Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

XI. kerületi Mikulásgyár adomány-átadás 2011.A BMK 2011. évben folyamatosan frissítette honlapján az esélyegyenlőséggel foglalkozó menüpontját, a megújult Kirándul.hu csapata a Kul-Túra programsorozat keretében két, mozgáskorlátozottak számára indított, vezetett kulturális kirándulást szervezett Budapesten, melyhez természetesen kollégáink is csatlakoztak.

Hátrányból előnyt – fókuszban az esélyegyenlőség” címmel szakmai fórumot szerveztünk, ehhez kapcsolódóan Falak helyett szavak címmel kiállítás megrendezésére is sor került.

A Budapesti Művelődési Központ munkatársi közössége az esélyegyenlőség és a társadalmi felelősségvállalás értékrendje mentén több adománygyűjtő programhoz is csatlakozott 2011-ben.

Hátrányból előnyt – fókuszban az esélyegyenlőség - szakmai fórum a BMK-ban„Hátrányból előnyt – fókuszban az esélyegyenlőség” címmel szakmai fórumra és a kapcsolódó Falak helyett szavak című kiállítás megtekintésére került sor 2011. január Falak helyett szavak - interaktív kiállítás tárlatvezetéssel25-én a Budapesti Művelődési Központban (Bp. XI., Etele út 55.).

A fórumon tanácsadói segítséggel jártuk körbe az esélyegyenlőség–egyenlő bánásmód témakörét, a munkahelyi esélyegyenlőségi terv készítésének főbb szempontjait, valamint egy érzékenyítő tréning gyakorlatai segítségével szerezhettünk ez irányú benyomásokat. A jelentkezéshez mellékeltünk egy kérdőívet is, azzal a céllal, hogy szakmai fórumunk programját minél konkrétabban a résztvevők igényeihez alakítsuk.

2011. január 24–február 6-áig került sor az Artemisszió Alapítvánnyal közös rendezésű Falak helyett szavak című kiállításra a Budapesti Művelődési Központban. A tárlat célja, hogy interaktív, mozgalmas, de egyben tanulságos módon elgondolkodtassa a látogatókat a kulturális sokszínűség, a kirekesztés, a befogadás és az esélyegyenlőség kérdéseiről.

Csatlakozás a Jeromaf Egyesület felhívásához, adományozás

I. Jótékonysági Gyermeknap2011. májusában a Jobb Életért és Roma Fiatalokért Egyesület fellépőket keresett mélyszegénységben és hátrányos helyzetben élő gyerekeknek szervezett gyermeknapi rendezvényére. A műsort apró ajándékokkal szerették volna még emlékezetesebbé tenni a kicsik számára, például gyerekjátékokkal, könyvekkel, illetve édességgel, valamint ruhaneművel (cipő), amit jóakaratú emberek ajánlanak fel, hogy együtt varázsoljanak boldog mosolyt a gyerkőcök arcára.

A Budapesti Művelődési Központ is az adományozók sorát növelte, s 2011. május 21-én az 1. Jótékonysági Gyermeknapi rendezvényen került kiosztásra az összegyűlt édesség, játék és 8 zsáknyi ruhanemű.

 

 

Színpadon a kicsik Édesség után ajándékot ölelve Plüsjátékkal Ruhaosztás
Színpadon a kicsik Édesség után ajándékot ölelve Plüssjátékkal Ruhaosztás


Részvétel a Spar Budapest Maraton 2011-en

Spar Budapest Maratonon kollégánk a BMK színeiben2011-ben 26. alkalommal rendezték meg a Spar Budapest Maratont. Olvassa el beszámolónkat: mi sajnos kicsit későn ébredtünk aznap, ezért épphogy lecsúsztunk a rajtról a feleségemmel és a kerekesszékemmel, de így is befértünk a 3,5 km-es, Városliget körüli „kis” maratonba, melyet a Budapesti Művelődési Központ színeiben teljesítettünk.

A 3,5 km maratonka edzésnek is nagyon jó volt és a célnál a közönség biztatása nagyon jól eső érzés volt, bár az élményt rontotta, hogy az utolsó pár méter macskaköves terepen át vezetett, ezért a tempóból igencsak vissza kellett venni, de így is örömmel töltött el, hogy sikerült teljesíteni ezt az „óriási” távot, méghozzá nem utolsóként.

A „futás” után volt időnk körülnézni a felállított standoknál is. Volt mindenféle, ami szem szájnak ingere. Osztogattak jéghideg jégkrémet (a nagy melegre való tekintettel), pogácsát, sütit, müzlit, különféle gyümölcsleveket, még sört is, ugyan mindenhol óriási sor állt, de minket ez nem hátráltatott. Ezeken kívül ki lehetett próbálni mindenféle sporteszközt is, a Suhanj Alapítványnál pl.: az én „lábamhoz” hasonló kerekesszéket is kipróbálhatta az érdeklődő, ami azon a macskakövön igazán nagy élvezetet nyújthatott.

Összességében a napunk nagyon jól telt, amennyiben 27. Spar Budapestre is ilyen jó időben kerül sor mi is teljesítjük a teljes távot.
Köszönjük és hajrá.

 Kul-túrák Budapesten a Kirándul.hu csapatával

Túra indulKépzeljük el, hogy elmegyünk egy múzeumba, aminek a padlóját ütve fúróval feltörték – vajon mennyire lenne eredményes a tárlatlátogatás által nyújtott kikapcsolódás? A megújult Kirándul.hu csapata a Kul-Túra programsorozat keretében két, mozgáskorlátozottak számára indított, vezetett kulturális kirándulást szervezett Budapest környezeti és kulturális értékei bemutatására. Élménybeszámolónkat itt is elolvashatják.

A túrához bármely állomáson előzetes jelentkezéssel, de szabadon lehetett csatlakozni a csoporthoz, illetve befejezni a túrát. A részvétel igazolvánnyal rendelkező mozgáskorlátozottak és egy fő kísérő számára ingyenes volt. A túra étkezést nem tartalmazott, de a Ferencvárosi Művelődési Központban – Varga Barbara lelkes és szeretetteljes bemutatója után – meg is vendégeltek bennünket. Korlátozott számban a kerekes székesek és mozgáskorlátozottak számára a túra célpontjai között a szállítást is biztosítani tudtuk. 

Első túránkon június 4-én az ELTE Botanikus Kert (Füvészkert), Ferencvárosi Művelődési Központ, Magyar Természettudományi Múzeum útvonalat jártuk be.

A FüvészkertbenSzerencsére az égiek kedveztek a nagy napon, hiszen verőfényes időben, kellemes melegben kezdhettük első túránkat az ELTE Botanikus Kert – Füvészkertben (1083 Budapest, Illés u. 25.). Bár a Pálmaház felújítása nagy erőkkel zajlik, de a kaktuszgyűjteményt és a szaporítóházat is meg lehetett tekinteni. Vezetőnk megismertetett a kert történetével, bemutatta a főbb nevezetességeket, beszélt a gyűjteményért dolgozó kiemelkedő személyiségekről.
1960-ban sikerült a kertet országos értékű természetvédelmi területté nyilváníttatni. A háború idején romba dőlt műemlék jellegű pálmaház rekonstrukcióján (1965–66) kívül egy új kutatólaboratórium létrehozása is ekkor valósult meg. 1984-ben az elöregedett, régi kis üvegházak helyén korszerű, új bemutatóház épült, majd egy évvel később még egy üvegház, melyben a gyűjtemények gyarapítására és az eladásra szánt növények szaporítása folyik. A Füvészkert kerekes székkel (mechanikus, elektromos) bejárható, az üvegházakban azonban meglehetősen szűkek az utak, csak egyesével bejárhatók.  

A Ferencvárosi Művelődési Központ szíveslátásaElső túránk 2. állomásán a Ferencvárosi Művelődési Központban (1096 Budapest, Haller u. 27.) már vártak bennünket. Kicsit kifújtuk magunkat, hiszen ekkora jól felmelegedett az idő, s mi alaposan "kiléptünk", hogy tartani tudjuk a tervezett programot. Varga Barbara filmvetítés keretében mutatta be a ferencvárosi művelődési komplexum egységeit, munkáját, programjait és rendezvényeit. Történetei alapján megelevenedtek mind a dolgos hétköznapok, mind a felemelő ünnepnapok, megemlékezések, vagy az olyan örömteli pillanatok, amikor egy-egy kiemelkedő sikerű sorozat kerül fókuszba, mint a Magyar Mesenapok, vagy a Ferencvárosi Családi Egészség- és Sportnap. 
A bemutató után csoportunkat megvendégelték, s a nyári programokról, illetve a házban zajló munkáról szép kivitelezésű kiadványokat is kaptunk.
A művelődési központ első szintje akadálymentes, a termek és a színházterem egyaránt jól megközelíthető, s mozgássérült mosdó is található.

A Magyar Természettudományi MúzeumbanA búcsú után felkerekedtünk és indultunk első túránk harmadik, egyben záró állomására aMagyar Természettudományi Múzeumba (1083 Budapest, Ludovika tér 2–6.). A múzeumban már vártak ránk. Itt két csoportba rendeződtünk, hogy kilenc kerekes székes csoporttársunk közlekedését és kellemes légkörű tárlatlátogatását biztosítsuk. A múzeum állandó kiállításait – A korallzátonyok csodálatos élővilága, Sokszínű ÉLET – Felfedező úton Magyarország tájain – tekintettük meg Diós Dóra és Bánpataki Ádám empatikus, érdekfeszítő és profi vezetésével. A múzeum teljesen bejárható kerekes székkel, a tárlók jól elhelyezettek és megvilágítottak, mindenütt bőségesen illusztrált információs táblák találhatók. A kiállítások és a Természetbúvár-terem látogatására lehetőséget biztosítanak a vakoknak és a gyengénlátóknak is, őket kérésre hostessek kísérik a kiállításokban. A Természetbúvár-teremben a tárgyak Braille feliratai is megtalálhatóak, a tárgyak kézbe vehetők. A múzeumban mozgáskorlátozottak számára kialakított mellékhelyiség is üzemel, mely kifogástalan minőségű. 
A liftek bár egy kerekes székre méretezettek, jól lehet használni őket, a bejáratnál található kicsit lassú, ha többen érkeznek, a hosszabb menetidővel érdemes számolni.

Második túránkon június 17-én a Rozáriumban, a Klauzálház (Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban) és a Tropicáriumban jártunk. 

A Rozáriumban ismerkedtünk a rózsafajtákkalReggel 9.00 órakor találkoztunk a Campona előtt, majd átsétáltunk túránk első állomásáig, a Rozáriumba, illetve a csatlakozók és a szállítás szolgáltatást igénybevevők 9.30-ra begurultak a rózsakertbe. Első állomásunkon, a Rozáriumban (Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Intézet, 1223 Budapest, Park utca 2.) vezetőnk, Boronkay Gábor fogadott bennünnket egy nagy lavór rózsával. Tiszteletünkre a legérdekesebb és legillatosabb rózsákból kézbe vehető rózsaszálakat metszett, melyeken tanulmányozhattuk a különlegességeket: az első piros színűeket, a csíkos, a zöldtea illatú és a világon egyedülálló csupa tüske példányokat, s kézbe vehettük az 1200-as évektől fennmaradt ősi fajtát is. Személyes kedvencem a Szent Erzsébetről elnevezett gyönyörű és illatos rózsa lett. A bemutatópéldányokat az előadás végén a résztvevők haza is vihették. Budatétényben a rózsakiállítás 1959-ben nyitotta meg kapuit, 2700 virágzó növénnyel, köztük több száz hazai hungarikummal. A létesítmény eredeti kertje 1963-ra készült el és azóta fogadja a vendégeket változó méretű területen, jelenleg 1200 fajta rózsával. A rózsakert nagy, kétszárnyú kapun keresztül, széles aszfaltozott úton oldalról megtekinthető, az ágyások közötti utak mechanikus székkel segítő kísérővel bejárhatók, sőt az elektromos székek is le tudják küzdeni száraz időben (füves és egy kicsit lejt) a kisebb akadályokat.

Vendéglátónk köszöntője a KlauzálházbanMásodik túránk 2. állomása a Klauzálház (Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ – 1222 Budapest XXII. kerület, Nagytétényi út 31–33.) volt, ahova kisebb késéssel érkeztünk a nagy melegben. Itt az intézményt bemutató Funk Ivett és Tamon Erika fogadott bennünket nagy szeretettel és megértéssel. Kicsit kifújtuk magunkat, majd a színházteremben egy csodálatos, nagyon színvonalas műsorral mutatkoztak be a Kaluzálházban működő közösségek, művészeti csoportok. A Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola tanulói örvendeztettek meg bennünket zongora előadással, valamint egy különleges népi hangszerrel a tekerőssel ismerkedhettünk meg. Ezt követően a HIP-HOP moderntánc-tanfolyam (tanfolyamvezető Fleck Annamária) diákjai léptek fel.  Majd magyar népdalokat hallgathattunk meg. Az előadás zárásaként a Budafoki Musical Stúdió fellépése következett, mely teljesen elkápráztatta a résztvevőket. A műsort követően Ivett és Erika vezetésével az első emeleti Vén Emil Galériát és az éppen aktuális kiállítást a QUATRICINIUM – a Budafoki Alkotóház festőművészeinek kollektív tárlatát tekintettük meg. Ezen kívül bepillantást nyerhettünk a "kakasülőn" található színházi hang- és fényt szolgáltató színpadtechnikai helységbe. Az épület teljes terjedelmében bejárható, széles, kényelmes ajtók vezetnek a termekbe, a színházteremben a színpad előtt elférnek a kerekes székek, s ki is lehet ülni a székekbe. Az emeletre nagy mélységű kényelmes lifttel lehet feljutni (a kezelőszervek jól elérhetők), minden szinten van mozgássérült mosdó
Minden részvevő nevében elmondhatjuk, hogy köszönjük a vendéglátást, mindenkinek meleg szívvel ajánljuk fiatalnak, idősnek, fogyatékkal élőnek egyaránt.

Trópusok a TropicáriumbanA harmadik állomásunk a Tropicárium (1222 Budapest XXII. kerület, Nagytétényi út 37–43.) volt. Itt nemcsak a mélyvízi világ egy szeletét tekinthettük meg, hanem a trópusi esőerdő egy kicsiny darabját is, ahol sajnos nem dördült meg az ég, s nem eredt el az eső sem, mert éppen szerelés alatt állt. Ám a lustán elnyúló Mississipi aligátort mi is megtekinthettük. A Tropicáriumban található Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriuma az 1,4 millió liter sós vizet magába foglaló cápaakvárium, melyben 8 db kétméteres cápa és több száz színpompás egyéb fajta hal úszkál, mely óriási élményt nyújtott, amikor a cápák körözés közben átúsznak a "cápaalagútban" az ember feje felett. Az óriási ráják méltóságteljesen szinte átrepülnek a látogatók feje felett a sejtelmesen villódzó fények között. Azt sajnos el kell mondani, hogy a Tropicáriumba nincsen kedvezményes belépő a fogyatékkal élők számára, s a belső közlekedés is kisebb döccenettel zajlik. Mind kerekes székkel (mechanikus, elektromos), mind babakocsival bejárható, de sajnos néhol elég magasan vannak az akváriumok, terráriumok, s van egy erős emelkedő is a trópusokat bemutató résznél, ahol a székeket nagyon be kellett fékezni a lejtőn (illetve ellen kellett tartani), illetve csak segítő kísérővel célszerű mechanikus székkel felgurulni. Jó hír viszont, hogy minden egyes bemutatórésznél kis "telefonon" keresztül meg lehet hallgatni az információkat, illetve mindenütt jól olvasható, illusztrált táblák találhatók.

Információ: Oláh Sándor, Nagy Anna
Telefon: 371-2760,
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

Az első túra teljes albuma itt érhető el>>>

A második túra fotóalbuma itt található>>>

További túrák, budapesti zöld területek és ajánlatok olvashatók a Kirándul.huoldalon

Támogató:
Budapest Főváros Önkormányzata 

 Budapest Főváros Önkormányzata

A BMK is csatlakozott a gyűjtéshez a kárpátaljai gyerekeknek

A BMK munkatársainak adománya a kárpátaljai gyerekek számáraGyermekekért XI. Közhasznú Alapítvány a kárpátaljai magyar falu, Mezővári magyar iskolája és magyar óvodája megsegítéséért

rendezett gyűjtést immár másodszor az újbudaiak körében 2011-ben.

A BMK is csatlakozott a gyűjtéshez és 3 doboz játékot, gyerekruhát, cipőt és táskákat adott át az Etele–Tétényi sarkon elhelyezett gyűjtőponton. 

 

 

Adományátadás a a kárpátaljai gyerekek számáraKöszönet az összes adományozónak.

Adományátadás - Újbudai Mikulásgyár 2011

adomanyatadas2011A Gyermekekért XI. Alapítvány ismét megrendezte karitatív gyűjtő akcióját, a XI. kerületi gyermekek megsegítésére, melyhez ismét egy emberként csatlakozott a Budapesti Művelődési Központ csapata is.

2011. december 10-én 3 doboz ruhát és játékot adtunk át az Etele és a Tétényi út sarkán lévő gyűjtőponton.


Fotó: Menráth András

 

 A jövőben az itt felsorolt ötleteket, tevékenységeket, akciókat folyamatosan szeretnénk „továbbírni”, s azokat további jó gyakorlatokkal bővíteni.

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760