Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Budapesti Művelődési Központ szakmai fórumai 2010-11.Szakmai fórumainkat a közművelődési intézményekben, kerületi és kisebbségi önkormányzatokban, civil szervezetekben dolgozó szakembereknek kínáljuk. Célunk a tájékoztatás, ismeretbővítés és tapasztalatcsere lehetőségének biztosítása. E fórumokat azzal az igénnyel szervezzük, hogy az egyes témákban önálló folyamatok induljanak el, és műhelymunkává alakulva, akár szakmai projektek megvalósulását eredményezzék. Rendezvényeink egyúttal praktikus információkat osztanak meg, azonnal alkalmazható módszereket kínálnak kollégáinknak.

Szakmai fórumaink 2012. I. évadjában:

2012. I. évad

Ability Art – 2012. április 12.
Program:14.00 óra – Tehetséggondozás Kodály szellemében – integrált művészeti nevelés
Előadó: K. Udvari Katalin
zenetanár, a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület elnöke
– 14.30 óra
– Ének–zene tanítás a gyógypedagógiában
Előadó: Kaibinger Pál gyógypedagógus, énektanár, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Gyakorló Iskolájának gyakorlatvezető tanára
15.00 óraKözművelődést és ismeretterjesztést szolgáló szabadidős programok – Ének–zene–játék címmel családi vasárnapok, szülők és kisgyermekeik részvételével
1–3 éves korúaknak ölbeli játékok; 3–6 éveseknek rendhagyó zenei foglalkozások (közös ének, játék) és kézműves-foglalkozások
Előadó: Szedlacsek Katalin
zenepedagógus – Cserepesház-Zuglói Művelődési Ház
– 15.30 óra
Kontakt improvizáció: A mozgás új útjai
Előadó: Dobrovitz Zsuzsanna gyógytornász – Szebben Szeretnék Járni Egyesület
16.00 óraA Budapest Art Brut Galériában a pszichoszociális fogyatékossággal élő alkotókkal folytatott szakmai munka bemutatása
Előadó: Kovács Emese, a Bab Galéria vezetője
16.30 óra – Művészettel nevelés és művészetterápia a segítő szakmákban
Előadó: Illés Anikó PhD, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Pedagógia és Pszichológia Tanszék
– 17.00 óra
Nevelés, fejlesztés és terápia a művészet által
Előadó: Kiss Virág vizuális nevelő, művészetterapeuta, Pető Intézet
17.30 óraA Nézőpont Váltás Program ismertetése. Filmes szemmel hogyan látják és hogyan láttatják a világot a különböző fogyatékossággal élő alkotók?
Előadó: Liling Tamás
, a Nonprofit Média Központ Alapítvány ügyvezetője
A szakmai fórumon való részvételre – április 3. és április 11. között – előzetes jelentkezést kérünk: Vadócz Zsuzsa – 371-2760, 371-2783, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Újszerű módszerek, eszközök és új tartalom a gyermek szabadidős programok szervezése területén
Fórumunkkal a nemformális tanulási, tanítási tevékenység területéről szeretnénk olyan, a közművelődési intézmények számára is vonzó példákat hozni, amelyek kortárs pedagógiai jelenségekre és kiaknázható területekre reagálnak, újszerű témákat vetnek fel, vagy újszerű technikákkal, módszerekkel dolgoznak.
Fórumunkon olyan szervezetek nyújtanak tevékenységeikből ízelítőt, amelyek a globális nevelés (napjaink környezeti, társadalmi és etikai problémáit egységes szemléletben kezelő, azokra érzékenyítő nevelési mód), az interkulturális kompetenciafejlesztés (a különböző kultúrák együttélésére, az eltérő gondolkodásmódok és szokásrendszerek elfogadására érzékenyítő, toleranciára ösztönző pedagógiai elv és gyakorlat), az élménypedagógia (sajátélményű, bevonódáson alapuló, személyiségfejlesztő és önismereti gyakorlatok), illetve a komplex játszóházi programok (ismeretterjesztést, tapasztalati tanulást, dramatikus eszközöket és kreatív alkotómunkát ötvöző alkalmak) lebonyolítása területén nyújtanak magas színvonalú szakmai munkát.

Felnőttképzési tájékoztató szolgálatok a közművelődési intézményekben

A felnőttképzésbe történő bekapcsolódást elősegítő felnőttképzési programok és szolgáltatások fejlesztésének folyamatát – a változó társadalmi, gazdasági és jogszabályi környezetben – segíteni, támogatni szükséges. Ily módon a közművelődés intézményei bevonhatók, alkalmassá tehetők rendszerszemléletű, hatékony és hiánypótló felnőttképzési szolgáltatások ellátására, természetesen megfelelő felkészítés után, szakmai segítségnyújtás és háttérszolgáltatások biztosítása mellett.
E célt kívánta, kívánja megvalósítani a BMK, amikor a PALLÓ projektben elért eredmények disszeminációjával, az adaptáció lehetőségének kidolgozásával, szakmai és módszertani szolgáltatások biztosításával, projektfinanszírozás keretében segítette elő a felnőttképzési tájékoztató szolgálatok létrehozását, működtetését együttműködő partnerintézményekben.
A PALLÓ felnőttképzési tájékoztató szolgálat országos hálózatának kiépítését a TÁMOP 1.4.3-08/2 – „Innovatív, kísérleti foglalkoztatási programok” intézkedés „B” komponens keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozása segítségével alapoztuk meg 2009. szeptember 1 – 2011. február 28. között.
A BMK felhívására négy közművelődési intézmény csatlakozott a programhoz. Partnereink szakemberei a Felnőttképzési konzulens képzés elvégzése után, a projekt keretében szerkesztett adaptációs kézikönyv segítségével létrehozzák és működtetik a PALLÓ felnőttképzési tájékoztató szolgálatokat Budapest XIII. kerületében, Békésen, Debrecenben, valamint Veszprémben.
Mindehhez a munkához a BMK-ban működő PALLÓ felnőttképzési tájékozató szolgálat munkatársai szakmai segítséget (helpdesk) nyújtanak a konzulenseknek. Az együttműködő partnerintézmények konzulensei kialakították a www.felnottkepzesinfo.hu régiós aloldalait, amelynek tartalomszolgáltatóivá váltak.
Mivel az elmúlt két évben több olyan TÁMOP 3.2.3 konstrukciós pályázati kiírás is megjelent, amely kötelezően megvalósítandó tevékenységként határozta meg felnőttképzés és felnőttképzési szolgáltatások biztosítását a közművelődési intézményekben, várható a hálózat folyamatos bővülése.
Ezt kívánják elősegíteni e fórummal is a BMK Palló felnőttképzési tájékoztató szolgálatának munkatársai és a szolgáltatási hálózat képviselői, amikor a gyakorlati működési tapasztalatok átadására, megosztására vállalkoznak.

Az esélyegyenlőséget támogató honlapok
A fogyatékos emberek esélyeinek elősegítése, rehabilitációjának folyamata csak komplex szemlélettel, a különböző szakterületek együttműködésével lehetséges. A társadalom felkészítése az akadályozott emberek elfogadására, még inkább a befogadására, teret nyitva annak a szemléletváltozásnak, amely a fogyatékos ember aktív, alkotó részvételét teszi lehetővé a társadalomban, csökkentve az előítéletes gondolkodást, a diszkriminációt és a társadalmi kirekesztést.
E téren kiemelkedő szerepe van a kulturális intézményrendszernek, ezen belül is a közművelődési intézményhálózatnak. A közösségi művelődési és tartalmas szabadidős lehetőségek jó alkalmat teremtenek a tolerancia fejlesztésére, hiszen számos eshetőséget nyújtanak az egészséges és fogyatékos emberek együttlétének, egymás tudásának, értékeinek kölcsönös megtapasztalására.
A kulturális esélyegyenlőtlenségek mérséklésének fontos eszköze az interneten zajló interaktív kommunikáció is, melynek fő csatornái az intézményi és tematikus honlapok, valamint a közösségi média csatornái. A Kirándul.hu és a frissített bmknet.hu kapcsán vizsgáljuk a fogyatékkal élők szemszögéből, az érintettek oldaláról, hogy a portálok megfelelően használhatók-e, mennyire felhasználóbarátok, milyen hasznos vagy kevésbé hasznos információt szolgáltatnak abban az esetben, ha valaki akadályozott, fogyatékos személy.
Az áttekintés szempontjai a következők: a honlap felépítése, tájékoztató funkciója, küldetése, frissítésének gyakorisága, valamint a honlapok a célcsoporttal és az érdeklődőkkel  való kapcsolattartása. Az elemzés korántsem teljes körű, de segítséget nyújthat a korszerű W3C szabványú honlapok, portálok létrehozásához, vagy a frissítésen dolgozóknak, ahhoz hogy „fogyatékosbarát” honlappal, portállal rendelkezzenek.

Zöld Tömb – élhetőbb panel – fenntarthatóbb életmódot népszerűsítő, 2011–12-es kampányunk eredményei
Fórumunkkal a KMOP-2010-3.3.4/A, A fenntartható életmódot és ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok pályázati konstrukció nyertes, Zöld Tömb – élhetőbb panel című, 2011–12. évi tanévhez kapcsolódó ifjúsági és családi programsorozatunk eredményeit kívánjuk bemutatni. A projekt a XI. kerületi lakótelepi iskolákban tanuló diákok és a lakótelepeken élő családok életvezetésének alakításához, életmód-változtatásához kínál fenntarthatósági szempontú jó gyakorlatokat (az élhetőbb, zöldebb és közösségibb városi közvetlen környezet kialakítása, a hulladékcsökkentés, az anyag- és energiatakarékosság, valamint a tudatos fogyasztás és öko-háztartás területén).
A program során ismertetjük a kampányév célját, az évet tagoló iskolai pályázati és foglalkoztató programok, valamint családi rendezvények eseményeit, az alkalmazott módszertani megoldásokat. Bemutatjuk a projekt kapcsán született tematikus honlapunkat, valamint a szemléletformáló munkát szolgáló oktatási segédanyagainkat is.
A projekthez kapcsolódó szervezői és módszertani háttérmunka menetét és anyagait elektronikus adaptációs csomagba rendezve kívánjuk a közművelődési szakma rendelkezésére bocsátani.

2011. II. évad

2011. október 25. 10.00–13.00.
KomMentor – tollforgatás mesterfokon
KomMentor – tollforgatás mesterfokon című szakmai fórumunkra 2011. október 25-én került sor a Budapesti Művelődési Központban. Az 2011. második évad második szakmai fóruma azt a kérdést járta körül, hogyan tudja egy közművelődési intézmény a sajtó felé kommunikálni programjait.
Meghívott előadóink – Julius Athina újságíró és Sipos Jenő pénzügyőrezredes,főosztályvezető-helyettes, Nemzeti Adó- és Vámhivatal Sajtó- és Kommunikációs Főosztály – segítségével közösen gondolkodtunk arról, hogy milyen eszközei vannak a közművelődésben és a civil szektorban dolgozóknak, ha hatékonyan szeretnék elérni közönségüket.

2011. I. évad

2011. április 5. 10.00–13.00.
Zöld-ház nézőben – Ökológiai felelősségvállalás és környezettudatosabb működés a közművelődési intézményekben
Útmutató az EU-s pályázatok fenntarthatósági szempontrendszerének teljesítéséhez
A fórumon szakmai tanácsadó segítségével járjuk körbe a szervezeti felelősségvállalás ez irányú területét, a környezettudatosabb tervezés és működtetés lehetséges és kívánatos variációit, illetve saját tapasztalataink alapján segítséget kívánunk nyújtani a pályázatok fenntarthatósági mellékletének összeállításához és a gyakorlati kivitelezés sikeréhez is.

2011. február 24. 10.00–14.30.
Felnőttképzési tájékoztató szolgáltatok a közművelődési intézményekben
„Palló felnőttképzési tájékoztató szolgálatok® országos hálózatának kiépítése” TÁMOP 1.4.3-08/2-2009-0003 Innovatív kísérleti foglalkoztatási projektek B komponens keretében támogatásra került pályázati program záró rendezvénye.

2011. január 25. 10.00–14.30
Hátrányból előnyt Fókuszban az esélyegyenlőség
A fórumon tanácsadói segítséggel járjuk körbe az esélyegyenlőség–egyenlő bánásmód témakörét, a munkahelyi esélyegyenlőségi terv készítésének főbb szempontjait, valamint terveink szerint egy érzékenyítő tréning gyakorlatai segítségével szerezhetünk ez irányú benyomásokat. Ezen kívül saját tapasztalataink alapján segítséget kívánunk nyújtani a pályázatok esélyegyenlőségi mellékletének összeállításához és a gyakorlati kivitelezés sikeréhez is.

Megvalósult szakmai fórumaink programjainak letölthető anyagai a BMKNet.hu honlap Sajtó/Rendezvénymúzeum menüpontja alatt érhetők el.

Információ: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A fórumsorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Nemzeti Kulturális Alap

 

 

 

 Minősített Közművelődési Intézmény 2011Minősített Közművelődési Intézmény Cím 2011

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760