Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English
×

Hiba

[sigplus] Kritikus hiba: This syntax or combination of configuration settings is not supported. Some settings are mutually exclusive, please check the documentation on whether your set of configuration parameters is valid.

[sigplus] Kritikus hiba: This syntax or combination of configuration settings is not supported. Some settings are mutually exclusive, please check the documentation on whether your set of configuration parameters is valid.

SSA40864München a statisztikák szerint a világ egyik "legélhetőbb" városa, aminek egyik oka, hogy a városban rengeteg a zöldterület.
Ezek közül kettőt mutatunk meg - úgy, ahogy mi láttuk.

 

A város legrégibb parkja a királyi rezidenciához tartozó Hofgarten, amit még a reneszánsz korban építettek.
A kertet I. Miksa választófejedelem alapította 1613-ban (éppen idén 400 éve!)  Két évre rá épült fel a park középpontjában a késő reneszánsz stílusú Diana-templom, ahonnan 8 út ágazik szét, az átlós utak mindegyike egy-egy szökőkútban végződik. A parkot virágszőnyeg borítja, sok a pad, és jó időben sok a pihenő látogató is - amikor mi itt jártunk, akkor kevesen voltak, éppen elállt az eső, még sötét, felhős volt az ég - ez a képeken is meglátszik, sajnos. A kertet a Kancellária üvegházra emlékeztető kupolás épülete felől közelítettük meg, és a Diána templom körüli parkrészletet, a szökőkutakat, és az onnan jól látható Teatinusok templomát próbáltuk megörökíteni.

   Az Englischer Garten (Angolkert) a egyik legnagyobb városi park, összterülete 3,75 km2, nagyobb, mint a Hyde park, vagy a New York-i Central Park. 1789-ben került sor a park létesítésére, és a bajor választófejedelem (Carl Theodor)  elrendelte, hogy a területet részben meg kell nyitni a polgári lakosság részére is. Tiszteletére a kertet sokáig Theodore Kertnek nevezték. A kert tervezői a reneszánsz és barokk festők tájképein látott idilli állapotokat próbálták megteremteni. Miután a kert egy része már abban az időben is angolpark jellegű volt, később az Angolkert elnevezés vált használatossá. A kerten több patak folyik végig . Ezek egy része természetes eredetű, a zöme mesterségesen lett kialakítva, gondos tervezéssel. Itt mindenkinek van helye a nudistáktól a sétálókon át a lovasokig. És békésen megférnek egymással!

   Több építészeti alkotás található a parkban, egyik legnépszerűbb a Kínai torony, melyet 1790-ben építettek.  Az épület a második világháborúban elpusztult, de 1952-ben újjáépítették – az ekkor épített másolat nagyon hasonlít az eredeti építményhez. A Kínai torony alatt sörasztalok állnak sörpadokkal, hosszú sorokban - sajnos, a mi ottlétünkkor esett az eső, és nagyrészt üresek voltak a padok. A felső, fedett részben azonban ott ültek a zenészek, és szólt a fúvószene.

  Viszont sikerült felülnünk az egyetlen lovas fogatra, és ezzel kocsikáztunk át a park túlsó végébe. Szebb lett volna derült időben - de azért így is élvezhető volt a táj. A patak mentén haladtunk, láttuk a japánkertet, ahol a patakot tóvá duzzasztották, rajta szigettel, azon pedig a japán pavilonnal . A kert nem "igazi" japánkert (vagyis nem annak szigorú szabályai szerint épült), inkább csak a növények távol-keletiek: vörös japánjuhar, páfrányfenyő.
   Amikor kiszálltunk, nagyon elégedettek voltunk a látottakkal - de hamarosan kiderült, hogy a kertnek az eddigieknél sokkal izgalmasabb látványossága is van: a szörfölők ! De erről a mese és a képek egy másik albumban találhatók ...

{gallery}https://picasaweb.google.com/103371319192747327599/BMK_HOFGARTEN_ANGOLPARK?authkey=Gv1sRgCJyK-qqnsfOA_AE{/gallery}

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760