Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

KISS IMRE és HODOSSY ILONA fotókiállítása a BMK-banA BMK Galériában került sorKISS IMRE – a 2009. évi XXV. Vizuális Művészeti Hónap fotópályázat I. helyezettje – és
HODOSSY ILONA – a 2009. évi XXV. Vizuális Művészeti Hónap fotópályázat díjazottja – fotókiállítására 2010. április 14–27-ig a Budapesti Művelődési Központban.

A kiállítást ZSITVA TIBOR fotóművész nyitotta meg.

A BMK Galéria honlapja

A Budapesti Művelődési Központ évente hirdet pályázatot a fővárosi amatőr alkotók számára. A nevezők alkotásai közül zsűri válogat egy csoportos kiállításon történő részvételre, illetve díjazza az adott év legjobb alkotóit. A 2009. évi XXIV. Vizuális Művészeti Hónap fotópályázat díjazottja MÉSZÁROS CSABA, KISS IMRE ÉS HODOSSY ILONA voltak, akik a díjazással önálló bemutatkozási lehetőséghez is jutottak. 

 

HODOSSY ILONA
Téli táj
Budapesten a Képző- és Iparművészeti  Gimnáziumban fotó szakon végeztem 1963-ban,  s az érettségi mellett fényképészszakmunkás-bizonyítványt  is szereztem. Fotós tanáraim: Járai Rudolf, Strossz Lászlóné, Langer Klára, Reissmann Mariann, Sevcsik Jenő.
A Vízügyi Tervező Vállalat, majd az Építéstudományi Intézet fotólaborjában dolgoztam 2-2 évig. 1969-ben fényképész mestervizsgát tettem. 1971-től az ÉTI Sajtóosztályára kerültem, ahol korrektorként, majd tördelő szerkesztőként dolgoztam. Jelenleg a Főpolgármesteri Hivatal nyomdájában dolgozom kiadványszerkesztőként.
A fotózás megmaradt hobbynak.

Fényképezőgépek, amiket használtam:
lemezes utazógép, műtermi fényképezőgép (ma már mindkettő muzeális darab), Flexaret, Rolleiflex, Praktica, Pentacon, Yashica, Canon, majd egy Advent 5 Mp-es digitális gép (én csak „játékszer”-nek neveztem) – bevezetésként a digitális világba és ma egy Lumix Panasonic FZ 18-as, illetve Panasonic FZ 7-es digitális gép.
Különböző hazai fotópályázatokon és kiállításokon veszek részt. Tagja vagyok a MAFOSZ-nak (2002) és a Réti Pál Fotóklubnak (2003)

Önálló kiállításaim:
1996 –  Kaffka Margit Gimnázium,
1997 –  Galéria 21 – Csepeli Munkásotthon
1998 –  Ökollégium Artgaléria
2002 –  Ökollégium Artgaléria – Környezetvédelmi célú kiállítás „A mi Budapestünk” címmel
2006 –  Galéria 21 – Csepeli Munkásotthon – „Az én világom I.” címmel
2007 –  Hotel IBISZ Budapest – „Virágok, virágok és Budapesti képek”
2008 –  Budapesti Művelődési Központ – „Az én világom II.” címmel
2009 –  Budapesti Művelődési Központ – a 2008. évi Vizuális Művészeti Hónap díjazottjainak közös kiállítása
2010 – Deák-Diák Általános Iskola – „Másvirágok” címmel


KISS IMRE
KISS IMRE és HODOSSY ILONA fotókiállítása a BMK-ban1941-ben születtem Érden. Iskoláimat részben  itt, részben Nagytétényben végeztem.  Az építőipari technikai oklevelet 1959-ben vettem kézhez, majd elvégeztem a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karát, és ma is ezt a tevékenységet folytatom.
A fényképezéssel már gyermekkoromban megismerkedtem, de az érdeklődésem akkor még  csak a szokásos élmény-  és családi fotózásra terjedt ki.
A természetbe – annak közelsége révén – szinte beleszülettem, és minden szabadidőmet szívesen foglaltam le annak megismerésével.
A két tevékenység a negyvenes éveim táján kapcsolódott össze és vált egyre intenzívebbé. Részben azért, mert akkor léptem be a Nimród Fotóklubba, amely akkor az ország egyetlen ilyen jellegű egyesülete volt. Nagy felkészültségű tanáraim inspirálták szakmai és esztétikai fejlődésemet, mely kiterjedt mind a biológiai ismeretekre, a fotótechnikai területekre, mind pedig a kreativitásom fejlődésére
Rövid időn belül bebizonyosodott, hogy a természet-fotózás rányomja bélyegét a fotós életformára is.
Hamarosan bekapcsolódtam mind a hazai, mind a külföldi fotóséletbe, részben azzal, hogy bekerültem és több mint másfél évtizedig dolgoztam a Nimród Fotóklub vezetőségében, részben azzal, hogy részt vettem mind a hazai, mind a külföldi pályázatokon.

Néhány eredményem az érzékletesség kedvéért:

 1. Külföldi pályázatok:
  NDK – 1989.  –  Praktika-pályázat – I. díj
  USA – 1992. –   Minneapolis-S.Paul-FIAP kék szalag
  Románia –2004. –   Nagyvárad – FIAP kék szalag
  Finnország – 2005. Kajaani-pályázat II. díj
 2. Itthoni pályázatok:
  1989. – Nyíregyháza –  I. díj
  1992. – Dunaújváros – Rosti Pál-pályázat nagydíj
  1994. – Dunaújváros – Rosti Pál-pályázat II. díj 

A Budapesti Művelődési Központban háromszor nyertem első díjat részben a Vizuális Művészeti Hónap, részben az országos diapályázatok folyamán. Jelenleg is aktívan folytatom a természetfotós tevékenységemet, a kiállított anyag jelentős része az októberi pályázatot követően készült. Az elmúlt évben kiállításaimmal az általános iskolák természetoktatásához kapcsolódtam, hogy a fiatalság természettudata mielőbb kifejlődjön és kiteljesedjen. Bízom benne, hogy a kiállítási anyagomat megtekintők nem bánják meg azt az időt, melyet képeim megtekintésére fordítottak.

2010. évi kiállításainkról itt olvashat>>>
A kiállításokról fotókat itt tekinthet meg>>>

A program támogatója:

Nemzeti Kulturális Alap  

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760