesti művelődési Központ is.

A BMK munkatársi közössége folytatva az eddigi "hagyományt", az esélyegyenlőség és a társadalmi felelősségvállalás értékrendje mentén 2013-ban is csatlakozik adománygyűjtő programokhoz.

Bővebben...

XI. kerületi Mikulásgyár adomány-átadás 2011.A BMK 2011. évben folyamatosan frissítette honlapján az esélyegyenlőséggel foglalkozó menüpontját, a megújult Kirándul.hu csapata a Kul-Túra programsorozat keretében két, mozgáskorlátozottak számára indított, vezetett kulturális kirándulást szervezett Budapesten, melyhez természetesen kollégáink is csatlakoztak.

Hátrányból előnyt – fókuszban az esélyegyenlőség” címmel szakmai fórumot szerveztünk, ehhez kapcsolódóan Falak helyett szavak címmel kiállítás megrendezésére is sor került.

A Budapesti Művelődési Központ munkatársi közössége az esélyegyenlőség és a társadalmi felelősségvállalás értékrendje mentén több adománygyűjtő programhoz is csatlakozott 2011-ben.

Bővebben...

Tudta-e, hogy

... 1997 óta van az intézménynek saját weblapja, s hogy ettől kezdve jelentős mértékben használja a virtuális kultúra eszközeit a közművelődés sajátos céljainak és tartalmainak megjelenítésére?
• Olyan speciális információs rendszereket tart fenn, mint a napi frissítésű tippek online adatbázis a fővárosi közművelődési intézmények programkínálatából. Ezenkívül az érdeklődők tallózhatnak a fővárosi közművelődési intézmények szolgáltatásai között is.
• Olyan tematikus vakációs programgyűjteményt üzemeltet, mint a MiniTipp.hu (később Tábortipp.hu) mely naprakész, hiteles információkat szolgáltat, mert regisztráció után maguk a táborszervezők töltik fel táboraikat. A választást felhasználóbarát kereső segíti: az érdeklődők az ajánlatok között korosztály, időpont, árkategória szerint böngészhetnek.
• A Kaleidoskop.hu kulturális magazin pedig 2003 márciusa óta színesíti a világháló kulturális kikötőinek kínálatát.  
  Oldalain nagyrészt a művelődési házak programjainak ajánlói, illetve az erre reagáló kritikák és interjúk jelennek meg. A portálon a tematikus programajánló rovatok (Programszüret, Gyerkőc, Zöld ficak) működtetése mellett kritika- (Vitriol), recenzió-(Mustra), pályázat- (Pályázzatok!) és interjúrovatot (Kultúrsztorik) is fenntart.
• Különleges honlapja a Kirándul.hu, melynek része a Korlát projekt, ahol térképekkel ellátott, jelkulcsos szolgáltatások nyújtanak
  segítséget a mozgásukban korlátozott  embereknek is, hogy Budapest és környékének természeti környezetét megismerhessék. 
  Az online és a multimédia szakma egyik legrangosabb hazai eseményén, a Magyar Tartalomipari Szövetség által szervezett 2004. évi eFesztiválon, a BMK „Korlát" projektje a mindennapok informatikája kategóriában első helyezést ért el.

Bővebben...

fold1.jpg

Intézményünk közművelődési szakmai tanácsadó és szolgáltató szervezetként számos modell értékű program kidolgozója. Szakmai küldetésünk az olyan támogató szolgáltatások fejlesztése, melyek segítik a kulturális esélyegyenlőtlenségek csökkentését, hozzájárulnak a kulturális és környezeti értékek megőrzéséhez és a társadalmi integráció folyamataihoz. Továbbá az intézményhálózat jó gyakorlatainak gyűjtésével és publikálásával segíti azok terjesztését.

Szolgáltatásainkat kulturális szakembereknek, civil szervezetek munkatársainak, a közoktatásban dolgozóknak és a lakosság számára kínáljuk.

Kiemelt szolgáltatási területeink közé tartozik a felnőttképzés, a kulturális információszolgáltatás, országos és nemzetközi együttműködések, partnerkapcsolatok létesítése, az ifjúság segítő munka, valamint az esélyegyenlőségi és környezeti felelősségvállalás. Büszkék vagyunk arra, hogy a közművelődési intézmény-hálózaton belül az elsők között gondoltuk át egységes szemléletben – társadalmi felelősségvállalásunk részeként –, szervezetünk esélyegyenlőségi és fenntarthatósági törekvéseit. Szemléletünket, jó gyakorlatainkat és publikált tartalmainkat 2010 óta Zöld Ház program cím alatt fogjuk össze.

Programunk két irányba ágazik: formálja a házunk működtetési elveit, munkafolyamatait, és megjelenik szolgáltatás-kínálatunkban, az általunk szervezett lakossági, családi és iskolai programok környezeti nevelési, szemléletformáló tartalmában.

Érték az apró lépésekben is – takarékosabb intézmény: intézményünk nem tanúsított, egyéni célkitűzéseket tartalmazó Fenntarthatósági tervvel rendelkezik; amely olvasható a honlapunkon is. Építészeti adottságaink alapján sajnos jelentős energia megtakarítást eredményező átalakításra, korszerűsítésre nincs lehetőségünk, ezért sokkal inkább a szokások, munkamódszerek megváltoztatásával elérhető takarékossági lépésekben gondolkodunk. Méréseink azonban így is minket igazolnak, az elmúlt két évben odafigyelésünk révén számszerűsíthető megtakarításokat tudtunk elérni az energiafelhasználás és a hulladékcsökkentés terén is.
Beszerzéseinkben és programszervezési körülményeinkben igyekszünk érvényesíteni a környezettudatos szempontokat. Lehetőség szerint újrahasznosított alapanyagú termékeket, irodaszereket választunk, „s kerüljük az egyutas”, eldobható csomagolásokat, terítékeket –, illetve ezt kérjük partnereinktől, beszállítóinktól is. Bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést, házunk aulájában elemgyűjtő doboz és palackprés is található. Munkahelyi közösségünk a kinőtt ruhákat, megunt játékokat adományok formájában rendszeresen rászoruló családok számára juttatja el. Zöld irodai gyakorlatunk része, hogy energiatakarékos gépeken, s egyre több duplex nyomtatóval dolgozunk, illetve részben újrahasznosított papírra nyomtatunk.

Játék, élmény, jó gyakorlat – környezeti nevelési tartalom-szolgáltatásaink:
Programjainkon a környezettudatos életmód-alakítás gyakorlatát kreatív, játékos, élményalapú módszerekkel és kipróbálhatóságot biztosító műhelygyakorlatokon keresztül igyekszünk átadni.

A kulturális szakma számára a témakört szakmai fórumok keretében népszerűsítjük:
Zöld ház nézőben
Zöldülő

A 2011/2012-es tanévhez kapcsolódóan Zöld Tömb – élhetőbb panel címmel, egy összefüggő élettér- és életmód formáló ifjúsági és családi kampányév lebonyolítása áll mögöttünk, melynek programismertetőit, eredményeit és összefoglaló módszertani kiadványát ajánljuk kulturális szakemberek, környezeti nevelők és pedagógusok figyelmébe is. Kiadványunk itt érhető el >>>

Önálló környezeti nevelési játszóházi programkínálatunk, óvodai és általános iskolai korosztály számára összeállított foglalkozásaink élményt adó módon, s játékos módszerekkel dolgozzák fel a mindennapokban alkalmazható környezettudatos gyakorlatokat. Játszóházi programjainkon foglalkozunk a hulladék-megelőzéssel, a tudatos vásárlással, a természetes anyagok értékével, az élőhelyek védelmével, a papír takarékossággal és a komposztálással is. A programcsomagról összeállított részletes kiadványainkat fellapozhatja itt>>>

A témához kapcsolódóan két honlapot működtetünk:

  • Kirándul.hu oldalunk Magyarországon egyedülálló módon foglalkozik a fogyatékossággal élő emberek művelődési és környezetkultúrához való hozzáférésének segítésével a főváros zöld felületeit és zöld szabadidős ajánlatait ismerteti a
  •  Zoldtomb.hu – a Budapesti Művelődési Központ Zöld Tömb – élhetőbb panel a nagyvárosi élettér- és életmód zöldítés témaköréhez kapcsolódó iskolai oktatóprogramokat és családi eseményeket kínáló kampányév eredményeit összefoglaló honlapja..

Munkánk során rendszeresen dolgozunk együtt civil környezetvédő szervezetekkel, ökoiskolákkal, zöld óvodákkal. Programjaink megvalósítását uniós pályázati konstrukciók és források teszik lehetővé. Tevékenységeinkhez és intézményi felelősségvállalásunkhoz kapcsolódóan szívesen fogadjuk, s várjuk a partneri megkereséseket, együttműködési törekvéseket.

Bővebb információk, referenciák az alábbi honlapjainkon:

BMKNet.hu – 2012-es tevékenységeink

Zöldtomb.hu – Zöld Tömb élhetőbb panel projekt

Kultúr-Tan-Ösvény projekt – Zöld programok

Kirándul.huKul-túrák

Teérted AkadémiaÖko-műhely a XXI. század gyermekeinek és Zöld tábor a zöldben

 A Budapesti Művelődési Központ fenntarthatósági terve:

 Zöld tömb élhetőbb panel módszertani kiadványa

Rekreációs és szabadidős programok a zöldben – hírgyűjtő oldalunk

Zöldítés a BMK-banA Budapesti Művelődési Központ fenntarthatósági tevékenysége

A BMK látogatók számára szervezett környezettudatos programjaiA BMK látogatók számára szervezett  környezettudatos programjai

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.

2005.

2004.

2003.

2002.

2001.


ÖkoBMK


Zöld Házak Budapesten


Millenáris  – Belbudai zöld sziget – A környezettudatos Millenáris interjú
Rákoskerti Művelődési Ház
Klebersberg Kultúrkúria – Szórakoztató környezetvédelem interjú
Wekerlei Kultúrház és könyvtár (Wekerlei Gyermekház)Lépések a klímabarát életmódért Wekerlén interjú
József Attila Művelődési KözpontKilátás Noé Bárkájából interjú
Zöld MarcziÖsszhangban önmagunkkal, egymással és a természettel interjú
Értékes hulladékA Cellux Csoport kreatív foglalkozásainak bemutatása interjú
Békásmegyeri Közösségi HázA Csobánka téren mindig van valami történés… interjú
„Ahogy te, úgy a világ”Zöld gondolatok a BMK-ban  interjú
Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ – Közvetlen környezetünk értékei interjú

Forrás: Kaleidoskop.hu

A BMK tervei között szerepel több megye, illetve régió szakembereivel összefogva, hálózatépítési tapasztalataira építve figyelemfelkeltő, érzékenyítő programok szervezése a környezettudatosság és fenntartható fejlődés témakörében. A programot civil szervezetek munkatársai, pedagógusok és közművelődési szakemberek közös részvételével kívánja megvalósítani, erősítve a humán szervezetek és szakemberek kooperációját, segítséget nyújtva az érdeklődők számára a témakörhöz kapcsolódó szemléletformáló programok önálló szervezéséhez.

Zöldítés a BMK-banIntézményünk szakmai tevékenységén belül hangsúlyt kíván helyezni a
környezeti tudatformálásra, a környezeti értékeink népszerűsítésére és az ökológiai kultúra fejlesztésére.
Célunk, hogy az ezeknek az értékeknek megfeleltethető tevékenységeket első lépésben saját falainkon
belül tegyük hangsúlyosabbá. 

Az elmúlt időszak eredményei, tevékenységei  
– Intézményi fenntarthatósági terv készítése
– Szelektív hulladékgyűjtés bevezetése
 – Beszerzések
 – Racionalizálás, takarékossági megoldások
 – Továbbképzések, munkatársaink képzése, tudásmegosztás
 –  Környezettudatosságra ösztönző programok szervezése 
 – Az intézményi felelősségvállalást erősítő közösségi kezdeményezéseink
 – Adománygyűjtés

Bővebben...

Tudta-e, hogy  

… a művészeti nagyrendezvények és szolgáltatások mindig a látványos és népszerű tevékenységei voltak az intézménynek, s hogy mostoha körülményei ellenére sem hagyta el megrendezésüket?
Számos művészeti kezdeményezés és rendezvény indult útjára, erősödött meg a BMK közreműködésével az elmúlt 30 év során.
A nyolcvanas évek elejétől 1996-ig a BMK szervezte és koordinálta a népszerű televíziós tehetségkutató rendezvénysorozat,
  a „Ki Mit Tud?” fővárosi válogatóit.
1979-től 1996-ig rendezte meg a Bárdos Lajos Zenei Hetek nemzetközi kórusversenyeit.
1979-től 1995-ig a BMK szervezte a népszerű társastánc seregszemlét, a Budapest Táncbajnokságot a Nemzeti Stadionban.
1992–2006-ig a Theatrum Egyesülettel közösen működtette a Theatrum Művészeti Szakiskolát, és éveken át megrendezte
  a Színiiskolák Budapesti találkozóját
.

Bővebben...

Nemadomfel! koncert az Ability Art rendezvénysorozatonA BMK 2012. évben is frissítette honlapján az esélyegyenlőséggel foglalkozó menüpontját, megrendezte a Motiváció Alapítvánnyal közösen az Ability Art – hogy a világ még színesebb legyen! – képzőművészeti kiállítást és vásárt fogyatékossággal élő alkotók műveiből, valamint filmvetítéseket, szakmai napot szervezett módszertani bemutatókkal. A programsorozatot integrált koncerttel zárta, melyen természetesen a kollégák is nagy örömmel vettek részt.
Májusban érzékenyítő tréningen ismerkedtünk a fogyatékos emberek világával az Ability Parkban.
A BMK munkatársi közössége folytatva az eddigi "hagyományt", az esélyegyenlőség és a társadalmi felelősségvállalás értékrendje mentén 2012-ben is csatlakozott adománygyűjtő programokhoz.

Bővebben...

Mikulásgyár 2010.A Budapesti Művelődési Központ elkészítette esélyegyenlőségi tervét és létrehozta honlapján az esélyegyenlőséggel foglalkozó menüpontját, mely alatt a témához kapcsolódó jogszabályok találhatók, intézmények munkájába nyerhetnek bepillantást, híreket, eseményekről beszámolókat és pályázatokat olvashatnak. 

A BMK munkatársi közössége az esélyegyenlőség, a társadalmi igazságosság és a fenntarthatóság értékrendje mentén több adománygyűjtő programhoz, valamint a közművelődési szakma által meghirdetett Re-Kult kezdeményezéshez is csatlakozott, melynek keretében a vörösiszap-károsultak számára családi vasárnap rendezvényünk teljes bevételét adományoztuk. 

A jövőben az itt felsorolt ötleteket, tevékenységeket, akciókat folyamatosan szeretnénk „továbbírni”, s azokat további jó gyakorlatokkal bővíteni.

Bővebben...

Alkategóriák

fold1.jpg

Intézményünk közművelődési szakmai tanácsadó és szolgáltató szervezetként számos modell értékű program kidolgozója. Szakmai küldetésünk az olyan támogató szolgáltatások fejlesztése, melyek segítik a kulturális esélyegyenlőtlenségek csökkentését, hozzájárulnak a kulturális és környezeti értékek megőrzéséhez és a társadalmi integráció folyamataihoz. Továbbá az intézményhálózat jó gyakorlatainak gyűjtésével és publikálásával segíti azok terjesztését.

Szolgáltatásainkat kulturális szakembereknek, civil szervezetek munkatársainak, a közoktatásban dolgozóknak és a lakosság számára kínáljuk.

Kiemelt szolgáltatási területeink közé tartozik a felnőttképzés, a kulturális információszolgáltatás, országos és nemzetközi együttműködések, partnerkapcsolatok létesítése, az ifjúság segítő munka, valamint az esélyegyenlőségi és környezetifelelősségvállalás. Büszkék vagyunk arra, hogy a közművelődési intézmény-hálózaton belül az elsők között gondoltuk át egységes szemléletben – társadalmi felelősségvállalásunk részeként –, szervezetünk esélyegyenlőségi és fenntarthatósági törekvéseit. Szemléletünket, jó gyakorlatainkat és publikált tartalmainkat 2010 óta Zöld Ház program cím alatt fogjuk össze.

Programunk két irányba ágazik: formálja a házunk működtetési elveit, munkafolyamatait, és megjelenik szolgáltatás-kínálatunkban, az általunk szervezett lakossági, családi és iskolai programok környezeti nevelési, szemléletformáló tartalmában.

Érték az apró lépésekben is – takarékosabb intézmény: intézményünk nem tanúsított, egyéni célkitűzéseket tartalmazó Fenntarthatósági tervvel rendelkezik; amely olvasható a honlapunkon is. Építészeti adottságaink alapján sajnos jelentős energia megtakarítást eredményező átalakításra, korszerűsítésre nincs lehetőségünk, ezért sokkal inkább a szokások, munkamódszerek megváltoztatásával elérhető takarékossági lépésekben gondolkodunk. Méréseink azonban így is minket igazolnak, az elmúlt két évben odafigyelésünk révén számszerűsíthető megtakarításokat tudtunk elérni az energiafelhasználás és a hulladékcsökkentés terén is.
Beszerzéseinkben és programszervezési körülményeinkben igyekszünk érvényesíteni a környezettudatos szempontokat. Lehetőség szerint újrahasznosított alapanyagú termékeket, irodaszereket választunk, „s kerüljük az egyutas”, eldobható csomagolásokat, terítékeket –, illetve ezt kérjük partnereinktől, beszállítóinktól is. Bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést, házunk aulájában elemgyűjtő doboz és palackprés is található. Munkahelyi közösségünk a kinőtt ruhákat, megunt játékokat adományok formájában rendszeresen rászoruló családok számára juttatja el. Zöld irodai gyakorlatunk része, hogy energiatakarékos gépeken, s egyre több duplex nyomtatóval dolgozunk, illetve részben újrahasznosított papírra nyomtatunk.

Játék, élmény, jó gyakorlat – környezeti nevelési tartalom-szolgáltatásaink:
Programjainkon a környezettudatos életmód-alakítás gyakorlatát kreatív, játékos, élményalapú módszerekkel és kipróbálhatóságot biztosító műhelygyakorlatokon keresztül igyekszünk átadni.

A kulturális szakma számára a témakört szakmai fórumok keretében népszerűsítjük:
Zöld ház nézőben
Zöldülő

A 2011/2012-es tanévhez kapcsolódóan Zöld Tömb – élhetőbb panel címmel,egy összefüggő élettér- és életmód formáló ifjúsági és családi kampányév lebonyolítása áll mögöttünk, melynek programismertetőit, eredményeit és összefoglaló módszertani kiadványát ajánljuk kulturális szakemberek, környezeti nevelők és pedagógusok figyelmébe is. Kiadványunk itt érhető el >>>

Önálló környezeti nevelési játszóházi programkínálatunk, óvodai és általános iskolai korosztály számára összeállított foglalkozásaink élményt adó módon, s játékos módszerekkel dolgozzák fel a mindennapokban alkalmazható környezettudatos gyakorlatokat. Játszóházi programjainkon foglalkozunk a hulladék-megelőzéssel, a tudatos vásárlással, a természetes anyagok értékével, az élőhelyek védelmével, a papír takarékossággal és a komposztálással is. A programcsomagról összeállított részletes kiadványainkat fellapozhatja itt>>>

A témához kapcsolódóan két honlapot működtetünk:

  • Kirándul.hu oldalunk Magyarországon egyedülálló módon foglalkozik a fogyatékossággal élő emberek művelődési és környezetkultúrához való hozzáférésének segítésével a főváros zöld felületeit és zöld szabadidős ajánlatait ismerteti a
  •  Zoldtomb.hu – a Budapesti Művelődési Központ Zöld Tömb – élhetőbb panel a nagyvárosi élettér- és életmód zöldítés témaköréhez kapcsolódó iskolai oktatóprogramokat és családi eseményeket kínáló kampányév eredményeit összefoglaló honlapja..

Munkánk során rendszeresen dolgozunk együtt civil környezetvédő szervezetekkel, ökoiskolákkal, zöld óvodákkal. Programjaink megvalósítását uniós pályázati konstrukciók és források teszik lehetővé. Tevékenységeinkhez és intézményi felelősségvállalásunkhoz kapcsolódóan szívesen fogadjuk, s várjuk a partneri megkereséseket, együttműködési törekvéseket.

Bővebb információk, referenciák az alábbi honlapjainkon:

BMKNet.hu – 2012-es tevékenységeink

Zöldtomb.hu – Zöld Tömb élhetőbb panel projekt

Kultúr-Tan-Ösvény projekt – Zöld programok

Kirándul.huKul-túrák

Teérted AkadémiaÖko-műhely a XXI. század gyermekeinek és Zöld tábor a zöldben

 A Budapesti Művelődési Központ fenntarthatósági terve:

 
 

 Zöld tömb élhetőbb panel módszertani kiadványa

Rekreációs és szabadidős programok a zöldben – hírgyűjtő oldalunk

Zöldítés a BMK-banA Budapesti Művelődési Központ fenntarthatósági tevékenysége

A BMK látogatók számára szervezett környezettudatos programjaiA BMK látogatók számára szervezett  környezettudatos programjai

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.

2005.

2004.

2003.

2002.

2001.

 

ÖkoBMK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zöld Házak Budapesten


Millenáris  – Belbudai zöld sziget – A környezettudatos Millenáris interjú
Rákoskerti Művelődési Ház
Klebersberg Kultúrkúria – Szórakoztató környezetvédelem interjú
Wekerlei Kultúrház és könyvtár (Wekerlei Gyermekház)Lépések a klímabarát életmódért Wekerlén interjú
József Attila Művelődési KözpontKilátás Noé Bárkájából interjú
Zöld MarcziÖsszhangban önmagunkkal, egymással és a természettel interjú
Értékes hulladékA Cellux Csoport kreatív foglalkozásainak bemutatása interjú
Békásmegyeri Közösségi HázA Csobánka téren mindig van valami történés… interjú
„Ahogy te, úgy a világ”Zöld gondolatok a BMK-ban  interjú
Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ – Közvetlen környezetünk értékei interjú

Forrás:Kaleidoskop.hu

A BMK tervei között szerepel több megye, illetve régió szakembereivel összefogva, hálózatépítési tapasztalataira építve figyelemfelkeltő, érzékenyítő programok szervezése a környezettudatosság és fenntartható fejlődés témakörében. A programot civil szervezetek munkatársai, pedagógusok és közművelődési szakemberek közös részvételével kívánja megvalósítani, erősítve a humán szervezetek és szakemberek kooperációját, segítséget nyújtva az érdeklődők számára a témakörhöz kapcsolódó szemléletformáló programok önálló szervezéséhez.

 

▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760