Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

„Gondolkodj többet, vásárolj kevesebbet!” – Nulla Hulladék Heti kampányesemények a BMK-ban

Nulla Hulladék Heti programok a BMK-banA Humusz Szövetség 2010. november 20–26. között szervezte meg a Nulla Hulladék Hetet az európai hulladékmegelőzési hét és a nemzetközi „Ne vásárolj semmit nap!” alkalmából.

A kampányhoz a BMK is csatlakozott. A tematikus hét során házi kozmetikum-készítési praktikákkal – az anyagtakarékosság és újrahasználat jegyében –, ékszerkészítéssel, valamint a Humusz Szövetség Fölösleges Áruk Fóruma minitárlatával vártuk az érdeklődőket.


A BMK-ban az alábbi programokra került sor


Nulla Hulladék Heti programok a BMK-ban2010. november 22. – Fókuszban a házi és kézzel készített termékek

A november 22-i házi kozmetikumkészítő kiscsoportos foglalkozáson aktív műhelyjelleggel és gyakorlott szakember irányításával próbáltuk ki, milyen módszerrel tudunk magunknak otthoni körülmények között, kizárólag természetes, jó minőségű, nem allergén alapanyagokból körömvirág- és dezodorkrémet készíteni. A majd’ másfélszeres túljelentkezést követően a résztvevők hihetetlen hálásak voltak, hogy olyan új tudásra, olcsó és egészségkímélő alternatív megoldásra tehettek szert, amely a bolti, kereskedelmi, iparilag előállított szerek kiváltására alkalmas.


Nulla Hulladék Geti programok a BMK-ban - Fókuszban az újrahasználat2010. november 26. – Fókuszban az újrahasználat. 
Újra-csomagolás + Formabontás! – Ékszerek, kitűzők, ötletes kiegészítők készítése használt és csomagolóanyagokból a tovább-használat jegyében.
A kreatív kézműves gyermekfoglalkozásunkra a kampányhét utolsó napján, november 26-án került sor, amelyen közel 40 gyerkőc ügyes kezei között talált új funkciót a nyomdai sokszorosításból megmaradt papírhulladék és az általunk összegyűjtött, jó néhány kiürült műanyagflakon. Az első látásra feleslegesnek tűnő maradékokból az okos újrahasználat jegyében jegyzetfüzetek, hordható ékszerek, medálok, kitűzők és kulcstartók készültek.  

Fölösleges Áruk Fóruma mini-vándorkiállítás 2010. november 16–28. 
Fölösleges Áruk Fóruma mini-vándorkiállítás 
Fókuszban a tudatos vásárlás
A kampányhoz kapcsolódóan a BMK aulájában tekinthették meg az érdeklődők a Humusz Szövetség Fölösleges Áruk Fóruma mini-vándorkiállítását.
Üvegvitrinjeinkben a Fölösleges Áruk Fóruma vándortárlat jópofa, de funkciójuk és létjogosultságuk szerint megkérdőjelezhető cuccai kaptak helyet: a frappáns gagyiparádé-felhozatal arra próbáltuk ráirányítani a figyelmet, hogy hirtelen ötlettől vezérelve, mennyi olyan dolgot vagyunk képesek begyűjteni, amelyet a gyártók és kereskedők szükséges használati tárgyként dobnak piacra; ám amelyek valójában könnyűszerrel nélkülözhetők, s éppen ezért rövid úton hulladékként a kukában, vagy lomként a szekrény mélyén végzik. A gyűjtemény izmosításához kellő kutakodás után a BMK dolgozói is hozzá tudtak járulni: a készlet általunk egy horrorlabdával, egy roppant csinos, de teljesen funkciótlan mágneses gyerekjátékkal és egy melaminból készült fakanáltartóval bővült.

Válogatás a Cellux Csoport design-tárgyaiból2010. november 22. – december 2. 
logatás a Cellux Csoport design-tárgyaiból
Fókuszban a kreatív újrahasználat
A csoport fiatal képző-, iparművész és alkotó tagjainak keze alatt életre keltek a háztartási csomagolóanyagok, hulladékanyagok, hogy különféle műalkotások, dekoratív ékszerek, maszkok, bábok, jelmezek és lámpafüzérek formájában hasznosultak tovább.
A kreatív csapat rendszeresen foglalkozik környezeti neveléssel és művészeti gyermekfoglalkozások lebonyolításával. 

A kampányhétről és a programokról bővebben:

Nulla Hulladék HétA kampány a hulladékmegelőzés és a környezettudatosabb, átgondoltabb fogyasztás lehetőségeit és élő, jól működő gyakorlatait népszerűsíti.
A hét 5 olyan tematikus napot fog össze, amelyek mindegyike egy-egy konkrét üzeneten keresztül fókuszál a tudatosabb és környezetkímélőbb életvezetés lehetséges megoldásaira.

Az egyes kampánynapok üzenetei:
November 22. hétfő
Üzenete: Vigyél magaddal bevásárlólistát, vászontáskát, kosarat! Vásárolj piacon, vásárolj házi készítésű termékeket, támogasd a helyi kereskedelmet!
November 23. kedd
Üzenete: Taposd laposra és gyűjtsd szelektíven! Keresd az újrahasznosított termékeket!
November 24. szerda
Üzenete: Komposztálj!
November 25. csütörtök
Üzenete: Járj könyvtárba, kölcsönzőbe! Használjátok közösen! Csökkentsd a postai levélszemetet!
November 26. péntek
– nemzetközi „Ne vásárolj semmit!” nap.
Üzenete: Javíttasd meg! Használd újra! Cseréld el vagy add tovább! Válaszd a visszaválthatót!
A kampánytémák kapcsán számos ismeretterjesztő szóróanyag is az érdeklődők rendelkezésére áll. 

HuMusz

Letölthető doc Innen tölthetik le a Nulla Hulladék Hét sajtóanyagát>>>


Cellux csoport
További részletek,
programok és programhelyszínek
a www.tulsokcucc.hu oldalon találhatók.Információ:
Fogarasi Orsolya, 371-2779, 371-2760

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760