Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

A képzőművészet nagy mesterei"A képzőművészet mesterei" című több éve töretlen népszerűségnek örvendő programsorozatunk 2016. év tavaszi évadában lezajlott előadásai, melyeken az alkotások bemutatását rövid elemzésekkel egészítette ki Ludmann Mihály művészettörténész.
Helyszín:Budapesti Művelődési Központ (XI., Etele út 55./A.)

Lezajlott előadásaink

Időpont: 2016. május 18.
Téma: A bolognai festészet mesterei

Időpont: 2016. május 4.
Téma: A római barokk mestere, Gianlorenzo Bernini              

Időpont: 2016. április 20.
Téma: A spanyol aranykor festészete 

Időpont: 2016. április  6.
Téma:  Az udvari ember és művész, Velazquez Velazquez Diego: Vénusz tükörrel

 Velázquez a XII. egyik kiemelkedő spanyol festője, aki a vezető udvari festője volt IV. Fülöp királynak, valamint az egyik legfontosabb alkotója az úgynevezett Spanyol Aranykorszaknak. Egyedi alkotója volt a kortárs barokk időszaknak, különösen a portréfestészet műfajában. Megfestette a spanyol királyi család tagjait, de más európai nagyságokat is, ami az egyik mestermunkájában, 1656-ban készült Las Meninasban (Az udvarhölgyek) csúcsosodott ki.

 

Rembrandt: ÖnarcképIdőpont: 2016. március 23.                                                  
Téma: A fény és lélek festője, Rembrandt        
Rembrandt, eredeti nevén: Rembrandt Harmenszoon van Rijn (Leiden, 1606. július 15. – Amszterdam, 1669. október 4.) a világ egyik legismertebb festője, az egyik legjelentősebb 17. századi holland művész.

Rembrandt gyakorlott metszetkészítő volt, emellett számos rajza és rézkarca is fennmaradt. Alkotásai abban az időszakban születtek, amelyet a művészettörténészek Holland aranykornak, illetve „arany évszázadnak”, vagy egyszerűen Rembrandt korának neveznek (kb. a 17. század középső harmada). Ebben az időben volt csúcspontján a holland kultúra, tudomány, kereskedelem, katonai és politikai hatalom.

 Rubens: A három GráciaIdőpont: 2016. március  9.
Téma: Rubens. A festő diplomata

Sir Peter Paul Rubens (Siegen, Vesztfália, 1577. június 28. – Antwerpen, 1640. május 30.) flamand festőművész, Rembrandt mellett kora művészetének legjelentősebb alakja, a 17. századi flamand festészet egységes arculatának megteremtője.

Sajátosan egyéni stílusa nagy hatást gyakorolt az európai festészet fejlődésére. Követként politikai feladatokat is sikerrel megoldott.

Ottavio Leoni CaravaggioIdőpont: 2016. február 24. ♦ szerda ♦ 18.00–20.00 óráig.
Téma: Caravaggio a fény évszázadának művésze
Caravaggio
(er. Michelangelo Merisi da Caravaggio v. Michelangelo Amerighi da Caravaggio), (Milánói Hercegség, Milánó, 1571. szeptember 29. – Nápolyi Királyság, Porto Ercole, 1610. július 18.) itáliai festő, aki korának művészeti elvárásai ellen lázadva vált a manierizmus, valamint a 17. század eleji naturalisztikus ábrázolás iskolateremtő képviselőjévé.
Itáliában Caravaggio korában a festészet két nagy vonulata volt a jellemző: az egyik a tridenti zsinat szigorú előírásait ridegen követő művészet, a másik a könnyed felszínesség. Caravaggio nem hódolt be egyiknek sem, és makacsul járta a maga útját. Mivel modellre nem volt pénze, első képei önarcképek, vagy barátait kérte fel modellnek. Már első ismert művei is kitűntek témaválasztásukkal és a valóság visszaadásának különlegességével. A látvány egészét felölelő festmények újszerűségét az előkelő római körök nehezen fogadták el. De voltak festményei, amelyeken egyéni stílusa még nem jelentkezett a maga teljességében, így könnyebben talált utat a közönséghez.

Lorenzo di Piero de' MediciIdőpont: 2016. február 10. ♦ szerda ♦ 18.00–20.00 óráig.
Téma: Firenze művészete a Medici hercegek korában 
A XV. század második felében a művészeteknek nem akadt bőkezűbb patrónusuk Lorenzo de’ Medicinél. Nagyapja nyomdokain haladva folytatta a régi kéziratok gyűjtését és villáiban – Careggiben, Firenzében és Poggio a Caianóban – továbbvitte az ún. Platóni Akadémiát, amely azonban sokkal inkább baráti körként működött. Idetartozott Lorenzo tanára, Marsilio Ficino, Pico della Mirandola (1463–1494) humanista és Poliziano, aki megmentette Lorenzo életét a Pazzi-összeesküvés napján. Lorenzóról nemcsak mecénásként emlékezik meg az irodalomtörténet, hanem igen tehetséges költőnek is tartották. A maga korában figyelemre méltó volt, hogy előnyben részesítette a toszkán nyelvjárást a latinnal szemben. Kivételes volt az a szokás is, hogy a művészeket magával egyenrangúakként kezelte. A képzőművészek között olyan pártfogoltjai voltak, mint Giuliano da Sangallo (1445–1516), Sandro Botticelli (1445–1510), Andrea del Verrocchio (1435 k.–1488) és utóbbinak a leghíresebb tanítványa, Leonardo da Vinci (1452–1519). Élete vége felé Lorenzo szobrásziskolát nyitott, ahol csakhamar felhívta magára a figyelmét egy 15 éves fiú – akit aztán a palotájába fogadott és fiaként nevelt –, Michelangelo Buonarroti (1475–1564).

Előadó: LUDMANN MIHÁLY művészettörténész.

A belépődíj: 700 Ft/alkalom.

Információ: Máhr Dániel,
telefon: 371-2770,
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/A.
GPS koordináták:
N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel
megközelíthető:  az M4-es metróval, 7, 103, 107, 114, 213, 214-es autóbusszal, Bikás park megállónál kell leszállni.
Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760