Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

21. századA kezdeményezés lényege a hagyományos önkéntes tevékenység megújítása, úgy, hogy a XXI. század önkéntesei lehetőséget kapnak a személyes fejlődésre a maguk által tervezett tevékenységek során.

Ebben az értelemben a program célkitűzése, hogy olyan innovatív intergenerációs és páros tanuláson alapuló szemléletet és környezetet fejlesszen, teszteljen és értékeljen, amelyben a fiatal és idős önkéntesség sokoldalú oktatási folyamat részét képezi. Ebben az oktatási folyamatban a fizikai és virtuális („phyrtual”) tényezők fontos elemei a szociális képzés és innováció hatékony megteremtésének.

A projekt része egy olyan nemzetközi kísérleti tréning, amely konkrét közösségi munkát foglal magába. Ennek keretében idősek, középiskolai diákok és tanárok olyan mikro-projekteket azonosítanak és kiviteleznek, amelyek helyi szinten járulnak hozzá a szociális innovációhoz.

Ebben az átfogó oktatási programban való részvételükkel erősítik és fejlesztik kompetenciáikat (tanulás tanulása, problémamegoldás, vállalkozói készségek, digitális, szociális, állampolgári és kulturális kompetencia, médiaismeret) és megbirkóznak az aktív időskor, a XXI. század és a felelős társadalmi részvétel kihívásaival. Az időseknek látható, aktív szerepvállalásuk lesz a közösségekben, és segíteni fogják olyan módszerek és eszközök kialakítását és/vagy saját maguk fogják mindezeket elsajátítani, amelyek képessé teszik őket, hogy a fiatalokkal együtt projekteket és kezdeményezéseket hozzanak létre és valósítsanak meg.

A projekt egy, a fiatalok és az idős önkéntesek tevékenységeit egyesítő, innovatív intergenerációs oktatási modellt tesztel majd, hogy elősegítse az aktív társadalmi részvételt és olyan kompetenciák fejlesztését, mint például: a tanulás tanulása, a problémamegoldás és vállalkozói készség, digitális, szociális, állampolgári és kulturális kompetenciák és a médiaműveltség. Ezek a kompetenciák egy olyan tanulási folyamat során alakulnak ki, amely túlmegy a tantárgyi korlátokon, és holisztikusan szemléli a személyi, szociális és helyi fejlődést. Az idősek számára az intergenerációs önkéntesség olyan tanulási lehetőség, amely javíthat önértékelésükön és kapcsolataikon, miközben csökkenti a társadalmi elszigetelődés esélyét. A ComeON! projektben való részvételük során erősítik és fejlesztik kompetenciáikat, a fiatalabb generációval együtt történő közösségi programok megvalósítása során megbirkóznak az aktív időskor, a XXI. század és a felelős társadalmi részvétel kihívásaival.

 

ComeON! projekt

Lifelong Learning Programme

 

Ezt a projektet az Európai Bizottság támogatásával finanszírozták. Ez a cikk csakis a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne foglalt információ bármilyen jellegű felhasználásáért. A ComeON! egy generációk közötti oktatási project, amit az Európai Bizottság finanszíroz az Élethosszig Való Tanulás Program, Grundtvig Multilaterális Projektek Akció keretében.
Egyezmény száma: 2013 – 3209 /001 – 001 Projekt száma: 538254-LLP-1-2013-1-IT-GRUNDTVIG-GMP

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760