Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Chopin2011. szeptember 19 – október 19-éig került sor a BMK Galériában (Budapest XI. ker., Etele út  55.) Frédéric Chopin története - című dokimentum vándorkiállításra.

"A középszert még érinteni sem óhajtanám...".
FRÉDÉRIC CHOPIN

 

FREDERIC CHOPIN  Közép-Lengyelországban, a Varsói Nagyhercegség Mazovia tartományában, a Sochaczew város melletti Żelazowa Wolában született. Chopin zenei tehetségét nagyon fiatalon felismerték; zsenialitása a gyermek Mozartéhoz vagy Bach-hoz mérhető. Hétévesen már két polonézt (g-moll és B-dúr) szerzett. A csodagyerek híre megjelent a varsói lapokban, és a „kis Chopin” a fővárosi arisztokrata szalonok látványossága lett, és számos jótékonysági koncertet is adott. 1823 és 1826 között Chopin a varsói líceumba járt, ahol édesapja is tanított. Nyaranta a szünidőt vidéken töltötte iskolai barátainál; ez időben alaposan megismerte és megszerette a lengyel népzenét, amely egyik alapját képezte későbbi műveinek is.

Chopin 1829-ben járt Bécsben először, ahol zongorakoncerteket adott, és kedvező kritikákat kapott. A következő évben visszatért Varsóba, ahol a Nemzeti Színházban március 17-én bemutatta f-moll zongoraversenyét. 1831-ben Chopin örökre elhagyta Lengyelországot, és Párizsban telepedett le. 1835. augusztus 1-jén a francia állampolgárságot is megkapta.

Hozzákezdett az első scherzókhoz és balladákhoz, valamint etűdjei első kötetéhez. Ezidőtájt kezdődött az életét végigkísérő harca a tuberkulózissal. Az 1830-as évek eleje és közepe nagyon termékeny korszaka volt. Legtöbb híres műve ekkor készült el, rendszeresen adott koncerteket, amelyekről rajongó kritikák születtek. 1838-ra Chopin ismert alakja lett Párizsnak. Közeli barátja volt az operaszerző Vincenzo Bellini és Eugène Delacroix, a festő. Barátja volt Hector Berlioz, Liszt Ferenc és Robert Schumann is; Chopin nekik ajánlotta némely művét. 1836-ban Liszt Ferenc kedvesénél, Marie d'Agoult grófnőnél tartott fogadáson Chopin megismerkedett Dudevant bárónéval (azaz Amandine Aurore Lucie Dupinnel), akit leginkább írói álnevén, George Sandként ismerünk. Viharos kapcsolatuk 10 éven át tartott. Az 1840-es évekre Chopin egészsége gyorsan romlani kezdett, hasztalan utaztak Sanddal távoli helyekre. 1849-re fő művei elkészültek, és a mazurkákra valamint a noktürnökre összpontosított. Utolsó műve egy f-moll mazurka. Tuberkulózisban halt meg 1849. október 17-én. Kívánságára Mozart Requiem-je hangzott el a temetésén, amelyen mintegy 3000 ember vett részt. Bár a párizsi Père Lachaise temetőben helyezték végső nyugalomra, szívét és a levelezéseit a varsói Szent Kereszt templom egy oszlopában őrzik.

Chopin zongoramuzsikája egyedülállóan ötvözi különleges ritmusérzékét (különösen a rubato és a kromatikus hajlítások használatát), valamint Johann Sebastian Bach stílusát, továbbá a maga alkotta zongoratechnikát. Ezen elegy különösen törékeny melódiát és harmóniát alkot, amelyet masszív és érdekes összhangzat támaszt alá. A zeneszalonokkal megismertette az ír John Field által kitalált noktürn egy magasabb szintre emelt változatát, valamint olyan népszerű tánczenéket, mint a lengyel mazurka vagy a bécsi keringő. Chopin szerzett először balladákat, és önálló darabként scherzókat. A Bach-féle prelűdök továbbfejlesztése is Chopinnek köszönhető.

Chopin stílusa és tehetsége sokakra volt hatással. Robert Schumann nagy rajongója volt. Liszt Ferenc, akivel többször tartottak közös koncertet, számos Chopin-darabot dolgozott át szóló zongorára.

A Budapesti Művelődési Központ Galériájában látható kiállítás a budapesti Lengyel Intézet tulajdona. A kiállítás 14 tematikus „szigetre” épül. A „szigetek” tetszőleges sorrendben tekinthetők meg. A tárlat látogatása során a nézőnek lehetősége nyílik arra, hogy konvencionális ismereteket meghaladóan tekintsen Fryderyk Chopin személyére, megismerje alkotómunkájának sajátosságait, zongora-művészetének eredetiségét, személyiségének titkait. A varsói Narodowy Instytut Fryderyka Chopina (Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet), az Országos Idegennyelvű Könyvtár és a Lengyel Intézet segítségével megrendezésre kerülő vándorkiállítás fakszimile dokumentumokat is felvonultat a halhatatlan zeneszerző és zongoravirtuóz életéből.

A Budapesti Művelődési Központ több rendezvényét a Liszt Ferenc-emlékév tiszteletére rendezi. A péntek estékre szervezett szabadegyetemünk történelmi fejezete Liszt Ferenc korával, a XIX. századdal foglalkozik, azon belül is az európai polgári forradalmak történetével és egy-egy kiemelkedő politikus életpályájának ismertetésével. Előadó: dr. Tóth József történelemtanár Művészettörténeti előadásainak építészettörténeti része a XIX. század nagy színházépítési korszakának eredményeit ismerteti, a festészeti fejezet pedig a nemzeti érzések, a zene és a festészet kapcsolatáról beszél. Előadó: Ludmann Mihály művészettörténész. Zenetörténeti fejezete Liszt Ferenc életpályájának különböző szakaszait kíséri végig. Előadó: Zelinka Tamás zenei tanácsos

A szabadegyetem Európai színház – magyar színház című szórakoztató színháztörténeti előadássorozata sok illusztrációval kívánja bemutatni azokat a legfontosabb időszakokat, amelyek jelentősen befolyásolták a magyar színjátszás fejlődését, és amely hatások a mai napig jelen vannak a színházi életben. Érinti a európai vallási színjáték magyarországi elterjedését, illetve az ezzel együtt élő ősi dramatikus pogány hagyományt. Bemutatjuk az európai színházi kísérletezők törekvésit és hatásukat az alternatív színházakra és  a hivatásos színházi világra, illetve, hogy a magyar színház, a magyar drámaírás milyen európai reputációt tudhat magáénak. Előadó: Wiegmann Alfréd rendező.

Az előadásokat pénteken 17.00–20.00 óra között tartjuk. A szabadegyetemi sorozat kiegészítő programja a BMK Galériában látható Chopin-kiállítás. Liszt Ferenc és Frédéric Chopin kortársak voltak. mindketten világfiak, életük nagy részét hazájuktól távol töltötték, de ahhoz mindig elkötelezetten.

Pályájuk több ponton is találkozott. Az 1830-as években – többek között Liszt  Ferenc átdolgozásában – kottái jelentek meg. 1873ban a Franklin Társulat megjelentette Chopin életrajzát, amelyet Lisz Ferenc írt. (A mű francia nyelven íródott, amelyet magyar nyelvre is lefordítottak.)

Chopin zeneművei megjelentek a magyar zenetanításban, játszották több zeneintézetben, a Magyar Királyi Zeneakadémián, ahol maga Liszt Ferenc is tanította az általa „égből hullott gyöngyszemek”-nek nevezett alkotásokat.

A BMK Galéria kiállításai ingyenesen látogathatók.

A BMK Galéria honlapja

Információ:  Vadócz Zsuzsa,
telefon: 371-2783,
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

A kiállítások támogatója:

Namzeti Kulturális Alap

 

 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760