Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

SSA49653A  májusfának ill. a májusfa felállításának nagy hagyománya van Bajorországban. Mi is láthattunk egy ilyen ünnepséget Anzingban, ahol a májusfa körül rengeteg sörpad, sátor volt kirakva, és a nép, miközben eszegetett, iszogatott, beszélgetett, folyamatosan figyelemmel kísérte az ügy előrehaladását – azaz azt, hogy kétoldalt rudakkal feltámasztva, hogyan emelkedik centiről centire egyre magasabbra a májusfa.

Persze, közben pihentek, beszélgettek, söröztek a májusfa körül dolgozó férfiak is, majd a ceremónia mester intésére újból megemelkedett a kék-fehér csíkos rúd. A jó hangulathoz nem hiányzott a jó sör és a hagyományos bajor zenét játszó, népviseletbe öltözött fúvószenekar sem.

A májusfa körüli ünnep hagyományát elevenítették fel Poingban is a fiatal néptáncosok. Behoztak egy májusfát, amelynek a csúcsára erősített kék-fehér szalagok szabadon lógtak lefelé a rúd mellett, majd mindenki a kezébe kapott egy-egy szalagvéget, és egymás előtt/mögött eltáncolva a bajor zászló kék-fehér rombuszait mintázó fonatot készítettek a szalagokból, majd a tánc irányát megváltoztatva lebontották a fonatot, és a szalagok ismét szabadon lógtak le a koszorúról: nagyon szép látvány volt. Mindez tangóharmonika kísérettel történt.

Mindkét ünnepségre sokan érkeztek népviseletben, öregek, fiatalok egyaránt, vagy teljes ruházatuk olyan volt, vagy csak bizonyos elemek, kiegészítők voltak ilyenek. A poingi polgármester is kantáros bőrnadrágot viselt, mindenki természetesen mozgott a hagyományos öltözékben, egyáltalán nem tűnt színpadiasnak az egész, látszott, hogy magukénak érzik a bajor népi ruházatot. Természetes egyszerűséggel hordták a lányok, asszonyok, kislányok a nálunk is ismert "dirndli"-t, a férfiak pedig a rövid, kantáros bőrnadrágot.

(A német Dirndl nevét a Dirne, lány szóból kapta. A 19. században terjedt el Bajorországban és Tirolban.
A dirndli eredetileg mély dekoltázzsal rendelkező, fűzőszerű felsőrészből, puffos ujjú fehér ingvállból, hosszú szoknyából és kötényből áll. A férfiak viselete a klasszikus rövid  bőrnadrág, hímzett rátétekkel díszítve, hozzá illő posztózakó bőr zsebszegéllyel. És zergeszakállas kalap! )

A poingi ünnepségen a mi vendéglátóink közül is viseletbe öltözött az egyik házaspár, a polgármesteren is kantáros bőrnadrág volt, többfajta néptáncot is táncoltak a gyerekek, és egy igazi bajor zenekar szórakoztatta a felnőtteket.
Képeink az anzingi és poingi májusfa ünnepségeken készültek, de egy másik albumunkban ( "A bajor májusfa") más városok, falvak májusfáit is bemutatjuk.

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760