Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Öko-Műhely címmel környezettudatos foglalkozások a BMK-banKörnyezettudatos foglalkozásokra került sor a TeÉrted Akadémia programsorozat részeként a Budapesti Művelődési Központban.

Öko-Műhely címmel április közepén ingyenes, hétrészes környezetvédelmi foglalkozás-sorozatot indítottunk, amelyen olyan témákat és praktikákat gyűjtöttünk össze, amelyek rávilágítanak mivel veszélyeztetjük környezetünk épségét, illetve mivel javíthatunk állapotán.

A mai gyerekekre és tizenévesekre felmenőikhez képest sokkal nagyobb felelősség hárul szűkebb és tágabb környezetük megóvását illetően
, hiszen generációról generációra súlyosabb problémákkal kell szembenéznünk. Az, hogy a világ élhető hely marad-e és főleg mennyi ember tud benne boldogulni, a most felnövekvőkön, a XXI. század gyermekein is múlik. Környezetünk vészjósló mértékű pusztulása, az erőforrásaink apadása, a természet egészségünkre is veszélyt jelentő mértékű elszennyeződése összefüggésbe hozható az életvitelünkkel, termékválasztásunkkal, a divattal, a vásárlási szokásainkkal, vagy éppen azzal, hogy milyen járművel közlekedünk: ha ezeken a személyes választásokon alapuló dolgokon sikerül változtatni, a világ esélyei is növekednek. Földesi Dóra programvezető (Hulladék Munkaszövetség) az Öko-Műhelyről:
Sokszor és sok helyről halljuk, hogy világunk hogy világunk számos globális problémával küzd; ezek egyike a környezetünk vészjósló mértékű pusztulása s az erőforrásaink apadása. Abba azonban már sokkal ritkábban gondolunk bele, hogy mindez összefüggésbe hozható az életvitelünkkel, termékválasztásunkkal, a vásárlási és hulladékkezelési szokásainkkal, vagy éppen azzal, hogy mivel töltjük a szabadidőnket.
A foglalkozások témáit a résztvevők aktív bevonásával és sok-sok játékos megoldás segítségével dolgozzuk föl, emellett terepgyakorlat és biopiknik is várja a környezettudatos váltásra kész fiatalokat.

TÉMAKÖRÖK

 1. foglalkozás: 2010. április 13. kedd 15.00 óra.
  „A mi világunk” – Globális, lokális nézőpontok
  Milyen is a világ a XXI. században? A globális problémák és összefüggések feltárása Hogyan érintenek mindezek bennünket? Miért kell velük foglalkoznunk? Van-e létjogosultsága az egyéni cselekvésnek?
  Alapvető környezetvédelmi problémák megismerése, rendszerszemlélet.
 2. foglalkozás: 2010. április 20. kedd 15.00 óra.
  „Minden eladó?!”  – Fogyasztói kultúra: a reklám – fogyasztás – hulladék láncolata
  Valóban mindenre szükségünk van, amit megveszünk? Hogyan „működnek” a reklámok és miért hatásosak?
  Fogyasztói magatartásmódok – a „túlfogyasztás”.
  A fogyasztás színterei: kisboltok, plázák, szupermarketek, piacok.
 3. foglalkozás: 2010. április 27. kedd 14.00 óra.
  Hova kerül a kukába dobott szemét?
  Terepmunka:
  egy hulladékhasznosító műhely meglátogatása. „Mindaz, amit nem söpörhetünk a szőnyeg alá!” A hulladékkezelés bemutatása a gyakorlatban, ipari és civil szemlélet, rövid és hosszú távú gondolkodás.
 4. foglalkozás: 2010. május 4. kedd 15.00 óra.
  Megelőzés 1. – Tudatos vásárlás és élelmiszerbiztonság
  Mi kerül az asztalunkra? Mit takar a tudatos vásárlás fogalma? A csomagolás, a szállítás kérdései.  Hogyan étkezhetünk egészségesebben? Élelmiszerbiztonság, adalékanyagok az élelmiszerekben. Fair trade: mi teszi a kereskedelmet méltányossá?
 5. foglalkozás: 2010. május 11. kedd 15.00 óra.
  Megelőzés 2. – „Házi praktikák” – Életmódtanácsok kezdőknek és haladóknak
  Háztartás, életvezetés, termékválasztás.
  Vigyázat, készleteink végesek! Az energia-, víz- és anyagtakarékosság lehetőségei.
  Óvatosan adagold! – Vegyszerek a mindennapokban. Veszélyes hulladékok, környezetkímélő takarítás.
 6. foglalkozás: 2010. május 18. kedd 15.00 óra.
  „Van közöd hozzá!” – Amit Te megtehetsz a környezetedben – a környezetért
  „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” Derítsd fel, vedd észre a környezetedben lévő problémákat! Tudd meg, kitől kérhetsz segítséget, mit kérhetsz számon, és ki tud információt adni! Civil szervezetek, tájékozódás közérdekű honlapokon, önkéntesség.
 7. foglalkozás: 2010. május 25. kedd 15.00 óra.
  „Öko-kóstoló” – „Az vagy, amit megeszel” 
  Biopikniket rendezünk:
  ízlelünk, kóstolunk, s valamit biztosan kifőzünk!  Ismerkedés a gyógynövények és a bioélelmiszerek hatásaival, előnyeivel, íz- és illatvilágával. A biotermesztés egészségügyi és környezetvédelmi előnyei.  

 

A foglalkozások lebonyolítója a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) volt. A foglalkozásokat a Budapesti Művelődési Központban (Budapest XI. kerület, Etele út 55.) és a HuMuSz Házban, (Budapest XI. kerület, Saru u. 11.) tartottuk meg.

Információ: Fogarasi Orsolya, 371-2279, 371-2760.

Letölthető dokumentum PDFBrossúránk innen tölthető le>>>

Az UMFT és az Európai Unió támogatásávalA projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
NFÜ

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760