Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Komenda József alkotása Dr. Bódi Erzsébet, Komenda József, Laukó Pál, Smidéliusz Jenőné és Smidéliusz Jenő – a XXIX. Vizuális Művészeti Hónap grafika, kisplasztika pályázata nyerteseinek – kiállítására 2014. május 12–31-ig került sor a BMK Galériában Budapesti Művelődési Központban.

 A kiállítás plakátját innen töltheti le »

A kiállítást Pilaszanovits Irén művészettörténész nyitotta meg.

A Budapesti Művelődési Központ – hagyományaihoz híven – és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2013-ban is megrendezte a fővárosi amatőr alkotók éves seregszemléjét, a Vizuális Művészeti Hónapot. Az amatőr fgrafikus és szobrászok számára kiírt pályázaton a most kiállító öt alkotó nyerte el a legjobbaknak járó elismerést.

dr. Bódi Erzsébet, Komenda József, Laukó Pál, Smidélisz Jenőné és Smidéliusz Jenő jutalma egy 2014. évi csoportos kiállítás, amely most május 31-ig látható a BMK Galériában.

dr. BÓDI ERZSÉBET
Több évtizeden keresztül tanítottam egy főiskolán. Voltam tanszékvezető, dékán-helyettes. Szerettem a munkámat és időm nagy részét ezzel töltöttem. Kikapcsolódásként terveztem, építettem, díszítettem a házat, amiben családommal élek. Mindig reméltem, hogy lesz az életemnek olyan szakasza is, amikor nem lesz fontos, hogy hány óra van, nem kell megfelelni a külső elvárásoknak, saját örömömre tehetem azt, amihez kedvem van. Tudom nagy ajándéka ez az életnek, de úgy érzem, most ezt én megkaptam. Kívül maradnak a mindennapok apró dolgai, magamról is megfeledkezve, kezeim szerszámmá válnak és alkotok. Órákon át belső nyugalommal és békében – talán ahogy gyerekkoromban tettem utoljára – készítem a tárgyaimat. Kiszolgált szerszámok, vasdarabok, elolvasott újságok új életet kapnak. Remélem, látványuk közvetíti azt az örömet, amivel készülnek.

KOMENDA JÓZSEF
1939-ben születtem Pilisszántón. Budapesti diákéveim alatt foglalkoztam először – érdeklődési szinten – a képzőművészettel. A nyarakat és az iskolai szünidőket minden évben Pilisszántón töltöttem. A falu idillikus elhelyezkedése a Pilis-hegy aljában, a fehérre meszelt parasztházak, és a hegy oldalában füstölgő mészégető kemencék belerajzolták magukat a lelkembe. 50 évesen – munka mellett – kezdtem képezni magam a rajzolásban és a festésben. Ebben az útkeresésben jelentős szerepe volt – és van – a művészeti köröknek, csoportoknak, azok művésztanárainak. Meg kell említenem Varga Ágnes, Bálványos Huba és Fiók László kurzusait. Évek óta részt veszek a Budapesti Művelődési Központ Vizuális Művészeti Hónap pályázatain, ahol képeimet rendszeresen beválasztják a díjazott alkotások közé. A SZÍNKÖR által szervezett csoportos kiállításokon is mindig jelen vagyok képeimmel.
Az első önálló kiállításom 2001-ben szülőfalumban, Pilisszántón volt. Ezt több budapesti kiállítás követte.
Ars poeticám: Festek, mert a természet és a szépség megérint, lenyűgöz. Ennek a késztetésnek teret kell engednem. És ettől megnyugszom.

LAUKÓ PÁL
Megszakításokkal 60 éves festek. Részt vettem táborokban, szakkörökben. rendszeres látogatója voltam
Hincz Gyula műtermének.
Tagja vagyok: Képépítő Stúdió, Városligeti Műterem, Balatonfűzfői Művésztelep, OKIT, Bakelit Stúdió.
Kiállítások: Csili Művelődési Központ, Újpesti Galéria, Kertészeti Egyetem klub, Vérmező Galéria, Budapesti Művelődési Központ, Józsefvárosi Galéria, Magtár, Pataky Művelődési Központ.
Legtöbbet Szkotniczky Péter festőművésztől tanultam. Technikák: olaj, akvarell, akril, ragasztás, diópác.

SMIDÉLIUSZ JENŐNÉ
Kispesten születtem. Iskoláim elvégzése után műszaki pályán dolgoztam. Jelenleg nyugdíjas vagyok, nagymamaként élem az életem. A festés utáni vágyam 8 éve kezdődött. Azóta művésztanároknál képezem magam. Minden nyáron festőtáborban veszek részt.
Volt három önálló kiállításom, és legalább 35 csoportos kiállításon vettem részt. Ilyenkor neves művészek bírálják el munkáinkat. 2013 májusában a Tisztelet Társaságnál voltam első díjas, Dunaharaszti műkedvelő festőversenyén II. helyezést értem el. Most Gyálon van egy festményem, amelyet oklevéllel jutalmaztak.
A Budapesti Művelődési Központ előző évi pályázaton két alkotásom is díjat nyert

SMIDÉLIUSZ JENŐ
Háború előtt egy kis Vas megyei faluban születtem. Már gyermekkoromban is faragtam. Munkáimat megyei kiállításra vitték, de nem kerültek vissza hozzám. Háború után Budapestre jöttem, és elvégeztem a Műszaki Egyetemet, majd tervezőként dolgoztam. Most sokat kertészkedem. A kerti munka után jól esik a faragás. Kicsiny faszobraimmal kiállításokon veszek részt. 2012-ben II. helyezést értem el a kispesti Wekerle telepi művészházban. 2013-ban kiállítottam a Budapesti Művelődési Központ egy csoportos kiállításán, majd szobraimmal ismét díjat nyertem a 2013. évi Vizuális Művészeti Hónap pályázatán.

Meghívó »

A BMK Galéria kiállításai ingyenesen tekinthetők meg.

 Budapesti Művelődési Központ információs szolgálatNyitva tartás:

 • hétfőtől–péntekig ♦ 9.00–19.00, 
 • szombaton ♦ 13.00–18.00, 
 • vasárnap ♦ zárva.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55.
GPS koordináták:
N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel
megközelíthető:  az M4-es metróval, 7, 103, 107, 114, 213, 214-es autóbusszal, Bikás park megállónál kell leszállni.
Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

2013. évi kiállításainkról itt olvashat »
A kiállításokról fotókat itt tekinthet meg »

Információ: 
telefon: 371-2760,
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

A programváltozás jogát fenntartjuk.

A Vizuális Művészeti hónap kiállításai támogatója a Nemzeti Kulturális Alap:

NKA

  Minősített Közművelődési Cím 2011 és Közművelődési Minőség Díj 2012
Minősített Közművelődési Intézmény Cím 2011
Közművelődési Minőség Díj 2012

 

 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760