Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Reflex Képek 77A BMK Reflex Fotóklub ♦ Reflex Képek 77 ♦ című kiállítására 2016. március 19-ig került sor a BMK Galériában. A klubtagok között 27 és 77 év között minden korosztály képviselteti magát, s vannak olyanok, akik már 30 éve tagjai a körnek. Akad olyan klubtag, aki nemzetközi fotóművészeti diplomát kapott, képeit több mint 7 millióan látták, mások alkotásait pedig nemzetközi professzionális honlapokon díjazták és képeiket beválogatják a nemzetközi pályázatok döntőjébe.
Helyszín:Budapesti Művelődési Központ (XI., Etele út 55./A.).

Reflex Fotóklub kiállításaA kiállítást Fabó Katalin, a Mafosz ügyvezető elnöke nyitotta meg..

A BMK REFLEX FOTÓKLUB elődje a GAMMA OPTIKAI MŰVEK-ben Fényképező Élet néven 1939-ben alakult meg. Írásos emlék az akkori alkotókról kevés maradt fenn, de az évente megjelenő Gamma Évkönyv több oldalon beszámolt a Fotókör programjairól, munkájáról, kiállításairól – és közölt is az elkészült sikeres fotókból néhányat.

A háború és Budapest ostroma megszakította a folyamatos munkát. A háborús romok eltakarítása és a termelés beindulása után a fotográfia iránt érdeklődő dolgozók elérkezettnek látták az időt, hogy GAMMA FOTÓKÖR néven újjászervezzék a szakkört, és bekapcsolódjanak az országos fotómozgalomba. A Vasas Szakszervezet évente megrendezett fotópályázatain rendszeresen részt vettek és díjakat nyertek. A vállalaton belül is rendszeresen bemutatkoztak a helyi kiállításokon.

A munkát nehezítette, hogy a szakkörnek nem volt önálló helyisége, az összejöveteleket a gyáron belül egy-egy irodában, alkalmi helyiségekben lehetett megtartani.
Fotólabort a Fővárosi Művelődési Ház egy kis helyiségében rendeztek be. Azonban ez a lehetőség az 1970-es évek végére megszűnt.

1979-ben fordulat állt be a szakkör életében. A kelenföldi lakótelepen felépült a Budapesti Művelődési Központ. Szándékukban állt fotó- és keskenyfilmes szakkört is létrehozni. A BMK és a GAMMA MŰVEK együttműködési szerződést kötött, és ennek keretében a Gamma Fotókör új néven mint BMK-GAMMA REFLEX FOTÓKLUB áttelepült új otthonába, ahol önálló fotólaborhoz jutott, és egy klubhelységet rendszeresen használhattak.

A fotóklub tagsága kibővült a Gamma dolgozóin kívül a XI. kerület és más távolabb lakó érdeklődőkkel is. A BMK és a GAMMA anyagi hozzájárulásával az eszközparkot felfrissítették, a fotó-labort berendezték. A nagy érdeklődésre tekintettel kezdő fotótanfolyamokat tartottak, részt vettek hétvégi fotósétákon, fotópály-zatokon, kiállításokon, klubnapjaikon meghívott fotóművészek előadásait hallgathatták.
1990 után a Gamma Művek leépült, az anyagi támogatás megszűnt, így a csoport BMK-REFLEX FOTÓKLUB néven működött tovább az intézmény művészeti csoportjainak sorában és hathatós támogatásával.  

A klub 1985 óta tagja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) és így résztvevője a hazai és a nemzetközi fotókulturális életnek.              

A foglalkozások tematikájára jellemző a ma már szinte kizárólag használt digitális technikával készült képek közös megvitatása, kiállításokra, pályázatokra való előkészítése.

Eredményesen vettek részt a MAFOSZ rendezte Fotóművészeti Nyári Egyetemek szalonjain, ahol képeik rendszeresen kiállításra kerültek, és első helyezésüket 2012-ben vándorserleggel és emlékplakettel jutalmazták.

A BMK által évente megrendezésre kerülő Vizuális Művészeti Hónap fotókiállításán is sikerrel szerepelnek. (Mészáros Csaba, Zelkó Csilla, Szilvás Zoltán, Heidrich Nándor többször volt a díjazottak között). A felsorolt pályázatokon kívül a klub tagjai még több regionális és nemzetközi pályázaton vettek részt eredményesen. A sikerek elérésében nagy szerepe volt a 2015-ben elhunyt Kührner László klubvezetőnek, aki több mint 20 évig állt a klub élén. A klub rendelkezik saját jól felszerelt fotólaborral, ahol az újra népszerűvé váló analóg technika képviselői is tevékenykedhetnek.

A tagok között 27 és 77 év között minden korosztály képviselteti magát, s vannak olyanok, akik már 30 éve tagjai a körnek. Van olyan klubtag, aki nemzetközi fotóművészeti diplomát kapott, képeit több mint 7 millióan látták, mások alkotásait pedig nemzetközi professzionális honlapokon díjazták és képeiket beválogatják a nemzetközi pályázatok döntőjébe.
Az új kihívásokra sikerült választ találniuk, mert a közösségi portálok és fotómegosztó oldalak mellett az embereknek a virtuális jelenlét mellett szükségét érzik a valós közösségeknek is, ahol a személyes találkozások révén mélyíthetik el szakmai tudásukat és szervezett módon tudják megmutatni alkotásaikat a világnak.

KIÁLLÍTÓK:
ÁGG KÁROLY
BENSE GYÖRGY
HEIDRICH NÁNDOR
CSAUSZ ILDIKÓ
DÁNYI MAGDOLNA
FARKAS IMRE
GALAMB CSILLA
KESZTHELYI LÁSZLÓ
KOMÁROMI RICHÁRD
KORNFELD ANDREA
KULI ZOLTÁN
MOLNÁR VILMOS
NAGY GYULA
SZALAI MIHÁLY
SZÉPLAKI JÓZSEF
TÓTHNÉ NAGY ANETT

A Reflex Fotóklub – szeptember elejétől június végéig – kéthetente csütörtökönként (márciusban 3-án, 17-én, 30-án) 18.00 órától tartja klubfoglalkozásait
a Budapesti Művelődési Központban.

A BMK Galéria kiállításai ingyenesen tekinthetők meg.Budapesti Művelődési Központ információs szolgálat

Nyitva tartás:
 • hétfőtől–péntekig 8.00–19.00, 
 • szombaton 13.00–18.00 óráig, 
 • vasárnap csak rendezvény idején.

 


2015. évi kiállításainkról itt olvashat »
A kiállításokról fotókat itt tekinthet meg »

Információ: 
telefon: 371-2760,
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták:
N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel
megközelíthető:  az M4-es metróval, 7, 103, 107, 114, 213, 214-es autóbusszal, Bikás park megállónál kell leszállni.
Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760