Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Meghívó 32. Vizuális Művészeti Hónap festészetpályázat kiállításáraA XXXII. Vizuális Művészeti Hónap festészetpályázat okleveles alkotói közös kiállítására 2017. május 30-tól június 20-ig került sor a BMK Galériában a Budapesti Művelődési Központban (XI., Etele út 55./A.).

Meghívó 32. Vizuális Művészeti Hónap festészetpályázat kiállítására A kiállítást Pilaszanovich Irén művészettörténész nyitotta meg.

A Budapesti Művelődési Központnak – közel 4 évtizedes alapítása óta – alapfeladata a fővárosi amatőr művészeti élet támogatása.
E tevékenysége keretében művészeti találkozókat, szakmai fórumokat, bemutatókat, művészeti képzéseket, ismeretterjesztő programokat, kiállításokat szervez.
Az intézmény VIZUÁLIS MŰVÉSZETI HÓNAP címmel évente ír ki pályázatot a fővárosi amatőr alkotók számára. 2016-ban – a 32. alkalommal kiírt pályázaton – a fényképezéssel, festéssel, grafikával, tűzzománctechnikával foglalkozók nevezhettek.

A festészet kategória pályázói közül a zsűri oklevéllel jutalmazta dr. BIHARY TIBOR,  dr. FODOR FLÓRA, JANCSÓ JUDIT, NEMESAPÁTI ANTAL és VÁRADI JUDIT alkotásait, és – a hagyományoknak megfelelően csoportos kiállítási lehetőséget ajánlott számukra.
Kiállításuk három héten át látható most a BMK Galériában.

Dr. BIHARY TIBOR
Praktizáló ügyvéd vagyok, aki baráti unszolásra nyúlt ecsethez, és kezdett ismét foglalkozni  képzőművészettel.
Anno foglalkoztatott a gondolat, hogy esetleg művészeti tanulmányokba kezdek, de a pályaválasztás aztán másfelé sodort. Nem bántam meg, hogy újra tanulópadba ültem és a Budai Rajziskola keretei között annyi év után ott folytatom, ahol valamikor a Dési Huber István Képzőművészkörben abbahagytam. Élvezem és próbálom megérteni a színek páratlan sokféleségét és variációinak végtelenségét.

Keresgélem a kulcsot, ami nyitja a jó képek titkát. Időnként hallom csörögni, de azért még nincs meg. Meg az is látszik lassan, hogy több kulcs is van.”
A kiállításon szereplő alkotásaim:
Kötődések, Ülő akt, Festőiskola,
Érettségi találkozó, Bakonybél

Dr. FODOR FLÓRA
Tízéves korom körül 6 szép nagy tubus olajfestéket kaptam nagyszüleimtől ajándékba. Ez indított el a festés útján. Általános iskolai rajztanárnőmnek is sokat köszönhetek rajz-szeretetem és a művészettörténet iránti érdeklődésem kialakulásában. Orvosegyetemi tanulmányaim nagyon lekötöttek, s csak akkor tértem vissza egy kis időre a rendszeres rajzoláshoz-festéshez, amikor ösztöndíjasként Oxfordban csatlakoztam az egyetem élőmodell-rajzoló köréhez a kint töltött tanévben.
Aztán jött a munka, majd a családalapítás. Mintegy 20 éves kihagyás után kezdtem el 2011-ben rendszeresen festeni. 2013-ban pedig nagy megtiszteltetésként bekerülhettem a Fiók L. Stúdió tanítványai közé, ahol Fiók László mester jóvoltából először részesülök képzésben. Képeim témájának, technikájának, stílusának, hang-nemének sokszínűsége részben az útkeresést jelzi, ugyanakkor azt is, hogy szeretem a változatosságot: amint elkészült egy kép, mindig valami egészen másra vágyom legközelebb.
A kiállításon szereplő alkotásaim:
Fiókák, Menekülés, Madárijesztők,
Iskola után, Tündérkert, Menetelő fák

JANCSÓ JUDIT
2014 óta veszek részt kollektív kiállításokon, Magyarországon kívül Spanyolországban és Amerikában.
2015-ben első – kelet-európaiként – és első magyarként elnyertem a IX. Nemzetközi Enkausztika Konferencia művészeti ösztöndíját, mely esemény a konferencián túl bemutatkozási és kiállítási lehetőséget is biztosított számomra az Egyesült Államokbeli Provincetownban, több száz, a világ különböző pontjairól érkezett művész előtt.
A viaszfestészet különleges technikáját a tradicionális képzőművészeti alapokon túl neves amerikai és holland művészektől tanultam, és ezt a csodálatos matériát választottam immáron fő médiumomnak.
A jelenleg kiállított képek egy olyan sorozat részei, melyben a festő nemcsak egy-egy személyt ábrázol, hanem a befogadó érezheti azt a különös, vibráló atmoszférát is, melyben a művész alkotott. A képek festői monológok, magukban hordják a mai kor emberének bizonytalansággal és félelemmel teli szorongásait is. Az antik technikához visszanyúlva jelenítem meg ezeket a belső küzdelmeket, hol beletörődött melankóliával, hol iróniával, hol maró gúnnyal.
A kiállításon szereplő alkotásaim:
Az utolsó slukk, Esélytelenül, Női portré

NEMESAPÁTI ANTAL
2002 óta festek intenzíven mint amatőr festőművész. 2005 óra minden évben különböző művészeti táborok gyakorlatain veszek részt. Szálka, Felsőtold, Somogyfajsz, Kismaros, Bánk. A Nagymarosi Képzőművészeti Egyesületnek vagyok a tagja. Több kiállításon szerepeltek képeim pl.: Budapest, Göd, Vác, Kismaros, Nagymaros, Zebegény valamint Amator Artium tárlat.
Tanáraim: Mezey Artúr, Bálványos Huba, Fiók László, M. Garami Mária és Makovecz Anna.
Kedvenc témáim a táj és az ember kapcsolata. Elsősorban olajjal festek, de a pasztelltechnikát is szeretem. Színekben a mediterrán hangulat dominál. Szeretek a szabadban festeni. Fák a víz és az égbolt harmóniáját. Hitvallásom, hogy szeressük a szépet! Merjük megfesteni a víz csillogását, árnyalatát. Az ég tisztaságát. A fák igazát, hisz olyanok, mint az emberek. Sokszínűek, változók, fiatalok és öregek.
Végül meghalnak.
A kiállításon szereplő alkotásaim:
Szentendre, Felsőtold 1-2., Hollókő, Hollói búzatábla

VÁRADI JUDIT
Gyerek- és ifjúkoromban szerettem rajzolni, vonzódtam a manuális művészetekhez, de ezt az ösztönös vonzódást legyőzte a racionális, haszonelvű családi gondolkodás, más pálya felé vettem az irányt. Fiatal felnőttként még kreatív művészi tevékenységgel (ékszerkészítés, kerámiázás) színesítettem a nyelvtanári, majd nyelviskola-vezetési munkám hétköznapjait, de ahogy múltak az évek, egyre inkább eltemetődött bennem a művészi önkifejezés vágya.
Huszonöt év nyelviskolai munka után vettem fel ismét a rég elejtett fonalat, rajzolni kezdtem, majd festeni, illetve művészettörténettel foglalkozni.

Elvégeztem egy grafikusi és tipográfusi képzést, később egy festménybecsüs tanfolyamot.
Egy új világ nyílt meg előttem, a festészet révén először tapasztaltam meg az alkotás, a teljes belefeledkezés örömét. Csendélet, tájkép vagy figurális ábrázolás – mindegyik egyformán kedves nekem. Festményeimen a látványt ábrázolom, de nem gépiesen, realisztikusan, hanem inkább valami belső érzetet követve igyekszem megragadni, újrateremteni azt. Szeretem az erőteljes színeket, a fény-árnyék hatásokat, a kis részletek felnagyítását.
Tanáraim Breznay András, Fiók László és Füzes Gergely.

A kiállításon szereplő alkotások:
Nagyvárosi kisemberek sorozatból 6 db

Kiállítók:

  • Bihary Tibor,
  • Dr. Fodor Flóra,
  • Jancsó Judit,
  • Nemesapáti Antal,
  • Váradi Judit.

 A BMK Galéria kiállításai ingyenesen tekinthetők meg.Budapesti Művelődési Központ információs szolgálat

Nyitva tartás:
 • hétfőtől–péntekig 8.00–19.00, 
 • szombaton 13.00–18.00 óráig, 
 • vasárnap csak rendezvény idején.

 

 2016. évi kiállításainkról itt olvashat »

Információ: 
telefon: 371-2760,
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták:
N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel
megközelíthető:  az M4-es metróval, 7, 103, 107, 114, 213, 214-es autóbusszal, Bikás park megállónál kell leszállni.
Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760