Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

IMAG1207Minden városlátogató első útja München legszebb terére, a Marienplatzra vezet, mely a belváros szíve-lelke. A teret a monumentális neogótikus Új Városháza uralja. 85 m magas tornya tetejéről München címeralakja, a bencés szerzetes őrködik a város felett.

De vajon mi köze van Münchennek a szerzetesekhez?

Mintegy1000 évvel ezelőtt benedek rendi szerzetesek kápolnát emeltek a mai Marienplatz melletti kis dombon. A körülötte kialakult falucskának nem volt neve.
Csak úgy emlegették: „ott fent, a barátoknál” –  „bei den Munichen”. Ezért látható München címerében egy bencés szerzetes.
Az egykori kápolna helyén áll München legrégebbi temploma, a Szt. Péter, melynek története a XII. századig nyúlik vissza. Megmásztuk a 303 lépcsőfokot, hogy feljussunk az „Öreg Péter” 96 m magas tornyába (lift nincs!). Körerkélyéről csodálatos kilátás nyílik a Marienplatzra és a városra.

A Marienplatz München bölcsője.

1158-ban Oroszlán Henrik ezen a helyen alapította meg a várost. A középkorban itt volt a város piactere. A mai Hal-kút helyén működött a halpiac. A nyüzsgő tér a müncheniek és a turisták találkozó helye.

A tér közepén emelkedik a 11 m magas vörös márvány Mária-oszlop (Mariensäule), melyet I. Miksa választófejedelem emeltetett 1638-ban.Tetején áll a koronás Madonna aranyozott bronz szobra. Ő Bajorország védőszentje.

A tér keleti oldalát a gótikus-reneszánsz Régi Városháza (Altes Rathaus – XV. század.) zárja le, melynek tornyában ma Játékmúzeum működik.
Mögötte a Szentlélek templom tornya magasodik. A háttérben az Isar folyó zöld ligetes partjainál található a Lehel nevű városrész, mely az óvárossal együtt alkotja München első kerületét.
Az Új Városháza (Neues Rathaus-1908) a főpolgármester és a Városi Tanács székhelye. 100 méter hosszú főhomlokzatát több mint 100 bajor herceg, fejedelem, király és Münchent jelképező szobrok díszítik. A háttérben a Teatinusok sárga temploma és az első ”királyi út”, a Ludwigstrasse látható. A városháza tornyába lift visz fel egészen a legfelső erkélyig (61m).
 

De a torony igazi attrakciója a híres játékszerkezet a harangjátékkal. Naponta 3 alkalommal (11, 12, és 17 órakor) a torony 3 szintjén 32 életnagyságú figura mutatja be az V. Vilmos herceg lakodalma alkalmából rendezett lovagi tornát (Landshuti lakodalom – 1568) és a Kádárok népi táncát, melynek a legfelső szinten álló kakas kukorékolása vet véget. A jeleneteket 43 harang 4 különböző dallammal kíséri.

 A Frauenkirche (Miasszonyunk temploma – XV. sz.) 99m magas kupolás ikertornyaival München jelképe. A kései gótikus stílusban épített katedrális Németország legnagyobb csarnoktemploma és Bajorország érseki temploma.
A legenda szerint az építőmester szövetkezett az ördöggel, aki többször is eljött a mesterért, de az mindig rászedte. Arra hivatkozott, hogy még nincs kész a templom, hiányoznak az ablakok. Ha beleállunk az „ördög fekete lábnyomába” - megértjük, miért sikerült a csel. Arról a pontról ugyanis – a főoltár mögötti ablakot kivéve - az oldalfalakba beágyazott 30 ablakból egyet sem látunk. Az oszlopok mindet elfedik.

A hatalmas templomba 20 000 ember fér be, ami azért is döbbenetes, mert építése idején a város lakossága alig érte el a 13 000 főt.
2004 óta nem épülhet a Frauenkirche tornyainál magasabb épület a városban. A város szélén álló toronyházakat még e törvény előtt emelték.

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760