Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

25-IMAG0985Az első festett házat Ausztriában láttam, Mariazelltől nem messze, az erdőben, egy nem működő fogadónak, vagy hasonlónak látszott. Furcsálltam nagyon, hogy az épület falára nagy kép volt festve, addig nem láttam még ilyet.

Azután tavasszal kaptam egy prezentációt "Bajor fogadók.pps" címmel, és itt még jobban meglepődtem, mert úgy tűnt, hogy nagyon is használatban levő épületek falát is díszítik különböző témájú képekkel. Úgyhogy, amikor most Bajorországba utaztunk, biztos voltam benne, hogy látunk majd ilyet – és sokat fogunk látni.

 

Ehhez képest nagyon sokáig egyet sem láttunk (bár Münchenben volt néhány házon falfestés, de különböztek attól, amit látni szerettünk volna). Vendéglátóink kicsit értetlenkedtek, hogy mit akarunk mi a  festett fogadókkal. Igen, igen, vannak ilyenek, a nevük "Lüftlmalerei" – de hogy ez ennyire érdekelné a magyarokat? Ezt nem tudták,  ez  - sajnos – nem volt benne a gazdag programban.

Azért, hogy nagyon el ne keseredjünk, egyszer, Poing-ba menet, talán Purfing kisvárosban megálltunk, és az út bal oldalán  – hihetetlen – egy festett házat láttunk! Csináltunk is gyorsan egy-két felvételt róla. Szóval elkezdtünk reménykedni, hogy akkor vannak ilyenek…

Azután, amikor két nap múlva Vaterstettenben sétáltam, több hasonló házra akadtam. Nem voltak ugyan olyan gazdagon díszítve, mint amit a prezentációban láttam, de mégis … Az elsőknél csak az ablakok körül volt festett minta, de a végén egy nagyon szép, Szent Hubertust ábrázoló kép is előbukkant.

Néhány szó  erről a festészetről: "Lüftlmalerei" a neve, és a barokk épülethomlokzat festéshez vezethető vissza. Az ablakokat és ajtókat körülvevő díszítések, és a festett tájképek, figurák freskó technikával készülnek. Vízfestékkel festettek a friss vakolatra, és a rétegek a levegőn száradt meg. A nevét is innen származtatják – vagy esetleg onnan, hogy egy ismert 18. századi festő (Zwinck Seraph) Lüftl-ben született, és a szakmája alapján ő egy "Lüftlmaler" volt. Gyakran ábrázoltak vallásos témákat, a tulajdonos szakmájával kapcsolatos dolgokat, falusi tájakat. Sok ábrázolt szentnek védelmi szerepe volt – pl. Szt. Flórián azért lett felfestve, hogy megvédje a házat a tűztől.

Azért a vaterstetteni ház nem az utolsó volt, amit láthattunk. Schliersee városkában alig győztük fényképezni őket …

Természetesen nem Rubens vagy Rembrandt egy-egy ilyen festmény, mégis ott és azon a helyen, egy ház oldalán vagy homlokzatán talán nem is valami magas művészettel megfestett  képet szeretnénk látni, ezek a naiv módon készített képek sokkal inkább odavalók.

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760