Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

21. századA kezdeményezés lényege a hagyományos önkéntes tevékenység megújítása, úgy, hogy a XXI. század önkéntesei lehetőséget kapnak a személyes fejlődésre a maguk által tervezett tevékenységek során.

Ebben az értelemben a program célkitűzése, hogy olyan innovatív intergenerációs és páros tanuláson alapuló szemléletet és környezetet fejlesszen, teszteljen és értékeljen, amelyben a fiatal és idős önkéntesség sokoldalú oktatási folyamat részét képezi. Ebben az oktatási folyamatban a fizikai és virtuális („phyrtual”) tényezők fontos elemei a szociális képzés és innováció hatékony megteremtésének.

A projekt része egy olyan nemzetközi kísérleti tréning, amely konkrét közösségi munkát foglal magába. Ennek keretében idősek, középiskolai diákok és tanárok olyan mikro-projekteket azonosítanak és kiviteleznek, amelyek helyi szinten járulnak hozzá a szociális innovációhoz.

Ebben az átfogó oktatási programban való részvételükkel erősítik és fejlesztik kompetenciáikat (tanulás tanulása, problémamegoldás, vállalkozói készségek, digitális, szociális, állampolgári és kulturális kompetencia, médiaismeret) és megbirkóznak az aktív időskor, a XXI. század és a felelős társadalmi részvétel kihívásaival. Az időseknek látható, aktív szerepvállalásuk lesz a közösségekben, és segíteni fogják olyan módszerek és eszközök kialakítását és/vagy saját maguk fogják mindezeket elsajátítani, amelyek képessé teszik őket, hogy a fiatalokkal együtt projekteket és kezdeményezéseket hozzanak létre és valósítsanak meg.

A projekt egy, a fiatalok és az idős önkéntesek tevékenységeit egyesítő, innovatív intergenerációs oktatási modellt tesztel majd, hogy elősegítse az aktív társadalmi részvételt és olyan kompetenciák fejlesztését, mint például: a tanulás tanulása, a problémamegoldás és vállalkozói készség, digitális, szociális, állampolgári és kulturális kompetenciák és a médiaműveltség. Ezek a kompetenciák egy olyan tanulási folyamat során alakulnak ki, amely túlmegy a tantárgyi korlátokon, és holisztikusan szemléli a személyi, szociális és helyi fejlődést. Az idősek számára az intergenerációs önkéntesség olyan tanulási lehetőség, amely javíthat önértékelésükön és kapcsolataikon, miközben csökkenti a társadalmi elszigetelődés esélyét. A ComeON! projektben való részvételük során erősítik és fejlesztik kompetenciáikat, a fiatalabb generációval együtt történő közösségi programok megvalósítása során megbirkóznak az aktív időskor, a XXI. század és a felelős társadalmi részvétel kihívásaival.

 

ComeON! projekt

Lifelong Learning Programme

 

Ezt a projektet az Európai Bizottság támogatásával finanszírozták. Ez a cikk csakis a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne foglalt információ bármilyen jellegű felhasználásáért. A ComeON! egy generációk közötti oktatási project, amit az Európai Bizottság finanszíroz az Élethosszig Való Tanulás Program, Grundtvig Multilaterális Projektek Akció keretében.
Egyezmény száma: 2013 – 3209 /001 – 001 Projekt száma: 538254-LLP-1-2013-1-IT-GRUNDTVIG-GMP

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760