Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Legényesverseny 2009-ben a BMK-banA Tedd ki a pontot! – XIII. nemzetközi legényesverseny és emlékműsorMartin György tiszteletére 2010. április 24-én került megrendezésre a Budapesti Művelődési Központban.

Intézményünk ebben az évben is a Bartók Kulturális Egyesülettel közösen készítette elő és szervezte meg a rendezvényt.
A versenyfelhívást már az év elején megfogalmaztuk, majd eljuttattuk a hazai és határon túli táncegyüttesekhez, és az elmúlt évek versenyzőihez. A felhívásban közzétettük a verseny táncanyagát, az idén a bonchidai ritka és sűrű magyar táncanyagból kellett a jelentkezőknek felkészülni a versenyre. A kötelező anyagot a rendezőség választotta ki a Magyar Tudományos Akadémia tánctudományi munkatársainak segítségével, a szabadon választott anyagban a versenyzők állíthatták össze a folyamatokat bonchidai magyar és román- táncosok felvételeiből.

A versenyre 22 legény jelentkezett, az előválogatón 16 táncos jelent meg. A legények felkészültsége tánctudásban, előadásmódban egyaránt színvonalas volt. Az öttagú szakmai zsűri – Fitos Dezső, Lajkó Levente, Pálfy Gyula, Varga János és Zsuráfszky Zoltán – a döntőbe 9 versenyzőt javasolt, közülük a következők részesültek díjazásban:

2010. ÉV LEGÉNYESTÁNCOSA (FŐDÍJ),
Farkas Tamás – 80 000 Ft
Ramasz László – 80 000 Ft

A BONCHIDAI RITKA ÉS SŰRŰ MAGYAR HITELES ELŐADÓJA
Appelshoffer János – 80 000 Ft

A BONCHIDAI RITKA ÉS SŰRŰ MAGYAR EGYÉNI MEGFORMÁLÓJA
Szűcs János – 40 000 Ft

A BMK KÜLÖNDÍJA a közönség szavazatai alapján:
Simoncsics Pál – 30 000 Ft

Néptáncos táborokban való részvétel:
Balogh Károly – Válaszúti tábor
Heiger József –  Vajdaszentiványi tábor
Simoncsics Pál –  Kalotaszentkirályi tábor
Almási Zoltán – Nyárádselyei tábor

A zsűritagok az értékelésen az elismerés mellett személyre szólóan felhívták a figyelmet a hibákra, anyagismereti, előadásbeli és stiláris hiányosságokra.
A neves néprajzkutató, a férfitáncok, különösen a legényesek gyűjtője és feldolgozója, Martin György tiszteletére rendezett emlékműsorban az emléklapok, díjak átadása és nyertes legények közös tánca után ebben az évben nem adatközlők, hanem a Honvéd Táncszínház táncosai elevenítették fel a Bonchida néptánchagyományát „Bonchida háromszor – Élő Martin Archívum I.” címmel. Bonchidán három nemzetiség a magyar, a román és a cigány egyetértésben élt és él egymás mellett, ma is eljárnak egymás mulatságaira, tiszteletben tartják és ismerik egymás kultúráját, zenéjét, táncait.
A Martin György gyűjtésein alapuló táncokból Zsuráfszky Zoltán készített hangulatos, a korabeli falu világát idéző előadást.
A rendezvényt késő éjszakáig tartó mulatság követte, melyen a házigazda szerepét a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes táncosai látták el.
A néptáncos rendezvények sorában kiemelkedő eseményt, mely a táncosok és a közönség számára is nagy élményt jelentett, az NKA Népművészeti Kollégiuma kettős, a Budapesti Művelődési Központnak és a Bartók Kulturális Egyesületnek nyújtott pályázati támogatásával valósítottuk meg.

Budapest, 2010. április 29.

Zsédenyi Mária

A legényesverseny rendezői
Bartók Kulturális Táncegyesület

Budapesti Művelődési Központ
Letölthető dokumentum
A nevezési lap .doc formátumban innen tölthető le>>>>
Letölthető dokumentum PDFA nevezési lap innen tölthető le (pdf)>>>

Információ
Budapesti Művelődési Központ – Bartók Kulturális Táncegyesület
levélcím: H-1119 Budapest, Etele út 55.  
telefon: (+36-1) 371-2781,
fax: (+36-1) 371-2761,
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

 A program támogatója:

Nemzeti Kulturális Alap

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760