Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Szeptember 22-én adták át a Szalajka Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSZT) a Pest megyei Szokolyán.Falunapi programsorozattal ünnepelte Szokolya a község új Integrált Közösségi és Szolgáltató Terének átadását. Az intézmény létrejöttéhez a maga módján az egész község hozzájárult.

Szeptember 22-én adták át a Szalajka Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSZT) a Pest megyei Szokolyán. A névválasztással annak az utcának a régi nevét kívánták felidézni, ahol az IKSZT található, mondta el köszöntőjében Gyurcsik Mihály polgármester. A község vezetője kiemelte, hogy a beruházással a céljuk egy olyan épület kialakítása volt, ahol kicsik és nagyok, civilek és vállalkozók, intézmények és ide látogatók otthon érezhetik magukat. Az IKSZT létrehozása is a falu összefogásával valósult meg: volt, aki az építésben, volt, aki berendezésben, volt, aki a díszítésben, virágültetésben segített, és volt, aki pénzzel járult hozzá az intézmény megteremtéséhez.

Harrach Péter, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az ünnep nem csak Szokolyának, hanem a térségnek és a nemzetnek is fontos, hiszen a család, a civil az egyházi és faluközösségek építése kihat az ország egészére. Szokolya élő és fejődő település, ahol a népességszám növekszik, és ez biztató a mai demográfiai helyzetben. Harrach Péter arra is kitért, hogy a kormány célja egy egészséges társadalom felépítése, de ez csak hosszabb távon lehetséges. A képviselő végül hozzátette, hogy a közösségi ház akkor tölti be a szerepét, ha a falu „belakja” azt, de úgy látja, hogy ez a cél nem fog csorbát szenvedni.

A szalag átvágása után először az óvodások és iskolások tartottak bemutatót, majd a híres Szokolyai Dalárda lépett fel. Ezt követően a nyugdíjasok éneke idézte fel a régi szokolyai dalokat. A komolyzene rajongóit egy településre beköltözött, több zenepedagógussal büszkélkedő család örvendeztette meg.

Az IKSZT-ben a falu szülötte, Viski János kiállítását is megnyitották, akinek rajzai, festményei a falusi élet mindennapjait örökítik meg, az 1900-as évek elején használatos bútorokat, eszközöket is meg lehet itt tekinteni. Az átadót egész napos egészségmegőrzési tanácsadás kísérte.

Délután a tájházban falunappal folytatódott az egész napos rendezvény, ahol a környékbeli települések nemzetiségi hagyományait, dalait bemutató programokon vehettek részt a látogatók.

Forrás: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület

Falunapi programsorozattal ünnepelte Szokolya a község új Integrált Közösségi és Szolgáltató Terének átadását. Az intézmény létrejöttéhez a maga módján az egész község hozzájárult.
Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760