Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

25-IMAG0985Az Alpok hegyei között mély gleccsertavak rejtőznek, melyeknek medrét a visszahúzódó jégkori gleccserek vájták ki. Tengerszemeknek nevezzük őket. Partjaikon pici halászfalvak, nyaralóhelyek, yachtklubok, sporttelepek és kastélyok találhatók.
Mi három gyönyörű tavat ismerhettünk meg.

 

A Chiemsee Bajorország legnagyobb tava, ezért „Bajor tenger”-nek is nevezik. Felszíne 80 km2, átlagos mélysége 25 méter, a legnagyobb mélysége 72 méter. 1600-1700 m magas alpesi csúcsok előterében fekszik, 520 m magasságban. Vitorlázók kedvelt tava, de horgászparadicsom is, mivel halban igen gazdag
Prien a Chiem tó fővárosa és legfontosabb kikötője. Mi is innen indultunk hajóval a két fő szigetre.
A legnagyobb sziget a Herreninsel (Urak szigete). 2,5 km2 területét erdők és mezők borítják, állandó lakossága nincs. Itt található II. Lajos király legfényűzőbb palotája,a Herrenchiemsee kastély.
A Fraueninsel (Asszonyok szigete) 1,5 km2 területe autómentes övezet, és állandó lakossága csupán 300 fő. A 8. század óta működik itt egy Benedek-rendi apácakolostor, mely 1846-tól 1995-ig leányiskolát működtetett. Ma 30 apáca él a falai közt. A Tihanyhoz hasonló falucska halászatból és turizmusból él, régi házaiban sok művész lakik.

A Starnberger See a délbajor fennsíkon, 586 méter magasban fekszik. Vízfelülete 57 km² és legnagyobb mélysége 123 méter. Hercegi tónak is nevezik, mert 2 királyi és 7 hercegi kastély található a partjain. Régóta kedvelt nyaralóhely, minden hétvégén magához vonzza a vízi sportok szerelmeseit.
Számunkra a leghíresebb Possenhofen, ahol Sisi töltötte a nyarakat gyermekkorában. Nagy hatással volt ránk az Erzsébet hercegnőnek, császárnénak és magyar királynénak szentelt múzeum a possenhofeni vasútállomás történelmi épületében.
A Berg kastély II. Lajos király tragikus halála miatt ismert. Unokahúgával, Sisivel, jól megértették egymást, és gyakran találkoztak a Possenhofen melletti Rózsaszigeten. A királyt 40 éves korában kormánya elmebetegnek nyilváníttatta és a Berg kastélyba vitette. Máig tisztázatlan körülmények között itt fulladt vízbe másnap éjjel, 1886.július 13-án. Halála helyszínét emlékkereszt jelzi a vízben.

A Schliersee egy igazi kis gyöngyszem a Bajor Alpok szélén. Csupán 2,5 km hosszú,legszélesebb részén 1,2 km, így akár gyalog is körbejárható. A tó északi partján egy igazi kis ékszerdobozra bukkantunk. Schliersee városka 1200 m magas hegyek közt, 784 m magas fennsíkon fekszik. Híres téli-nyári üdülőhely. Minket teljesen elvarázsolt gyönyörű festett és fafaragásos díszítésű házaival. Tájmúzeuma a város egyik legrégebbi épületben található (1500). A sajátos Parasztszínház (Bauerntheater) bajor nyelvű előadásokat mutat be.

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760