Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

32. VMH grafika– festészet kiállítás a BMK GalériábanA BMK-ban 2017. szeptember 28–október 17-éig került sor  Kiss Dorottya, Ligeti Zsuzsa, Lomen Henrietta, Román Márta, Wimmer Ágnes (grafika), Karsay Márta (festészet), a BMK 2016. évi XXXII. Vizuális Művészeti Hónap grafika–festészetpályázat okleveles alkotóinak kiállítására a BMK Galériában.
Az I. emeleti BMK Galéria akadálymentesen látogatható.

Meghívó a 32. VMH grafikapályázat okleveles alkotói kiállításáraA kiállítást Pilaszanovich Irén művészettörténész nyitotta meg.

A Budapesti Művelődési Központnak – közel 4 évtizedes alapítása óta – alapfeladata a fővárosi amatőr művészeti élet támogatása.
E tevékenysége keretében művészeti találkozókat, szakmai fórumokat, bemutatókat, művészeti képzéseket, ismeretterjesztő programokat, kiállításokat szervez.
Az intézmény VIZUÁLIS MŰVÉSZETI HÓNAP címmel évente ír ki pályázatot a fővárosi amatőr alkotók számára. 2016-ban – a 32. alkalommal kiírt pályázaton – a fényképezéssel, festéssel, grafikával, tűzzománc-technikával foglalkozók nevezhettek.

A festészet- és grafikapályázat több alkotóját a zsűri oklevéllel jutalmazta, és – a hagyományoknak megfelelően – csoportos kiállítási lehetőséget ajánlott számukra a 2017. évben.
KARSAY MÁRTA, LIGETI ZSUZSA, LOMEN HENRIETTA, ROMÁN MÁRTA és WIMMER ÁGNES kiállítása három héten át látható most a BMK Galériában.

KARSAY MÁRTA a „cívisváros”, Debrecen szülötte. Műszaki diplomáját Budapesten szerezte, azóta itt él, alkot.
Évtizedeken át a családja és a munkahelyek gondjai töltötték ki életét, amely nem nagyon kedvezett a művészi hajlamai kiteljesedésének.
Örökölt szépérzékét, alkotókedvét eleinte kézműves területeken élte ki: üvegfestés, selyemfestés, foltvarrás – mindent kipróbált, megtanult, amihez hozzájutott.
Eközben  fényképeken örökítette meg az őt körülvevő világ szép, megható vagy éppen meghökkentő pillanatait.
Később – már jócskán felnőtt fejjel – fordult érdeklődése a festészet felé.
Az elmúlt 5-10 év tanulással, önképzéssel telt; a festő eszközök megismerése, kipróbálása, a technikai gyakorlat megszerzése és a saját stílusra való rátalálás volt a cél.
A Budai Rajziskolában szabadiskolai képzéseken vesz részt, ahol művésztanárok segítik rajz és festéstudást fejleszteni. Részt vesz a Budapesti Művelődési Központ keretein belül a Budapesti Amatőr Alkotók foglalkozásain, ahol Fiók László festőművész nagy szakmai tapasztalattal, személyre szabott módszerekkel segíti a kreativitás, a művészeti tudás fejlődését.
Kedvelt műfaja az olajfestészet, képein hazai és távolabbi vidékek, jelenetek, csendéletek egyaránt megjelennek. A fővárosi amatőr alkotók éves seregszemléjén is rendszeresen szerepel olajfestményeivel. A tavaly kiállított „Nem könnyű megöregedni” című festményével nyerte el e csoportos kiállításon való részvétel lehetőségét.
A most kiállított festményei papír alapon, temperával készültek, amely egy kis válogatást nyújt a tanulás, gyakorlat szerzés és stílus keresés jegyében.

LIGETI ZSUZSA kora gyermekkora óta rajzol. Intenzíven iskolai tanulmányai alatt a budai Fő utcában a Ferenczy körben tanult rajzolni, Luzsicza Lajos volt a tanára. A Tanítóképző Intézetben Lengyel Györgyi tanította. Mint tanító, mindhárom iskolában tanított rajzot és vizuális kultúrát. 1989-ben megszervezte iskolájában a kézműves osztályokat, melyek a későbbiekben művészeti iskolai osztályokká alakultak.

Tanítványai közül többen is a képzőművészetet választották hivatásul.
Korábban sok pasztellképet, akvarellt készített, jelenleg a grafika érdekli. Kisméretű grafikákat készít.
A vonal a kedvence, vonalakkal akarja megragadni a pillanatot – holott a valóságban a vonalak nem is léteznek. Sajátos műfajt alakított ki, a pillanatrajzot: jártában-keltében, legtöbbet utazás közben, kisebb papírlapra rajzolja tűfilccel a látottakat. Rajzol utcán, templomban, vonaton és kávéházban, hangversenyen, játszótéren, sízés és vitorlázás közben. Több kiállítása volt már, csoportos és egyéni.
2014-ben kötete jelent meg rajzaiból az Underground kiadónál. A pillanat varázsát akarja megragadni. Ezek valóban „pillanatrajzok”, ott készülnek a helyszínen. Ugyanilyen fontosak számára a természet formálta hegyek, sziklák, vízesések, virágok, fák, az ember teremtette alkotások.

LOMEN HENRIETTA számára a festészet több mint önkifejezési eszköz, belső késztetés, amely lételemévé vált az elmúlt évek során. Alkotásai hangulatok, érzések, átélt események kivetülései, melyek egy témán keresztül ecsetvonások színfoltmozaikjaiból képpé alakulnak, és a látható világon keresztül egy láthatón túli világba vezetnek. 2013 óta  tagja a Fiók L. Stúdiónak. Mestere, Fiók László festőművész útmutatásai fejlesztő hatással vannak rá.

ROMÁN MÁRTA Tatabányán született 1952-ben. A jászágói általános iskolai tanára, Macsi Sándor szerettette meg vele a rajzolást, festést. A Csepeli Munkásotthon Képzőművész Kör tagjaként Fark László Kiállításuk három héten át látható most a BMK Galériában.

A BMK Galéria kiállításai ingyenesen tekinthetők meg.

Információ:  Sarnyai Rita
telefon: 371-2760, 371-2770,
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kapcsolódó cikkünk gyermekek, fiatalok, pedagógusok számára: Színes séta – nyisd tágra a szemed! – a BMK Galéria múzeumpedagógiai foglalkozásai »

 Budapesti Művelődési Központ információs szolgálatNyitvatartási rend:

 • hétfőtől–péntekig 9.00–20.00, 
 • szombaton 13.00–18.00,
 • vasárnap csak rendezvény idején.

 

 2016. évi kiállításainkról itt olvashat »

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták:
N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel
megközelíthető:  az M4-es metróval, 7, 103, 107, 114, 213, 214-es autóbusszal, Bikás park megállónál kell leszállni.
Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760