Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

minitarlat1.jpgA Budapesti Művelődési Központ és az ÖkoPack Kht. – „Hulladékból termék” című kiállítás kísérőrendezvényeként zöldítő pályázatot írt ki fiatal divatszakemberek számára. A pályázattal a célunk az volt, hogy ötleteket hozzunk felszínre a fenntartható fogyasztást lehetővé tevő tárgytervezésre nézve, és új perspektívákat mutassunk a jövő divat és dizájn tervezői számára az újrahasznosítható anyagok használatának ösztönzésével.

RuhÁZD fel a Világot! meghívásos pályázat a Modell Divatiskola diákjai számára

Ahogy a divat is újra meg újra „feldolgozza” önmagát, úgy lehet eljátszani a gondolattal, hogy milyen kreációk kerülhetnek a kifutóra és az utcára, ha a ruhák és kiegészítők alapanyagául egyaránt „kukaérett” dolgok szolgálnak. Miként nézne ki egy sikkes fejfedő, melyet mívesen díszített és méretre szabott kartonból állítottak elő? Elviszi-e a gazdáját a boltig a bevásárlózacskóból font papucs? Milyen estélyi ruha készült petpalackból (mely nem mellesleg pulóver-alapanyagként már bizonyított)? Bár a pályamunkáknak e példákkal való mindennemű egyezése csupán a véletlen műve, azonban a divat világát meghódítani készülő diákok fantáziája most sem okozott csalódást.

A kiállításra befutó látványterveket, illetve az elkészült pályamunkákat RuhÁZD fel a Világot! minitárlat keretében ismerhette meg a közönség.

2009. március 1-jétől 2009. április 24-ig

2009. május 5–19.
Hulladékból termék – környezetvédelmi szakkiállítás

hulladekbol_termek_kiall.jpg2009 májusában a „Hulladékból termék” című utazó tárlatot fogadta be intézményünk, mely a környezettudatosabb életmód és a szelektív hulladékgyűjtés témaköreit járja körbe; s számos hazai, hulladék-feldolgozó, hulladék-hasznosító cég tevékenységén keresztül – termékek, használati tárgyak és kreatív alkotások segítségével – mutatja be a hulladékok feldolgozásában, újrahasznosításában rejlő lehetőségeket.

A kiállítással a Budapesti Művelődési Központ és a szervezők (ÖKO-Pack Kht., Környezetvédelmi Szolgáltatók Országos Szövetsége, Hulladék Munkaszövetség) célja, hogy népszerűsítsék a Budapesten működő szelektív hulladékgyűjtést, valamint az általa lehetővé váló újrahasznosítást, illetve megismertessék a lakossággal a komposztálás fortélyait. Bemutatásra került, hogy a szelektív hulladékgyűjtés segítségével értékes energia, erőforrások és nyersanyagok takaríthatók meg, a hulladék feldolgozásával keletkező másodnyersanyagok pedig ismét termékek gyártásához használhatók fel.
Ezen felül a kiállítás anyagának összeállítása során komoly figyelmet szenteltek a hulladékok keletkezésének megelőzésre is, ezért a tudatos vásárlásra és a komposztálásra ösztönöznek.

A tárlat ismeretterjesztő és oktató–nevelő jellege okán egyaránt célozta a diákokat és pedagógusokat, de hasznos ismeretekkel szolgált a vállalkozóknak, a szakembereknek, valamint az érdeklődők számára is.

A kiállítás teljes ideje alatt iskolai és óvoda csoportok számára ismeretterjesztő tárlatvezetést biztosítottak a szervezők.

2009. május 7.
Újraruha divatshow

divatbemutato.jpgA Budapesti Művelődési Központ és az ÖkoPack Kht. – „Hulladékból termék” című kiállítás kísérőrendezvényeként kiírt zöldítő pályázatra érkezett pályaművekből rendezett rendhagyó divatbemutató alkalmával bepillantást kaphattak a Modell Divatiskola tanulóinak ötleteiből, kreativitásból annak a jegyében, hogyan lehet hasznosítani és látványossá tenni a különböző könnyűipari szakmák tanulása közben keletkezett hulladékokat, maradékokat.

A diákok mindennapi életében az újrahasznosításnak és az újra feldolgozásnak egyaránt óriási szerep jut.

A divatshow-n a kellékek, maradékok, gombok, húzózárak, szalagok, csatok, nejlonok, szőrmék, papírok újrahasznosításából készült divatos öltözékek kerültek bemutatásra, melyek a Modell Divatiskola diákjainak kreativitását és fantáziáját tükrözik.

Két színpadképben került sor a bemutatóra: 

  1. Az első színpadi képben az újrahasznosított kellékek és maradékok komplett öltözetként jelentek meg.
  2. A második színpadi képben láthatták, hogyan lehet elegáns ruhadarabokat készíteni akár papírhulladékból is.

Az öltözeteket a Modell Divatiskola tanulói tervezték, készítették és mutatták be.

2009. május 5–19.
Öko-órák

oko-ora_kicsi.jpgA „Hulladékból termék” című környezetvédelmi szakkiállítást kísérő programok között a kiállítás ideje alatt iskolai csoportok számára „öko-órákat” szervezett intézményünk.

Az interaktív öko-órák témái jól integrálhatók az oktatási intézmények környezeti nevelési programjába, mivel a reklám, a globalizáció, a tudatos vásárlás, a fair trade és a hulladék-felhasználás tárgykörét járják körbe.

Az Öko-órák választható témái az alábbiak voltak:

  1. Így élünk – a világ sokféle és a lehetőségeink nagyon is különbözőek (Globális körkép a szegénységről, a környezeti válságról, a fogyasztói társadalomról és ezek összefüggéseiről.)
  2. Hirdet-és? – fókuszban a reklámok (A reklám a fogyasztói társadalom mozgatórugója, hatással van a fogyasztás mértékére, ezáltal a hulladéktermelésre is.)
  3. Kosárba tegyem? – tanácsok a tudatos vásárláshoz (A játékos foglalkozáson az élelmiszerekről, az összetevőikről, a csomagolásról és a tudatos vásárlásról tudhattak meg többet a kiállítás látogatói.)
  4. „Fair” világ – a fair trade, azaz a méltányos kereskedelem (Természetes, de kinek? A méltányos kereskedelem bemutatása a gyermekkorosztály számára.)
  5. Mi közöd hozzá? – fiatalnak lenni a globális világban (Manapság az egyik leggyakrabban használt fogalom a globalizáció. De vajon tudjuk-e, hogy pontosan mit értünk rajta?)
  6. Dobd fel, amit kidobnál! – Kézműves műhely (A foglalkozás célja a hulladékok kreatív és ötletes újrahasznosítása.
    A kidobásra ítélt tárgyaknak új külsőt kölcsönöztek a résztvevők, s az elkészült mutatós dísztárgyakat, hasznos kiegészítőket haza is vihették.)

2009. május 16.
Te + a Világ! – Rekreatív programok

te_meg_vilag.jpgTe + a Világ! címmel a „Hulladékból termék” szakkiállítás kísérőrendezvényeként játékos gyermek- és ifjúsági programokkal igyekeztünk bevonzani az érdeklődőket a Budapesti Művelődési Központba, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük az újrahasznosítást, a környezettudatosságot a kreatív kézművesség segítségével. kézművesség és az afrikai zene köré szerveződnek.

Az egészen kicsiknek interaktív mesedarab segített megérteni, mi történik a világ Négyszögletű Kerekerdőivel, ha az ember ilyen önző módon viselkedik saját kényelme érdekében.

Az örökké valamiben mesterkedő nagyobbacskákat a Re:Kreatív Műhely fogta be alkotó munkára, melyet a Cellux Csoport vezetett – a foglalkozásokon hulladékból készíthettek ötletes tárgyakat a gyerekek. Hogy a természetfeletti erők segítségét is a természet megmentésére fordíthassák, hungarocellből faraghattak sámánszobrokat azok, akik nem idegenkednek egy kis modern mágiától. Estébe hajlóan konga-koncert és afrikai tánctanítás mozgatta meg a fiatalokat.

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760