Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

SSA41343München Európa egyik szökőkutakban leggazdagabb városa. 185 köztéri kútja van. Mikor a város utcáin, terein és parkjaiban sétáltunk, lépten-nyomon látványos szökőkutakban és romantikus vagy vicces díszkutakban gyönyörködhettünk.

Most csak a számunkra legérdekesebbeket mutatnánk be.

A Károly téri szökőkút (Karlsplatz) egy különleges körszökőkút, mely az Olimpiai Játékok alkalmából kialakított sétálózóna megnyitására készült (1972). Kivilágított vízsugarai este gyönyörű látványt nyújtanak.

Kútfiúcska (Brunnenbuberl – 1892) a sétáló utca elején található, ahol egy pimasz szatír lespricceli a kisfiút. Állítólag Luitpold régensherceg arra kérte a művészt,hogy takarja le egy fügefalevéllel a kis férfiasságot de ő erre nem volt hajlandó.

Hal-kút (Fischbrunnen  1870) München legrégibb kútja. A 19. századig itt volt a halpiac és a halkereskedők az élőhallal teli kosaraikat a friss kútvízbe lógatták. Egy régi hagyomány szerint hamvazószerdán a főpolgármester és a városi tanácsos belemerítik a város üres erszényét, hogy a városi kincstár egész évben tele legyen. De sok privát erszény is belemerül –  sosem lehet tudni...  

A Marhavásártér kútja (1964) A Marienplatz mögött zajlottak a marhavásárok. A kút egy kis gulyát ábrázol, melyet a pásztor a teraszos sziklás fennsíkon terel a víz felé. Körülötte szívesen napozgatnak a müncheniek.

A Valentin díszkút (1953) a népszerű müncheni komikus, Karl Valentin emlékére készült és a Viktualienmarkt piacon található.   

A Halászfiúcska kút –  Haidhausen városrész piacterén áll. A bronzfiút először úgy állították fel, hogy az Isar part felé nézzen. Az árusok tiltakoztak, mert így a pucér hátsóját mutatta feléjük. Ekkor a fiút megfordították, de ez meg a járókelőket háborította fel. Addig  addig fordítgatták, míg végül mindenkinek megfelelt.   

A Lenbach villa kertjét 3 szökőkút díszíti (1889) –  Franz von Lenbach festőművész toszkán reneszánsz stílusú házában ma az egyik leghíresebb müncheni modern képtár tekinthető meg.   

A Hofgarten (Udvari Kert) a város legrégibb parkja, mely a királyi rezidenciához tartozik. A kert közepén álló Diána szentély (1615) kagyló- és mozaikdíszes ivókútjai és a négy szökőkút (1822) sok sétálót vonzanak.

A Békeangyal –  az Isar túlsó partján áll 20 méter magasra is feltörő szökőkútjával, melyet vízköpő halakon lovagló mesealakok díszítenek.   

A kutakról megtudtunk egy érdekességet is: télen falapokkal burkolják be őket, hogy megvédjék a fagykároktól. Minden kútnak van egy méretre szabott „télikabátja”. Tavasszal indul a kút-szezon. Hat hétig tart, míg minden kutat újra levetkőztetnek.

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760