Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

menoraA Budapesti Művelődési Központ VILÁGVALLÁSOK–VALLÁSVILÁGOK felekezeti kultúrák Budapesten címmel öt rendezvényből álló programsorozatot rendez 2010. október 2. és december 15. között. A rendezvénysorozat harmadik felvonása, az október 21-től október 31-ig megvalósuló ZSIDÓ KULTURÁLIS NAPOK. A több helyszínen megvalósuló ingyenes programok közt szerepelnek szabadegyetemi előadások, fotókiállítás, koncertek, gyermekfoglalkozások, városismereti séták.
Letölthető dokumentum PDFA Zsidó kulturális napok programfüzete innen tölthető le>>>
Videoklipünkért kattintson ide>>>

Programok
A zsidóság honi vallásos és világi kultúrájának bemutatására rendezett kiállításaink 2010. OKTÓBER 21. – NOVEMBER 10. (meghosszabított nyitva tartással) között.

Terri Potoczna fotójaTunézia zsidó és muszlim arcai – TERRI POTOCZNA FOTÓKIÁLLÍTÁSA

Megnyitó:
2010. október 21. csütörtök 18.00 óra.

A kiállítás kiegészült Kopolka Gábor: A magyarországi vallásos zsidóság rejtett világa a XXI. században című tárlatával.  

Helyszín: BMK Galéria (Budapesti Művelődési Központ I. emelet)

A kiállítást Csizmadia Alexa művészettörténész nyitotta meg.

Is Real! ProjectA kiállítás kísérőprogramjaként az Is…Real! Projekt koncertjét tekinthették meg az érdeklődők 2010. október 21. csütörtök 18.30 órakor. A csapat szenvedélyes keleti dallamokat, keserédes latin balladákat, több ezer éves hagyományokat megidéző liturgikus dalokat egyedülálló judeo folk-rock hangszerelésben adott elő.
Az Is...Real! Project az immár 15 éves, Príma-díjjal jutalmazott, többszörös versenygyőztes Fourtissimo zenekar tagjaiból alakult 2008-ban.

A zenekar tagjai:
Kuna Valéria – ének, trombita
Kuna Gyula – trombita
Kuna Bence – kürt, vokál
Kuna Márton – harsona
Kuna Kata – vokál

Az elveszettnek hitt, 15. sz-i Mendel-féle zsinagógaŐszi szabadegyetemi előadásra került sor a zsidóság honi történetéről 2010. október 29. péntek 17.00–20.00 óra között a Budapesti Művelődési Központban (Bp. XI. ker., Etele út 55.).
17.00 órától
dr. Tóth József történelemtanár előadása a zsidóság európai és magyarországi történetéről tartott ismertetést, ezt követően 18.30 órától Egy betemetett zsinagóga Budán címmel vetítették le Radó Gyula rendező filmjét.
A producer Bubryák István.

2010. október 31. vasárnap 15.00–20.00 óra között került sor a ZSIDÓ KULTURÁLIS NAP rendezvényeire.
15.00 órától zenés, táncos, játékos és kézműves délutánon vehettek részt a FOLKLEZ BAND és a Bálint Zsidó Közösségi Ház segítségével.

FOLKLEZ BAND A zsidó népzene gyökereiből táplálkozó FolKlez Band az autentikus, ősi, népi klezmer adaptációját játssza, mely a magyar s az európai kulturális közegben hiánypótló.
A zenekar hangszeres muzsikáját egyedülállóvá teszi a népi hagyományokon nyugvó alap (moldvai, bukovinai és más használatos hangszeres és énekelhető dallam), klasszikus és kortárs zenével fűszerezve.

A zenekar tagjai:
Farkas Zoltán – cselló
Kerek István – hegedű
Pető Gábor – buzuki

16.30 órától hóra tánctanításra került sor, majd ezt követően 17.00 órától a zsidó vallási ünnepekről és hagyományokról, a zsidó tárgyak művészetéről halgathatták meg Fináli Gábor rabbiképzős, a dél-pesti körzet vallási vezetőjének előadását.

18.30 órától a Skayach együttes koncertjére került sor. A zenekar tradicionális zsidó zenét játszott a diaszpóra összes területéről és korszakából merítve. Így hallhattunk például liturgikus, jiddish, ladino és más dallamokat, egy szóval autentikus zsidó zenét, amely önmagában annyira sokszínű, mint maga a zsidó történelem.

Polnauer FlóraA zenekar tagjai:
Polnauer Flóra – ének
Kardos Dániel – gitár
Novák Csaba – basszusgitár

 

VÁROSISMERETI SÉTÁK-at tettünk 2010. október 31. 10.00 órakor a „Nyócker Csillagai” címmel és 13.30 órakor „Történelmi séta a régi zsidó negyedben” címmel.
Dávid csillagA délelőtti séta a Gutenberg tér játszóteréről indult, ahol egy közös, illusztrált kultúrtörténeti bevezetőt tartottunk, majd a nyolcadik kerület zsidó kincseit kutattuk. Mendemondák és a múlt pletykái lebegték körül utunkat, ahogyan a sokszínű nyolcker mélyére hatoltunk. A hámló homlokzatokon, kapukon, törött ólomüvegeken felbukkanó Dávid csillagok egy valaha élettől pezsgő zsidó szubkultúrát rajzolnak ki. Nyitott és felkészült vezetőink segítségével megdöbbentő összefüggésekre akadtunk. Hangulatos ósdi utcákon át kanyargott utunk a Teleki tér forró levegőjű piacához. Itt egy egyedülálló, ma is működő lakás zsinagógába látogattunk. Feladatokkal, apró játékokkal tettük emlékezetessé kalandozásunkat, hogy a nyolcadik kerület felfedhesse előttünk titkait és maradandó kultúrélményt adjon.
A séta a Teleki téren ért véget.

A délutáni, történelmi sétánkhoz a a régi zsidó negyedben 13.30 órakor találkoztunk a Dohány utcai zsinagóga előtt , majd a Rumbach Sebestyén utca, Király utca, Kazinczy utca útvonalat jártuk be. Külön lehetőség nyílott a zsinagógák megtekintésére is.

A sétákon való részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött volt.

Információ:
Zsédenyi Mária, 371-2781,
Vadócz Zsuzsa, 371-2783
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A zsidó kulturális napok valamennyi programján a részvétel ingyenes volt.

A program támogatója a Nemzeti Kulturális Alap:

Namzeti Kulturális Alap

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760