Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Szakmai fórum logója2009. február 17-én és március 3-án „A felnőttképzés alapjaitól az intézmény-akkreditációig” címmel szakmai találkozót rendeztünk.

„Vissza a jövőbe…” – Személyes bevezető egy fórum beszámoló elé 

A fórum második napja előtt kolléganőm meglepett egy ősrégi meghívóval. A következő állt rajta: Felnőttképzés és közművelődés országos szakmai fórum, 2002. március 4. Nem volt tudatos a részéről, csak épp egy „nagytakarítás” kellős közepén tartott. Mégis jelzésértékű volt. Már akkor is, és azóta is…

Hét év telt el az ominózus fórum óta, és talán még soha nem volt annyira aktuális a téma, mint most a legfrissebb uniós pályázatok idején. Meg is hallotta a szakma a hívószót, és mindkét napon teltház volt: 65–70 szakember vett részt a két alkalomból álló fórumon.

Több célt tűztünk ki a szakmai találkozó mentén. Egyrészt azt, hogy támogassa a közművelődési tevékenységek felnőttképzési szempontú értelmezését, valamint átfogó ismereteket adjon a jogszabályok által meghatározott dokumentációs és adminisztrációs kötelezettségekről. Másrészt túljutva az alapokon tájékoztassa a kollégákat az intézmény-akkreditációval kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdésekről.

Brüll Edit előadásaA két nap tematikája egymásra épült. Az első nap célja az volt, hogy az alapoktól eljussunk a program-akkreditációig.  Február 17-én „Felnőttképzés a közművelődési intézményeknél” címmel Brüll Edit előadása adott átfogó képet a felnőttképzés és a közművelődés kapcsolatáról.

 Brüll Edit előadása (Fotó: Nagy Balázs)

Előadásában érintette a közművelődés helyét, szerepét a felnőttképzésben, tisztázta a felnőttképzés alapjait: többek között szó esett a formális, nem formális, informális tanulásról, az általános, nyelvi és szakmai képzésről és mindezek megvalósulásáról a közművelődési intézményekben. Összefoglalta a felnőttképzéssel járó kötelezettségeket, a program-akkreditáció kérdéskörét, és azt, hogy mire van szükség ahhoz, hogy az intézmények megfelelően felkészültek legyenek az intézmény-akkreditációra.

Henczi Lajos előadásaA második napon, március 3-án,  az intézmény-akkreditáció volt a középpontban.
„Az intézmény-akkreditáció követelményrendszere” címmel Henczi Lajos tartott előadást. Előadása során érintette, hogy a kötelező felnőttképzési dokumentumokon felül milyen további dokumentumok kialakítása szükséges, milyen új folyamatok kialakítására és dokumentálására van szükség, az intézmény-akkreditációs feltételek folyamatos fenntartása mennyi munkával jár.

Henczi Lajos előadása (Fotó: Nagy Balázs)

 

Brenner Zsuzsanna beszámolójaA nap második felében „Intézmény-akkreditációs tapasztalatok a közművelődési intézményeknél” címmel rövid beszámolók hangzottak el kollégáktól, akik akkreditált intézményekben dolgoznak.
Olyan alapvető kérdéseket tisztáztunk többek között:
• ISO rendszerrel dolgozzunk-e vagy sem;
• használható-e (hogyan) a közművelődés minőségfejlesztési rendszerében kialakított önértékelési rendszer;
• mennyi időt vesz igénybe a rendszer fenntartása;
• milyen problémákkal szembesültek az intézmények az elmúlt időszakban.

Brenner Zsuzsanna – rövid beszámolók (Fotó: Nagy Balázs)

 Meghívott vendégeink voltak:
Czégény Ilona (Ady Endre Művelődési Központ, Budapest),
Polyák Albert (Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közművelődési Szakmai Tanácsadó és Szolgáltató Intézete, Kecskemét),
Várhalmi András (Csili Művelődési Központ, Budapest),
Veszpréminé Turtsányi Valéria (Jókai Mór Művelődési Központ, Pápa),
Brenner Zsuzsanna (Budapesti Művelődési Központ).

A fórumot a Nemzeti Kulturális Alap támogatta

nka_logo_sz.jpg

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760