Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

A MI KULTÚRÁNK Rövidfilmfesztivál Elismert filmes szakemberek adták át az Budapesti Művelődési Központ II. AMiK - A Mi Kultúránk Rövidfilmfesztivál díjait.
A Budapesti Művelődési Központ pályázati programja ebben az évben is, 2019. április 23–26 között az alkotókkal közösen kereste a választ arra, milyen változásokon ment keresztül az elmúlt években a kultúra fogalma. A legjobb filmeket a Premier KultCaféban rendezett gálán ismerte el díjakkal a zsűri.

A Budapesti Művelődési Központ pályázati programja fiatal filmesek kameráján keresztül kereste a választ a kérdésekre a második AMIK - A Mi Kultúránk rövidfilmfesztiválon. A meghirdetett pályázatra összesen 31 alkotás érkezett, 5 animációs és 26 élőszereplős kisfilmet zsűriztek a szakemberek. Közülük 5 nemzetközi pályázóktól érkezett.

A rövidfilmfesztivál öt napon keresztül, különböző helyszíneken kínált színes, izgalmas programokat: szakmai beszélgetések, versenyprogram vetítések, kreatív kísérőprogramok váltották egymást a Budapesti Művelődési Központban (1119 Budapest, Etele út 55.) betekintés nyújtva a gyakorlati alkotási folyamatba a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér, valamint a Broadtest csapatával. A díjkiosztó gálára április 26-án16 órára a Premier KultCaféba (1085 Budapest, Üllői út 2-4.) várták a rövidfilmke szerelmeseit.

A zsűri tagjai voltak:

  • Sergő Z. András – a filmtekercs.hu alapítója, főszerkesztő-helyettese; Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője.
  • Merza Gábor – színész, rendező, operatőr, az Országos Diákfilmszemle alapítója.
  • Herczeg Zsófia – Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál animációs projekt koordinátora, a Dot & Line animációs blog alapító szerkesztője.

A szakmai beszélgetés előadói voltak:

  • Deák Kristóf, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, vágó, forgatókönyvíró és filmproducer. A Mindenki című Oscar-díjas alkotás rendezője.
  • Bognár Éva Katinka, rendező-forgatókönyvíró, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója.

A gálán díjazták a két kategória legkiemelkedőbb alkotásait. Élőszereplő kategóriában Sergő Z. András adta át a díjat. Az elismerést Misi László nyerte Mentronome c. alkotásával.
"A film egy tehetségkutatóra jelentkező fiatal művészről szól, akiből a tehetségkutató során kiölnek, és kicserélnek minden számára fontos értéket, mindent, ami azzá tette őt, amitől egyedi. Miután megnyeri a műsort, kétségbeesetten kapaszkodna korábbi életébe, de rá kell jöjjön, azt örökre elvesztette. Innentől azt teszi, és azt alkotja, amit mondanak neki. A film rengeteg értelmezési lehetőségei közül ez a fentebbi csak a legdirektebb, de ezen keresztül szeretnénk a kultúra szerepét, pontosabban a szerepének hiányát megmutatni a fogyasztói társadalomban” – mondta el kisfilmjéről az alkotó.

Az animációs kategória díját Herczeg Zsófia adta át, Boros Bettina és Boros Brigitta Élő anyag című animációs filmjéért.
A kisfilmben bábszínészek élményei és gondolatai találkoznak két animációs diákéval arról, hogyan kel életre az élettelen anyag. A film alapja két hasonló, mégis különböző műfaj, a bábszínészet és a bábanimáció találkozása. Bábszínészek vallomásai alapján járjuk körül a témát, és próbálunk választ találni a kérdésre: miért érezzük szükségét, hogy élőnek lássunk egy élettelen tárgyat?

Boros ikrek alkotása a Kedd Stúdió külön díját is besöpörhette, melyet Fazekas Kinga animátor adott át a PremierKultcafeban.
Kinga így összegezte a látottakat: „A bábkészítés, a bábjáték egy különös és izgalmas terület.
A kisfilm megvalósítása egyszerű, de magával ragadó, valamilyen szinten az animáció lényegét ragadja meg, ahogy az ember által készített kreálmányba életet lehel a művész. Legyen az egy élettelen tárgy, vagy egy rajz, ha kreativitással és szeretettel bánunk vele, megelevenedik és ezáltal egy új személyiség tud születni. Fantasztikus érzés lelket önteni valamibe, amit mi hozunk létre, tulajdonképpen belőlünk születik. Ezt az érzést fogalmazza meg a film készítője nagyszerűen”.

Az esemény támogatói voltak:

Nemzeti Kulturális AlapNemzeti Kulturális Alap
                                    
Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér

Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér
                                                                                                                                

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

 
 Broadtest csapataBroadtest csapata  Kedd StúdióKedd Stúdió  

 

Köszönjük a házigazda helyszínnek a Premier KultCafénak, és köszönjük a FODISZNAK és dr. Geréb Anna filmtörtésznek, hogy megkönnyítették a közlekedést.

Információ: Oláh Sándor, 371-2776; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://www.bmknet.hu/kozmuvelodesi-szakmai-palyazatok/8721-a-mi-kulturank-amik-rovidfilmfesztivalt
facebook/amikulturank

 

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/A.

GPS koordináták: N47.464206, E19.03141
Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval, 7103107114213214-es autóbusszal, Bikás park megállónál kell leszállni. 
Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760