Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Múzeumok éjszakája 2022 a BMK-banIntézményünk 2022-ben is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. Ez alkalommal Vert csipke készítő workshopunkon a csipkeverés alapjaival ismerkedhettek meg az érdeklődők: június 25. szombaton  15.00 órától 16.30 óráig alapok 1.: színes könyvjelzőt 17.00 órától 18.30 óráig alapok 2.: egyszerű karkötőt készítettünk.   A WORKSHOPOK BETELTEK! A következők időpontja itt » . Három kiállításra vártuk Önt és kedves barátait  a Fiók L. Stúdió évadzáró kiállítására  „Silk and Rose” – Szabóné Nacsa Rozália vízen festett selymei kiállítására és „Csipkekuckó” – Hemmert Anita vert- és varrott-csipkéi villámkiállításra » Budapesti Művelődési Központba (XI., Etele út 55/A. a Bikás park mellett). A kiállítások akadálymentesen megközelíthetők.

 A csipkézés alapjairól 1.: Vert csipke színes könyvjelző készítő workshop

A Múzeumok éjszakáján workshopunkon a csipkeverés alapjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, melyen egy színes vert csipkekönyvjelzőt készítünk – a tervezésétől a megvalósításáig.
Időpont: 2022. június 25. ♦ szombaton ♦ 15.00 órától 16.30 óráig ♦ A WORKSHOP BETELT!  Keresse következő workshopjainkat az „Ars Sacra a BMK-ban rendezvénysorozaton” szeptember 17–25. között.

Helyszín: B udapesti Művelődési Központ (Bp. XI., Etele út 55/A. a Bikás park mellett)

A workshopot vezeti: Hemmert Anita okleveles csipkekészítő.
Így készítjük majd el, egy kis kedvcsináló »

A csipkézés alapjairól 2.: Vert csipke karkötőkészítő workshop
A WORKSHOP BETELT!  Keresse következő workshopjainkat az „Ars Sacra a BMK-ban rendezvénysorozaton” szeptember 17–25.

A vert csipke, az úgynevezett klöpli több szállal készül. Sajátos eszközigényű csipkefajta, eszközei: verőpálca és a verőpárna. A verőpárna rendszerint henger alakú, hozzá erősítik a mintaalapot. A minta elkészítéséhez szükséges fonalat verőfára, orsóra tekerik, és fonáson alapuló technikával dolgoznak, majd a keresztezési pontokat megtűzik és haladnak tovább. Négy szállal, azaz két párral dolgoznak egyszerre. A párnára tűzött gombostűk köré fonják, csavarják, szövik a megadott minta szerint.

A vert csipke készítésének módja a XVI. századtól napjainkig semmit sem változott. Ugyanúgy a 20-60 csipkeverő fa (batyikó, botikó, vetélő, orsó) és az arra feltekert fonal „helycseréje” adja a csipkecsodát, mint az 1560-as években, amikor egy flandriai lány először csipkét vert.

Csatlakozz nyílt csoportunkhoz a Facebookon», ahol elméleti és gyakorlati percekkel, mintákkal, eseményekkel és számos érdekességgel várunk.

A foglalkozásokat maximum 8 fő felnőtt részvételével tartjuk meg.

Bővebb információ kérhető: Hemmert Anitától az +3613712760, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy az  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

  Fiók L. Stúdió évadzáró kiállítása

A Budapesti Művelődési Központ tisztelettel meghívja Önt a Fiók L. Stúdió évadzáró kiállítására a BMK Galériába (B udapesti Művelődési Központ, Bp. XI., Etele út 55/A. a Bikás park mellett). ♦ A helyszín akadálymentesen megközelíthető. ♦ A tárlat 2022. augusztus 30-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.
 
Fiók Lászlót egy évtizedes kapcsolat fűzte a Budapesti Művelődési Központhoz. Képzőművészeti kurzusokat vezetett felnőtt és gyermek hallgatók számára. Saját stúdiója is az intézményben működött
Fiók L. Stúdió néven.
Tanítványai, a „Fiókák – a neki tett ígérethez híven  ma is együtt vesznek részt a heti rendszerességű kurzusokon. Az itt készült alkotásokból állítottuk összes a kiállítás anyagát.

Kiállítók:

       Váradi Judit
        Fodor Flóra
        Banczik Ágnes
        Szilágyi Hedvig
        Kertész Terézia
        Veloz Nóra
        Vereb Márta
        Szabó Szilárd
        Fejér László
        Egri Ottilia
        Tuller Ágnes
        Lomen Henrietta
        Tessényi Rita
        Dr. Horváth Györgyi
        Fitos Györgyi
        Szabadhegyi Judit

A BMK Galéria kiállításai ingyenesen tekinthetők meg.
A kiállítás megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében:
június 25-én szombaton 10.00–20.00 óra között,
hétköznapokon 10.00–19.00.

További információ: Sarnyai Rita, +3613712770, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

„Silk and Rose” – Szabóné Nacsa Rozália vízen festett selymei kiállítása

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves Barátait „Silk and Rose” – Szabóné Nacsa Rozália vízen festett selymei kiállítására a BMK Tükör Galériába (B udapesti Művelődési Központ , Bp. XI., Etele út 55/A. a Bikás park mellett). ♦ A helyszín akadálymentesen megközelíthető. ♦ A tárlat 2022. július 8-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

Szabóné Nacsa Rozália nyugdíjazása előtt az ELTE Informatikai Karán tanított és a Kar kommunikációs igazgatója volt. A selyemfestés a hobbijai egyike. Az alapszintű „vasalós” és a kicsit profibb „gőzölős” technikával 6-8 éve készít különböző selymes termékeket (kendőt, sálat, selyem rátétes tálakat, képeket).
Az utóbbi két évben kidolgozta, hogyan alkalmazhatná a márványozó („vízen festés”) technikát selyemre. „Voltak zsákutcák, kudarcok és örömteli meglepetések a kísérletezéseim során. Azt hiszem most már elég ügyesen tudok ezzel a technikával is szépséges selymeket készíteni. Az Újbudai Szenior Ki Mit Tud zsűrije is bizonyára így látta, mert 2019-ben a népművészet-iparművészet kategóriában a 3. díjat kaptam. A selyemfestés kapcsán 2018-ban az Újbuda TV portréfilmet készített rólam.”

A festés módjából adódik, hogy kétszer nem lehet elkészíteni ugyanazt a selymet, így minden darab garantáltan egyedi. Ezzel a technikával olyan mintákat „fest rá”, amilyeneket a korábbi technikák egyikével sem lehetett. A selyemsálai, kendői légiesek, moshatók, vasalhatók és nem eresztik a színüket, így egy-egy alkotása a mindennapokban is viselhető.

A kiállítás ingyenesen látogatható.
A tárlat megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében:
június 25-én szombaton 10.00–20.00 óra között,
hétköznapokon 10.00–19.00 óráig.

További információ: Sarnyai Rita, +3613712770, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

„Csipkekuckó” – Hemmert Anita vert- és varrott-csipkéinek kiállítása

Meghívjuk Önt és kedves barátait „Csipkekuckó” címmel Hemmert Anita okleveles csipkekészítő vert- és varrott-csipkéi villámkiállítására a BMK Tükör Galériába (B udapesti Művelődési Központ , Bp. XI., Etele út 55/A. a Bikás park mellett). ♦ A helyszín akadálymentesen megközelíthető. ♦ A tárlat 2022. június 30-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

Látogatóink megtekinthetik Csipkekörünk vezetőjének vert- és varrott-csipkéit. A kiállított darabok – ruhabetétek, szegélyek, kiegészítők, palóc vizitke – varrott- és vert-csipkéből készültek. Emellett a csipkekészítés miniatűr eszközei is láthatók.

A villámkiállítás ingyenesen látogatható.
A kiállítás megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében:
június 25-én szombaton 10.00–20.00 óra között,
hétköznapokon 10.00–19.00 óráig.

Bővebb információ kérhető: Hemmert Anitától az +3613712760, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy az  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Karszalagok már kaphatók!

Munkanapokon az intézmény nyitvatartási idejében 9.00–19.00 óráig az Információs szolgálatnál.

Jelenleg csak készpénzt áll módunkban elfogadni.

Jegyárak:

  1. gyerek (rózsaszín): 1000 Ft – 6 éves kor alatt ingyenes.
  2. felnőtt (narancssárga): 2200 Ft.

A megvásárolt karszalagok a rendezvény napján érvényesek a budapesti múzeumokba.

A www.jegymester.hu oldalon történt vásárlás esetén a karszalagot átveheti: átvételi ponton – a rendezvény előtti munkanapokon 10.00–16.00 óráig.
Jegymester Ügyfélszolgálat – 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 31., I. emelet.
A kiválasztott múzeumban – a rendezvény napján, június 25-én, szombaton 18.00 órától.

A karszalag belépést biztosít az összes budapesti csatlakozott múzeum és résztvevő kulturális intézmény minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is. Egyes események a programok jellege vagy a kiállítóterek befogadóképessége miatt korlátozott számban látogathatók. E korlátozásokra, illetve az előzetes regisztrációra vonatkozó információkat és feltételeket a muzej.hu felületen az adott programoknál minden esetben közzéteszik a szervezők. Budapesten a karszalag érvényes az ezen az estén, működő BKK KÜLÖNJÁRATOKRA, azaz az MU jelzésű múzeumi buszos körjáratokra. Vidéki helyszínekre a belépőjegyek az adott múzeumban vásárolhatók.

A karszalag vásárlásával az Ön által kiválasztott múzeumot támogatja, de az összes budapesti intézménybe érvényes lesz június 25-én.

A Budapesti Művelődési Központ által szervezett számos programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videofelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták: 
N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7103107114213214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760