Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Fölösleges Áruk Fóruma mini-vándorkiállítás Humusz Szövetség által összefogott kampányhét üzeneteinek jegyében 2010-ben november 16. és december 2. között a BMK a környezettudatosabb életvitelhez kapcsolódó műhelyfoglalkozásokkal és az aulában berendezett apró, de annál látványosabb kiállítási sarokkal várta látogatóit.

Üvegvitrinjeinkben a Fölösleges Áruk Fóruma vándortárlat jópofa, de funkciójuk és létjogosultságuk szerint megkérdőjelezhető cuccai kaptak helyet: a frappáns gagyiparádé-felhozatal arra próbáltuk ráirányítani a figyelmet, hogy hirtelen ötlettől vezérelve, mennyi olyan dolgot vagyunk képesek begyűjteni, amelyet a gyártók és kereskedők szükséges használati tárgyként dobnak piacra; ám amelyek valójában könnyűszerrel nélkülözhetők, s éppen ezért rövid úton hulladékként a kukában, vagy lomként a szekrény mélyén végzik. A gyűjtemény izmosításához kellő kutakodás után a BMK dolgozói is hozzá tudtak járulni: a készlet általunk egy horrorlabdával, egy roppant csinos, de teljesen funkciótlan mágneses gyerekjátékkal és egy melaminból készült fakanáltartóval bővült.
Hasznos példaként a mérleg ellensúlyát a Cellux Csoport vonzó és ötletes dizájn-tárgyai képezték: a csatok, bábok, játékok a továbbhasználat jegyében háztartási maradék- és csomagolóanyagokból készültek, új értelmet és funkciót találva ezzel a minket körülvevő tetemes műanyag csomagolási hulladéknak.
A november 22-i házi kozmetikumkészítő kiscsoportos foglalkozáson aktív műhelyjelleggel és gyakorlott szakember irányításával próbáltuk ki, milyen módszerrel tudunk magunknak otthoni körülmények között, kizárólag természetes, jó minőségű, nem allergén alapanyagokból körömvirág- és dezodorkrémet készíteni. A majd’ másfélszeres túljelentkezést követően a résztvevők hihetetlen hálásak voltak, hogy olyan új tudásra, olcsó és egészségkímélő alternatív megoldásra tehettek szert, amely a bolti, kereskedelmi, iparilag előállított szerek kiváltására alkalmas.
A kreatív kézműves gyermekfoglalkozásunkra a kampányhét utolsó napján, november 26-án került sor, amelyen közel 40 gyerkőc ügyes kezei között talált új funkciót a nyomdai sokszorosításból megmaradt papírhulladék és az általunk összegyűjtött, jó néhány kiürült műanyagflakon. Az első látásra feleslegesnek tűnő maradékokból az okos újrahasználat jegyében jegyzetfüzetek, hordható ékszerek, medálok, kitűzők és kulcstartók készültek.  

Nulla Hulladék Hét programok a BMK-ban
2010. november 16. – december 2.
Programjaink a Humusz Szövetség, a Szövetség önkéntesei és a Cellux Csoport együttműködésével valósultak meg.

Fogarasi Orsolya, szervező, BMK
  2010. december 3.

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760