Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Nemzetközi kitekintések a koronavírus járvány idejénA Budapesti Művelődési Központ a járványhelyzet és a kulturális intézmények kényszerű bezárása kapcsán elektronikus formában felvette a kapcsolatot nemzetközi partnereivel. Mindenekelőtt érdeklődtünk cseh, szlovák és lengyel munkatársaink egészségi állapota felől, tőlük megnyugtató visszajelzéseket kaptunk. Kíváncsiak voltunk arra is, milyen jó gyakorlatok mentén szervezték újra szakmai tevékenységeiket, kezdeményeztek-e új típusú programokat, alakultak-e szakmai fórumok, valamint milyen finanszírozási megoldásokat találtak, és hogyan kommunikálták a kényszerű változásokat.

ŠumperkBohuslav Vondruška, a cseh Šumperk városának kulturális referense leírta, hogy szigorúan betartják a központi járványügyi előírásokat. Mindenki kötelezően szájmaszkot visel, amiből eleinte nem volt elegendő mennyiség, így önkéntesek saját készítésű maszkokat ajánlottak fel a rászorulóknak. Az emberek betartják a kijárási korlátozást, csak a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonukat. Akik tehetik, otthonról dolgoznak. Kerülik a csoportos tevékenységeket. Az iskolák, színházak, mozik, kulturális színterek bezártak, a koncerteket törölték. A kulturális élet leállt, viszont számos művész az online térben ingyenes előadásokat tart. A városban készenléti csapatot hoztak létre, akik a kormány és a lakosság közötti kommunikációt segítik. Ingyenes telefonos segélyszolgálat áll elsősorban az idősek rendelkezésére. A fegyelmezett viselkedéssel, az egyéni vállalkozók támogatásával és a rászorulók segítésével hosszabb távon a gazdasági nehézségek mérséklését kívánják elérni.
Weblapja: https://www.sumperk.cz/

Moravského divadlaDavid Gerneš, a Cseh Köztársaságban található Olomouc város színházigazgatója részletes választ adott. A belépőjegyekből származó bevételi hiányt részben az elmaradt előadások költségeinek megtakarításaiból pótolják. A színház egyetlen dolgozóját sem bocsátotta el, egyéb személyre szabott feladatokkal bízta meg őket. Egyeztettek a szakszervezetekkel és az ő segítségüket is kérték. Baráti klubot alapítottak, ahol a tagok belépési díjának teljes összegét (200 CZK) a színház támogatására ajánlották fel. A színház állami támogatásért folyamodott, amelyet megkapott. A nyári időszakra előre tervezve a város támogatásával a színházak közös programokat szerveznek.
A színház munkatársai pozitív hozzáállásukkal példát mutatnak, aktívan segítik és támogatják a közösség mindennapi életét. Például a művészek bevásárolnak az időseknek és kutyasétáltatást vállalnak. Aktívan tartják a kapcsolatot a közönséggel, szlogenjük: „Have fun, help, learn.”, azaz „Érezzük jól magunkat, segítsünk és tanuljunk!” Több online videó blogot hoztak létre a közönség szórakoztatására.
Weblapja: http://www.moravskedivadlo.cz/

Małopolski Instytut KulturyTomasz Włodarski, a krakkói Małoposki Kulturális Intézet igazgatóhelyettese az online munkavégzés előnyeire fektette a hangsúlyt. Az intézmény heti rendszerességgel webes tárgyalásokat és konferenciahívásokat kezdeményez a társintézményeikkel és az ott megbeszélteket ismertetik az otthonról dolgozó munkatársaikkal. Internetes workshopokat tartanak a múzeumok vezetőinek és alkalmazottainak Lengyelország szerte. A Małoposki Kulturális Intézet évek óta használt szoftvere a járványhelyzet idején még hasznosabbnak bizonyult online formanyomtatványok kitöltésére és szerződések tárolására. A szoftver további fejlesztését tervezik.
Weblapja: http://mik.krakow.pl/

Petržalka Kulturális KözpontMartin Sarvaš, a pozsonyi Petržalka Kulturális Központ tagintézmény vezetője beszámolt arról, hogy a filmes produkciókat és az összes rendezvényüket az őszi szezonra halasztották. A belépőjegyek árát megtérítik. Az intézményben működő könyvtár, mozi és színház megnyitásának időpontjáról a későbbiekben döntenek. A nyitást követő működést is szigorú szabályokhoz kötik. A termek berendezését megváltoztatják, a székeket egymástól távolabb helyezik el a higiéniai előírásoknak megfelelően. A befogadóképesség csökkentésével próbálják minimalizálni a fertőzés veszélyét.
Weblapja: https://www.petrzalka.sk/

Nemzetközi partnereink jó egészséget kívánnak a Budapesti Művelődési Központ munkatársainak.

Budapest, 2020.05.15.

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760