Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Székely Móri Márta alkotásaA Budapesti Művelődési Központban került sor ADORJÁN LÁSZLÓ, BALASSA KATALIN, dr. HAJAS JÓZSEF, ONESTYÁKNÉ ÁGOTAI MÁRIA és SZÉKELY MÓRI MÁRTA – a 2010. évi XXVI. Vizuális Művészeti Hónap grafika és szobrászat pályázat díjazottjai – kiállítására 2011. április 8-tól április 26-ig.

A kiállítást BÁLVÁNYOS HUBA grafikusművész nyitotta meg.  

A Budapesti Művelődési Központ évente hirdet pályázatot a fővárosi amatőr alkotók számára.
A nevezők alkotásai közül zsűri válogat egy csoportos kiállításon történő részvételre, illetve díjazza az adott év legjobb alkotóit. A díjazottak jutalma egy további bemutatkozás lehetősége. 

A 2010-ben ADORJÁN LÁSZLÓ, BALASSA KATALIN, dr. HAJAS JÓZSEF, ONESTYÁKNÉ ÁGOTAI MÁRIA és SZÉKELY MÓRI MÁRTA  voltak a XXVI. VIZUÁLIS MŰVÉSZETI HÓNAP GRAFIKA, KISPLASZTIKA, SZOBRÁSZAT PÁLYÁZAT helyezettjei, s 2011. április 8-tól 26-ig közösen mutatkoznak be a Budapesti Művelődési Központ Galériájában.

ADORJÁN LÁSZLÓ
Adorján László alkotása1975–78 között a Dienes Attila grafikus- és szobrász művész tanítványa voltam.
1978-ban grafikusi diplomát szereztem.
1979-ben volt az első önálló kiállításom Marosvásárhelyen.
1980-ban a Marosvásárhelyi Apolló Galériában volt önálló kiállításom.
1983-ban a HÉT című Országos művelődésügyi lap négy grafikámat közölte.
1994-ben az Ercsi  Eötvös József  napokon önálló kiállításom volt.
2000. év áprilisában részt vettem a Fejér megyei Ki mit  tud? képzőművészeti és kézműves pályázaton, ahol kategóriadíjat nyertem.
2000 júliusában a Fejér megyei Elnökség javaslata alapján meghívást kaptam a Budapesten rendezett Országos Képzőművészeti és kézműves  alkotók országos döntőjére, ahol három grafikával szerepeltem.
2005-től évente szerepelek pest megyei kiállításokon.

BALASSA KATALIN
Balassa Katalin alkotásaMiért rajzolok,festek gyerekkorom óta?
Fontos-felesleges. Felesleges-fontos, ez a két jelző ingadozik bennem egy ideje.
A világ vagy a praktikus hétköznapok próbálják megingatni az alkotásba, művészetbe vetett hitemet.
Végül –  a világ és én játszmában – mégis csak én vagyok a győztes, amikor megszületik egy műalkotás, egy kiállítás,
Éppen ezért a FONTOS szócskán van a hangsúly!
Utószóként  József Attila négysorosát kicsit átírva.......

.. Világokat rajzolgatok
Szines ceruzákkal látszom
Nem szeretnek a "profik"
Művészetet játszom…    

 dr. HAJAS JÓZSEF
Dr. Hajas József alkotásaAzon kevesek közé tartozom, akinek álmai megvalósulnak. Így lettem egyszerű, szegény gyerekből gépészmérnök, szerszámszerkesztő, technológus, konstruktőr, főmérnök, műszaki igazgató.
Beutazhattam szinte az egész világot, legszebb emlékeim közé tartozik az a négy év, amit Brazilban töltöttem vevőszolgálati megbízottként.
Életem során a szépség szeretete meghatározó volt, függetlenül attól, hogy azt az ember, vagy a természet alkotta. A szobrászattal nyugdíjba kerülésem után kezdtem komolyabban foglalkozni a Mészáros László Képzőművészeti Egyesület tagjaként. Számomra a szobrászat azért fontos, mert a háromdimenziós térben a formák harmóniáját keresi és a sikeres alkotás munkamegosztás eredménye.
Az Egyesületben első mesterem Janzer Frigyes Munkácsy-díjas, Érdemes szobrászművész volt, akitől nagyon sokat tanultam és akinek művészete, szókimondása mellett, humora, egyénisége delejes kisugárzású számomra. Nyugdíjba menetele után Paulikovics Ivántól, jelenleg pedig Huber József szobrászművésztől tanulom a szoborkészítés „mesterségét”. Köszönet érte.
1999 óta évente több egyéni és csoportos kiállításon veszek részt. Több alkotásom megtalálható budapesti köztereken és intézményekben, valamint külföldi intézményekben.
Alkotásaim több alkalommal kerültek díjazásra.

ONESTYÁKNÉ ÁGOTAI MÁRIA
Onestyákné Ágotai Mária alkotásaBudapesten születtem, 1947-ben. 
Vegyészmérnökként dolgoztam 1989-ig, azóta férjem vállalkozását segítem, most már nyugdíjasként. Mindig vonzódást éreztem a képzőművészet iránt, de sajnos nem volt lehetőségem képezni magam. 2003-ban rátaláltam  – nagy örömömre – a Mészáros László Képzőművészeti Egyesületre. Itt művésztanárok, Neuberger István, Schéffer Anna, Hurton Tamás, Pató Róza és barátok segítenek a különböző technikák elsajátításában. Szívesen látogatom Bálványos Huba és Fiók László vezette továbbképzéseket, alkotótáborokat. Rendszeresen részt veszek országos pályázatokon, néhányszor díjazottként is. Szívesen örökítem meg környezetemet, a helyeket, melyekhez emlékek fűznek, családtagjaimat, barátaimat. Szeretném átadni, éreztetni azt az örömet, boldogságot, amelyet az alkotás számomra jelent.

SZÉKELY MÓRI MÁRTA
Székely Móri Márta alkotása1954-ben Budapesten születtem. A látvány, a vizuális élmény már gyerekkorom óta a figyelmem középpontja. 1971-1973-ban – a Moholy-Nagy László szabadiskolában, első mesteremtől, Fischer Ernőtől – a rajzolás alapjaival, az emberi test arányaival, szerkezetével, ismerkedtem meg, amit később, mint modelltervező-szerkesztő hasznosíthattam.
Az akvarell rejtelmeit Szkotniczky Pétertől, a pasztellkréta szeretetét Bakonyi Mihály festőművészektől tanultam.  A Képépítő Stúdióban, Sipos Endre művészeti író előadásait és igen fontos kritikáit hallgatom.
Tagja vagyok a Somodi László Képzőművészeti Szabadiskolának. Mesterem Kiss János festőművész, a bauhausi módszer: Klee, Itten, Kandinszkij irányvonalát szem előtt tartva, mind elméletben, mind gyakorlatban segíti alkotó munkánkat. Rendkívüli nagy műveltsége jelentős szellemi táplálékot nyújt.

A BMK Galéria lapja
2010. évi kiállításainkról itt olvashat>>>
A kiállításokról fotókat itt tekinthet meg>>>

Információ:  Vadócz Zsuzsa, 371-2783.

A program támogatója:

Namzeti Kulturális Alap

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760