Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

A Föld napjaCsatlakozz április 20–22 között a világ vezetőihez a Föld Napja alkalmából indított eseménysorozattal. Együtt sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a klímaváltozás és környezetszennyezés hatásait, ha összefogunk, meggyógyíthatjuk a Földet!
Kövess minket online április 20-tól, szólj hozzá a témához és csatlakozz a kampányunkhoz! 
https://youtu.be/kICYfJ0qdrE

A 2021-es évben mottónk a Föld Napjára: „Gyógyítsuk meg a Földet!”

Az online események főbb témái:

  • Klíma és környezetkultúra
  • A mesterséges újraerdősítésre tett erőfeszítések
  • Klímasemleges gazdaság
  • Egészségügyi egyenlőtlenségek kezelése

2021. 04. 20.

Youth Speaks: Our Message to World Leaders on Earth Day 2021 – Az ifjúság üzenete a világ vezetőinek a 2021. évi Föld napján
https://youtu.be/5YvF5Egm3eA

We Shall Breathe – Lélegeznünk kell
https://youtu.be/jRWK_1DYOwg

2021. 04. 21.

#Teach4ThePlanet​ | Global Education Summit – Globális oktatási csúcstalálkozó
https://youtu.be/bqMZwZW7m0U

Az EARTHDAY.ORG támogat és publikál minden, a témához kapcsolódó kezdeményezést a hivatalos platformjain, ahová várják a rendezvényszervezők jelentkezését.

EARTHDAY.ORG is proud to support organizers like you. After you register, your event will be reviewed by the EARTHDAY.ORG team within a few days and then published. We will contact you if any issues arise. Please follow all health guidelines, especially as they relate to COVID-19. (Az EARTHDAY.ORG büszke arra, hogy támogatja a hozzád hasonló szervezőket. A regisztrációt követően az EARTHDAY.ORG csapata néhány napon belül felülvizsgálja eseményed, majd közzéteszi. Ha bármilyen probléma merül fel, felvesszük Veled a kapcsolatot. Kérjük, tartsd be az összes egészségügyi irányelvet, különös tekintettel a COVID-19-re.)
Scroll to the bottom of this page for event planning ideas and advice. (Görgessen az oldal aljára eseménytervezési ötletek és tanácsokért.)

https://www.earthday.org/actions/register-your-earth-day-event/

Forrás: earthday.org

Föld napja AlapítványLegyen a FÖLD napja minden nap! A Föld napja Alapítvány 14 környezeti kihívással kapcsolódik ehhez a jeles naphoz – ezek mindegyike változtatással, kényelmes szokásaink felülbírálásával, kisebb, nagyobb életmódváltással, tervezéssel, tudatossággal jár, de örömtelibb mindennapokat eredményez az élhetőbb jövőért. Tudjuk, mit kellene tennünk! Tegyünk hát, kezdjük ma! Cselekedjünk, fogjunk össze, hallassuk a hangunkat az élhető jövőért.
1. FÖLD napi KIHÍVÁS – mondj nemet a műanyag palackra! Mától 1-2-3 hónapon át ne vásárolj műanyag palackba töltött italt. Se ásványvizet, se üdítőt, se sört, se semmilyen italt, amit műanyag palackban kínálnak.
2. FÖLD napi KIHÍVÁS – egyél kevesebb vizet! A lakossági víztakarékosság fortélyai – gyors zuhanyozás, a vízcsap elzárása fogmosás közben, perlátor a csapra stb. – közismertek, kevesebbet tudni azonban arról, hogy mennyi víz folyik el az élelmiszer előállítása közben. 11–35%-kal csökkenthetik az ételek miatti vízfelhasználásukat a kevesebb húst, több zöldséget tartalmazó egészségesebb étrendre váltók. Sőt ez az étrend a súlytöbbletet is csökkenti – több zöldséggel több kiló fogy!
3. FÖLD napi KIHÍVÁS – komposztálj, lakásban is lehet! A kukába dobott szerves hulladék lebomlásakor klímagyilkos metán kerül a légkörbe. A háztartási szemét 30%-a szerves hulladék. Ne dob ki, komposztáld. Komposztálni érdemes és nem csak kertes házban lehet!
4. FÖLD napi KIHÍVÁS – tájékozódj az élhető jövőért! Fontos a cselekvésre ösztönző tudás! Ne folytassuk ugyanott, ahol az egy éve tartó járvány előtt abbahagytuk. Globálisan 7%-kal csökkent 2020-ban a járványlezárások miatt a klímamelegítő kibocsátás, de ez még kevés. Még legalább 50% csökkentés kellene és rendszerszintű, tartós változtatások 2050-ig az élhető jövőért. „...sokkal jobban tudnánk kezelni a jövő világjárványait, ha a megfékezés helyett nagyobb hangsúlyt fektetnénk a megelőzésre. Ugyanez érvényes a globális felmelegedésre is.”
5. FÖLD napi KIHÍVÁS – kerüld a műszálas holmikat! Kerüld a műszálas holmikat, és csak akkor vegyél új holmit, ha feltétlenül szükséges. Alakítsuk tudatosabban a ruhatárunkat, figyelve a fenntarthatóságra, ne vásároljunk ha kell, ha nem mindenféle ruhaneműt. Pláne ne műszálasat! Egyre több műanyagot eszünk, iszunk. A műanyagok láthatatlan apró bomlástermékei ugyanis jelen vannak a folyókban, tavakban, óceánokban, és azok a táplálékláncon és ivóvizünkön át nap mint nap bekerülnek szervezetünkbe is. Tartósan.
6. FÖLD napi KIHÍVÁS – éheztesd a kukát! Érdemes a házunk táján kezdeni. Éheztesd a kukát, egyrészt komposztálj, másrészt ne engedj a csábító túlkínálatnak, ezért boltba indulás előtt készíts bevásárlólistát, rendszeresen ellenőrizd hűtőd tartalmát, figyelj az élelmiszerek szavatosságára, hogy még lejárat előtt elfogyaszd, hasznosítsd a maradékokat is, és menzán, étteremben is csak annyit rendelj, hogy evés után ne maradjon étel a tányérodon. Átlag min. évi 40 kg ételt dobunk ki fejenként (a komposztba valóval együtt kb. 60 kg-ot!). Ha sikerülne az ételpazarlást a felére csökkenteni, csak ezáltal közel 38%-kal kevesebb üvegházgáz kerülne a légkörbe. A kidobott étel 42%-a a háztartásokból kerül ki, a maradék 58%-on hárman osztoznak: az élelmiszeripar, az éttermek, büfék, menzák és a kis- és nagykereskedelem.
7. FÖLD napi KIHÍVÁS – válts szelíd szerekre... és műanyagból is kevesebb lesz. Sokféle vegyi anyag, pl. műanyag vesz körül bennünket, de szelíd tisztítószerekkel minkét terhelést csökkenthetjük. A szelíd tisztítószerek olcsók, és nem csak műanyag flakonba, hanem kimérve vagy papírzacskóba töltve is kaphatók. Ilyemek a mosószóda, a mosódió, a szódabikarbóna, az ecet vagy citromsav, valamint a magyar fejlesztésű „a világ első újrahasznosított tisztítószere” a Cycle.
8. FÖLD napi KIHÍVÁS – ne az utcát fűtsd! Energiafaló lakóépületeink sok pénzt visznek el, és rengeteg légkört melegítő kibocsátásért felelősek. Szakszerűen tervezett, teljes körű energetikai felújítással sokat megtakaríthatsz.
9. FÖLD napi KIHÍVÁS – ne dobd ki, javítsd/javíttasd meg! Rengeteg tárgyat dobunk ki nap mint nap ahelyett, hogy megjavíttatnánk. Sajnos minden arra buzdít, hogy vegyünk állandóan újat… ezt szolgálja a termékek tervezett elavulása is! Ma már nem úgy tervezik a tárgyakat, cipőt, ruhát, műszaki cikkeket, e-kütyüket, hogy élethosszig kitartsanak. Mégis érdemes új vásárlása helyett előbb mindig próbálkozni a javítással/javíttatással, mert az újhoz új nyersanyag kell, de a végtelenségig nem fogyaszthatunk egy véges forrást, kimerül a Föld anyagkészlete, ha így folytatjuk, és közben ezzel a légkört is fűtjük.
10. FÖLD napi KIHÍVÁS – fogadj örökbe egy fát! Térkő, utak, házak, gyárak, raktárak, termőföldek... túlterjeszkedünk. Adjunk/hagyjunk teret a természetnek, mert nélküle nem élhetünk. Az erdők, a parkok, a fák szolgáltatnak – már látványuk is bizonyítottan stresszoldó, árnyat adnak, hűtenek, szűrik a szennyeződéseket, oxigént termelnek, lassítják a klímaváltozást,… és még hosszan sorolhatnánk.
Fogadj örökbe egy fát a környékeden, óvd, kánikulában locsold, védd a kártevők, rongálók ellen, és ültess is ősszel legalább egyet, ültess fatestvért újszülött gyermekednek...
Sétálj gyakran erdőben, parkban, a természet csendje, sokszínűsége, szépsége jót tesz testnek és léleknek – oldja civilizált világunk stresszét, ellazít, feltölt.
11. FÖLD napi KIHÍVÁS – hagyd pihenni a kocsit! Szervezd úgy a napod, hogy gyalog, rollerrel, bringával vagy tömegközlekedéssel érd el úti céljaidat. Egészségednek is jót tesz. Többet mozogsz, kevesebb egészségkárosító szmog és veszélyes apró szemcsés szálló por kerül a levegőbe, kisebb lesz a zaj és a légkör is lassabban melegszik. Hagyd pihenni a kocsit – már nagyon öregszenek. A rendszeres bringázás, a gyaloglás a rák és a szívbetegségek kockázatát is csökkenti.
12. FÖLD napi KIHÍVÁS – kevesebb hússal több kiló fogy... és a környezet is kevésbé sérül. Tudod, mennyi húst, felvágottat, kolbászt, májast, sajtot eszel? Tény: az egészséges mértéknél átlag 3x több húsfélét eszünk, és ez a környezetet is nagymértékben rombolja. Az ipari állattenyésztés több felmelegedést okozó gázt termel, mint a közlekedés. A legtöbb erdőt elsősorban a takarmánytermesztés, az állattartás miatt tarolják le világszerte – az élelemtermelés felel az erdőirtás 73%-áért, a vízhasználat 70%-áért és a talajpusztulásért.
13. FÖLD napi KIHÍVÁS – ültess vadvirágos rétet! Beporzás nélkül nincs élelem – a vadvirágos rétek alatti talajban élő duci földi poszméh is szorgos beporzó, és nem csíp. Ismered?
Évente 2,5%-kal csökken a rovarok teljes tömege globálisan – elborzasztó mennyiségben pusztítja őket az élettérvesztés, az ipari élelemtermelés, a városiasodás, a vegyi szennyezés, a klímaváltozás, a betelepülő invazív fajok, kórokozók… Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké. A rovarok a világ haszonnövényeinek mintegy 75%-kát porozzák be, és madarak, denevérek, apró emlősök táplálékai. Nélkülük nem élhetünk. Ismerd meg a beporzókat, készíts rovarhotelt, ültess vadvirágos „rétet” nekik a balkonon, kertben, városi parkban, útszélen, hogy legyen életterük… a zöld gyep és a tujasor nem élteti őket.
14. FÖLD napi KIHÍVÁS – tarts műanyagmentes májust! Járvány idején ez különösen nagy kihívás, de készülj a változásra – két hónap múlva életbe lép a többféle egyszer használatos műanyag forgalmazását tiltó kormányrendelet. 2021. július 1-jétől az EU-ban és nálunk is betiltják a 15-50 mikronos műanyag (pl. kiflis, kutyapiszokszedő) zacskókat, a műanyag evőeszközöket, tányérokat, italkeverőket, szívószálat, fültisztító pálcikákat, és a hőtartó hungarocell étel-, italtároló dobozokat, poharakat, fedelüket. Élj műanyag nélkül – szelektív gyűjtéssel már nem sokra megyünk, ennyit lehetetlen újrahasznosítani.

Forrás: Föld napja Alapítvány 

Tedd le az autód, védd a Földet! – a Föld napja autómentes nap Budapesten 

Tedd le az autód, védd a Földet! – a Föld napja autómentes nap Budapesten Csütörtökön, a Föld napján egész nap ingyen utazhatnak az autósok a BKV járatain, beleértve a HÉV-járatok budapesti szakaszait is – jegy helyett érvényes forgalmival. Idén először. Üdvözlendő és remélhetően évről évre ismétlődő újítás az autómentes világnap mintájára.
A díjmentes utazást egy forgalmi engedéllyel egy utas veheti igénybe április 22-én egész nap.

Forrás: BKK.hu

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760