Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

IMGP6187Évszázadokon át a Marienplatz helyén volt München piactere. Idővel a tér kicsinek bizonyult, és 1807-ben I. Miksa király áthelyeztette a piacot a városközpont mögé, a Péter dombocska tövébe. A Viktualienmarkt elnevezést 1840 körül kezdték el használni, amikor a polgárok körében modernnek számított a német nevek latinosítása. A „Viktualien” jelentése: élelmiszer.

A Viktualienmarkt München legkülönlegesebb élelmiszerpiaca.

A Régi Városháza mögötti téglaépületben találhatók a húsárú boltok, a teraszon a Rischart kávéház.
A piac 22 000 m2-es területén 140 cég, vállalkozó és kofa kínálja a legkülönfélébb élelmiszerárukat: pékárut, zöldséget és gyümölcsöt, virágot, halat, tejtermékeket, fűszereket, borokat és édességeket. Színes ernyők alatt, nemzedékeken át öröklött standokon a kofák maguk is várostörténeti érdekességeknek számítanak. „Bäckerliesl”, azaz a „Pék-Lizi” a piac legrégebbi és legidősebb árusa. 1950 óta a piac az élete, és még jóval a 80 felett is aktívan tevékenykedik.

A piacot régen 7 kanyargós patak szőtte át, melyek mára a felszín alá szorultak. Ők adják a piac kútjainak vizét. 6 emlékkút áll a piacon, melyeket népszerű müncheni népi komikusok és népi énekesek emlékének szenteltek. Hogy miért éppen itt?
Az őslakosok szerint itt, a város piacán érezhető a legerősebben München lüktető szíve, ami őket is inspirálta. A leghíresebb Karl Valentin komikus, akinek tiszteletére egy múzeumot is létesítettek az Isar kapu épületében.

Az 1000 férőhelyes sörkert a piac központja. A város nem akart egyik sörfőzdével sem kivételezni, ezért kompromisszumot kötöttek. A sörfőzdék váltakozva szállítják söreiket, de márkajelzés nélküli korsókban szolgálják fel azokat. Csak a pultnál tüntetik fel, mely sör van aznap a kínálatban.

Az 1960-s évektől kezdve vált a Viktualienmarkt egyszerű zöldségpiacból a müncheni ínyencek piacává és egyben turistalátványossággá.

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760