Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

thumb IMAG1207München elegáns történelmi arculatát az uralkodó Wittelsbach család hercegei, választó-fejedelmei és királyai alakították ki az évszázadok során (1255–1918).
Két királyi tere és három királyi sugárútja van.

Alter Hof (Régi Udvar)
1255-ben Szigorú Lajos herceg építtette meg az első hercegi várat. Az Alter Hof udvarán úgy éreztük, mintha egy középkori lovagvárba csöppentünk volna, melynek falait a bajor rombuszminták díszítik. A gótikus faerkélyhez érdekes legenda fűződik: élt a várban egy szelíd majom, mely szabadon járt-kelt. Egyik nap kikapta a csecsemő Bajor Lajost a bölcsőjéből, és a faerkélyen át felmászott vele a tetőre. Hosszú könyörgés után a majom óvatosan lemászott a kisdeddel és visszatette a bölcsőjébe. Azóta nevezik ezt az erkélyt „Majom-tornyocskának”. Miután Bajor Lajost császárrá koronázták, itt volt a német-római birodalom központja (1328–47).
Érdemes megtekinteni a középkori városfalak 2 legszebb kapuját: a keleti Isar kaput (Isartor) az Isar folyónál, és a nyugati Károly kaput (Karlstor), mely alatt a sétálóutca indul a Marienplatz felé.

Residenz
A Wittelsbach-ok városi rezidenciája különböző korokból származó paloták együttese, mely a 16.századtól kezdve a reneszánsz, barokk, rokokó és a klasszicizmus stílusait képviseli. Több, mint 100 szobája, királyi lakosztálya, galériája és díszterme van. A Királyi épületet (Königsbau-1835) I. Lajos király építtette firenzei reneszánsz stílusban. A Rezidencia Múzeum fényűző királyi lakosztályai és a Kincstár királyi koronázási ékszerei lenyűgözik a látogatókat.

A Max-Josef Platz München első királyi tere,melyet a Rezidencia és a Nemzeti Színház klasszicista épülete szegélyez. A tér közepén áll az első bajor király I. Miksa (Maximilian:1806-25) szobra, amely előtt mi is megörökítettük magunkat.

A Königsplatz (Király tér, 1816–60) a második királyi tér, melynek görög templomokat idéző múzeumait I. Lajos (Ludwig: 1825–48), a legjelentősebb bajor király építtette. A németországi művészet központjává tette Münchent, melyet "Isar parti Athen"-nek neveztek. A Szobortár ókori görög-római szoborgyűjteménye és az Állami Ókori Gyűjtemény görög, etruszk és római művészeti remekei rengeteg látogatót vonzanak. A teret lezáró kapu az athéni Akropolisz kapuzatának (Propyleiák) mintájára épült.

A Ludwigstrasse (1816–43 ) az első királyi út, melyet I. Lajos építtetett. Végigsétáltunk az 1 km hosszú sugárúton a Hadvezérek Csarnokától a Győzelmi Kapuig, egészen a híres Schwabing mulató- és művésznegyedig.

A Hadvezérek Csarnoka (Feldherrnhalle) a firenzei „Loggia dei Lanzi” mintájára épült. Hadvezéreit hatalmas bajor oroszlánok őrzik. A barokk Teatinusok Temploma a város bármely pontjáról felismerhető a tüskés zöld gyűrűkkel díszített sárga tornyairól. Megcsodáltuk az „I. Lajos-féle félköríves” stílusú palotákat, a Bajor Állami Könyvtárat, a Szent Lajos-templomot és a Ludwig-Maximilian Egyetemet.
A Maximilianstrasse a második királyi út,melyet II. Miksa (1848–64), I. Lajos fia építtetett ki neogótikus „Maximilian-stílusban”. Felső-Bajorország Kormányépülete után a Maximilian híd vezet át az Isar túlsó partján emelkedő neoreneszánsz Bajor Parlament épületéhez ( Maximilianeum: 1857–74).

A Régensherceg út (Prinzregentenstrasse) a harmadik királyi út kiépítése Luitpold régensherceg nevéhez fűződik. Minisztériumok, galériák és múzeumok szegélyezik. A Bajor Nemzeti Múzeum épp a „Táskák” című kiállításával aratott nagy sikert, főleg a hölgyek körében. A Régensherceg híd vezet át Békeangyal emlékműhöz (1899). Bajorország 1871-ben a Német Birodalomhoz csatlakozott. Az ezt követő 25 békeév emlékére emelték a 20m magas oszlopot, melynek tetején aranyozott angyal áll a békét jelképező olajággal és a földgolyóval.

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760