Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

csoportkep.jpgA fejlett országoknak az átlagéletkor növekedése miatt szembe kell nézniük az idősödő társadalom kihívásaival.

Az 55 év felettiek társadalmi aktivitása, élettapasztalataik hasznosítása számtalan lehetőséget rejt egy közösség számára – mégis, a középkorúak és az idősödő emberek egy jelentős része magányosnak, elszigeteltnek, néha egyenesen „fölöslegesnek” érzi magát.

A korosztály tagjaiban rejlő energiák felszínre hozása, társadalmi szerepvállalásuk és aktivitásuk erősítése, valamint motivációik gyarapítása a célja annak a tréningnek, amit 13 idős részvételével szervezett a Budapesti Művelődési Központ a SLIC (Sustainable learning in the community) nemzetközi projekt keretében.

workshop.jpgA SLIC egy nemzetközi program nevének a rövidítése.
Jelentése: fenntartható tanulás a közösségben. A SLIC programban hat európai uniós ország intézménye működik együtt azzal a céllal, hogy új tanulási lehetőségeket biztosítsanak a harmadik életkorban lévők számára.

Hasonló tréningeket tartanak:

● Ausztriában,
● Olaszországban,
● Finnországban és
● Nagy-Britanniában.

A projektismertető teljes képernyős nézetéhez kattintson a képre.

Az együttműködést az EU Grundtvig programja támogatja.

A SLIC pilot workshopra 2009. április 22-én és 29-én 10.00 órától került sor a Corvin Hotelban.

profilalkotas.jpgA workshop résztvevői a Budapesti Művelődési Központ programjait rendszeresen látogató, vagy időseknek szóló tanfolyamainak hallgatói közül, illetve az Ezüstnet egyesület tagságából kerültek ki.
A workshop során a résztvevők elkészítik profiljukat, mely saját tudásukról (készségek és kompetenciák) és tapasztalataikról szóló összesítés, és egy olyan személyre szabott tervvel mehetnek haza, ami segíti a jövőbeni tevékenységeket (önkéntesség, tanulás).
A workshop kétségkívüli haszna, hogy minden részvevőre ösztönzőleg hat, ha rendszerezve, összesítve látja mennyi tudás birtokában van, és megtalálhatja az új megvalósítható lehetőségeket.
A pilot workshop tapasztalataira építve a BMK elkészíti a tréning magyar adaptációját, mely preventív jelleggel tud hozzájárulni az időskori elmagányosodás megelőzéséhez és az aktív állampolgárság, valamint az önkéntesség megvalósításához.

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a közlemény a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

 


 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760