Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Meghívó 38. VMH Fotópályázat kiállításáraA 2022. évi 38. Vizuális Művészeti Hónap Fotópályázat kiállítására 2022. december 13–2023. január 10-ig került sor a Budapesti Művelődési Központban (XI., Etele út 55./A) a  BMK Galériában.  
A kiállítást megnyitotta: Eifert János fotóművész.

A Budapesti Művelődési Központ több mint negyvenéves működése során idén 38. alkalommal hirdette és rendezte meg a fővárosi amatőr fényképészek és képzőművészek pályázatát.

Meghívó 38. VMH Fotópályázat kiállításának megnyitójára A verseny első fordulója a fotópályázat, amelyre évek óta közel azonos számú amatőr fotográfus jelentkezik. Idén 19 fő 185 felvételt adott be.
Két kategóriában lehetett indulni, a KÖTETLEN és VÁLTOZÁS témájú kiírásra a pályázók 30 százaléka most jelentkezett először, s közülük került ki a győztes is.  

Az internet útján beérkezett műveket (amely 65–35 százalékban oszlott meg a két kategória között), kéttagú zsűri bírálta el, s 14 pályázó 42 fényképének kiállítása mellett döntött.
Mindkét zsűritag jeles szereplője a mai kortárs fotográfiának, s hosszú évek óta kísérik figyelemmel – nem csak intézményünkben – az amatőr fotográfia fejlődésének folyamatát is.

A zsűrizés zárt folyamatát követően a pályázóknak lehetőségük volt személyesen is meghallgatni a zsűri véleményét.
Ezzel a lehetőséggel 40 százalékuk élt.

 A ZSŰRI TAGJAI VOLTAK:

 • EIFERT JÁNOS fotóművész
 • ZSITVA TIBOR fotóművész

A FOTÓPÁLYÁZAT DÍJAZOTTJAI:
(A zsűri a felvételeket nem bontotta szét kategóriák szerint.)

 • I. díj: BARTOS KÁROLY: Egy hangszerkészítő műhelyében
 • II. díj: KOZMA CECILIA: Szelfi
 • III. díj: KIRÁLY ERIKA: Ívek

Kiállítók:

 • BARTOS KÁROLY
  Ballagó idő, Egy hangszerkészítő műhelyében
  Sarokház, Numero 10
 • BURKUS ALEXANDRA
  Ábrándozás, Gyermekvasúton
 • FARKAS IMRE
  Fiatal lombok, öreg ráncok, Napi vízjel,
  Kis város nagy főterén
 • GERLE MARINA
  Akvarell, Őszi eső
 • INCZÉDI ZSUZSA
  Déjá vu, Ráckeveu híd, Séta
 • KALÓ ERZSÉBET
  Piaci életkép, Havas este
 • KIRÁLY ERIKA
  Ívek, A város szürke képzete, Martini
  Napsütésben
 • KOZMA CECÍLIA
  A lázadó csíkos, Szelfi, Parancsnoki híd,
  Zsákutca
 • MANN JUDIT DR.
  Égi látomás, Tükör által görbén,
  Vízrajz
 • MEDGYESY GÁBOR
  Az igéző fény, Lidérc, Tánc a mezőn,
  Fényjáték, Napkelte vihar után
 • SÁRINGER MÁRTA
  Női szerepek (ARC-2022)
 • SZITA DÁVID BENCE
  Változatos felületek
 • SZITA LÁSZLÓ
  Föld és ég között, Dicső hely a hölgyek szíve
  Az éjszaka vándora
 • TÓTH PIUSZ ISTVÁN DR.
  Évszakváltás, Parafrázis, Esős nap
  Ködben úszó reggel, Terefere

A kiállítás 2023. január 10-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

A kiállítás megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében:
hétköznapokon 9.00–19.00 és
szombaton 13.00–18.00 óráig.

Bartos Károly
A fotózás kezdetben azt jelentette a számomra, hogy a családi eseményeket, utazásokat, kirándulásokat megörökítettem. Mindig szívesen fotóztam az épített környezetet, a műemlékeket és valamivel később – már tudatos gyűjtőmunkával – Árpád-kori templomokat, templomromokat.
A munkámnak nagy lendületet adott, hogy egy ismerősöm felajánlására, az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületének székházában, 2018-ban, egy önálló kiállítás keretében, a Bécsben élő magyar gyerekeknek bemutathattam Budapestet.
2019 óta rendszeresen figyelem a pályázatokat, és ha úgy érzem, hogy egy-egy kiírás megérint, mindig válogatok rá fotókat. Az esetek többségében kiállítanak.
Nagyon régóta keresek valamilyen használható definíciót arra, hogy milyen a jó fotó, de ilyen definíciót eddig még nem találtam. Szerintem a jó fotó megállít, elgondolkodtat, vitára késztet. Ebben a műfajban a gondolat és az érzelem egyetlen kép formájában jelenik meg, a jó fotó mégis több a rögzített pillanatnál, mert képes arra, hogy rámutasson valamilyen mélyebb, összetettebb jelentéstartalomra. A fotózás során arra törekszem, hogy ilyen képeim szülessenek.


Dr. Tóth-Piusz István – BMK
2005 körül kezdett komolyabban érdekelni a fotózás. Eleinte épületfotózással foglalkoztam. Később bővült a repertoárom. Például minimál fotókkal, „vizes” témákkal (tükröződések, eső), de közel áll hozzám a street-fotózás és szívesen „kapom el” az arra érdemes pillanatokat is.
Törekszem képeim geometriai egyszerűségű megkomponálására, szerkesztésére és – mint minden fotós – a téma nem szokványos nézőpontból való bemutatására, jóllehet Ansel Adams szerint „Nincsenek szabályok a jó fotók készítésére, egyszerűen vannak jó fotók”.
Ha kőbe véshető szabályok nincsenek is, de szerintem egy titka mégis van: kamera + nyitott szem…
A hazai fotópályázatok rendszeres résztvevőjeként, képeim számos díjat és elfogadást nyertek.
2019-ben például a Magyarország 365 fotópályázaton, az Életképek kategóriában 3., 2021-ben a VIII. Ökumenikus Fotópályázaton első, a Magyar Építész Kamara fotópályázatán pedig második helyezést értem el. Az Országos Miniatűr Fotópályázaton egyik képem harmadik lett.
Részt vettem néhány nemzetközi pályázaton is, ahol képeimet elfogadták kiállításra. A 2020-as kolozsvári Sapixel fotópályázaton 1. helyezést értem el. A nagyváradi Black White fotópályázaton pedig bekerültem a pályázat 3 legjobb fotósa közé.
2019. szeptembere óta tagja vagyok az Óbuda Fotóklub Egyesületnek.


Kozma Cecília
Nyugdíjas villamosmérnök és hobbifotós vagyok.
Néhány éve már nyugdíjasként kezdtem el fotózni egy hirtelen jött elhatározásból. Nem tervezek előre általában semmit, csak sétálok, felfedezek, fényképezek.
Történéseket, érzelmeket, érzéseket próbálok meglesni azóta is, ami néha sikerül néha nem. Műszaki előéletemből adódóan keresem a párhuzamosokat, íveket 
és mivel „Az idő és a dagály senkire sem vár”  (Geoffrey Chaucer)  pályázatokkal próbálkoztam sikerrel. 2019-benmegkaptam a nemzetközi AFIAP és a magyar AMAFOSZ 2021-ben az AMAFOSZ /bronz fotóművésze címet.


Burkus Alexandra
Nyugalmazott vízépítő tervezőmérnökként 2009-ben volt szerencsém bekerülni az APS Stúdióba, 2014-től az újbudai 60+ és a Sasszem Fotókörbe. A csoportos kiállításokon való részvételek, pályázatokon kapott elismerések és az önálló kiállításaim örömöt szereznek. Szívesen megyek előadásokra, workshopokra.
Tisztelettel és elismeréssel tanulmányozom mások képeit. 2017 óta írok haikukat a képeimhez. A kettőt együtt haigának nevezett alkotásaim többször megjelentek irodalmi folyóiratokban. Ezek a műfajok a történések egy-egy pillanatát rögzítik a maguk sajátos eszközeivel. Különösen az érzelmek, hangulatok és élethelyzetek észlelései fognak meg. A most látható képeim is ilyenek.

A pályázatot könyvjutalommal támogatta
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

38. VMH Fotókiállítás

A Budapesti Művelődési Központ által szervezett programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videófelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

Kérjük, olvassa el Adatkezelési Tájékoztatónkat: http://bmknet.hu/bmknet-adatvedelem.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták: N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval, 7, 103, 107, 114, 213, 214-es autóbusszal, Bikás park megállónál kell leszállni.

Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Közművelődési Minőség Díj 2012 Közművelődési Minőség Díj 2012

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760