Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

SSA469142012. októberében négy szenior bajor önkéntes érkezett a BMK-ba az "Idősen is aktív" (?) EU-s project keretén belül, amikor is három hétig tartózkodtak Budapesten, ez idő alatt különböző témákban több előadást és beszélgetést tartottak, és rengeteg fényképet készítettek Budapestről - ahogyan ők bennünket láttak. A képeikből készített prezentációt Németországban, a vaterstetteni Népfőiskolán mutatták be, és továbbviszik más német népfőiskolákba is.

Ugyanennek a projectnek a keretében utazott ki 2013. májusában négy szenior magyar önkéntes Vaterstettenbe, az ottani Népfőiskola meghívására, ahol a feladat ugyanez volt: a magyarokat bemutató témákból beszélgetések, előadások, prezentációk tartása, és fényképek készítése Bajorországról - a magyarok szemével.
Amikor hazajöttünk, a mi képeinkből is kiállítás nyílt a BMK-ban, és egy élménybeszámolót is tartottunk mindarról, amit ott tapasztaltunk, láttunk. Az előző 24 album erről szólt ...
Itt most annyit írnánk le, hogy mit lehetett ennyi idő alatt megtudni a bajor Népfőiskoláról - a VHS-ről (Volkshochschule).
Tulajdonképpen elég volna, ha azt a 130 oldalas kiadványt, ami a vaterstetteni VHS nyári programjait tartalmazza, itt bemutatnánk, de az meghaladja ennek a rövid kis ismertetőnek a kapacitását. (tartalomjegyzékét - nem véletlenül - használtuk ezen leírás  háttereként ...).
Amikor bennünket végigvezettek a főépületen, láthattuk, hányféle dolgot tanítanak, milyen sok igényt próbálnak kielégíteni, és akkor ez csak egy épület volt, de ennek az intézménynek több kihelyezett része is van Vaterstettenben, illetve tagközségei a környéken (Poing, Zorneding, Grasbrunn, Anzing, Pliening), ahol hasonló munka folyik.
Vannak programok gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek és időseknek, tartanak nyelvi kurzusokat (15 féle nyelven!), sport és családi programokat,  pszichológiai, pedagógiai, egészségügyi kurzusokat, folyik művészeti oktatás, ezen belül zenei oktatás, a színház és irodalom iránt érdeklődők foglalkoztatása, festés, kézművesség, fotózás, informatika kicsiknek és nagyoknak - még a teljes felsorolás sem fér el ide, nemhogy a részletes ismertetés.
A tagközségek közül a poingi Népfőiskolára látogattunk még el, ahol magunk is részt vehettünk néhány programon: egy T'ai Chi Qigong nevű kínai eredetű egészségmegőrző tornán, amelynek - meglepetésünkre -  magyar származású vezetője volt, akivel magyarul is tudtunk beszélgetni,  majd egy időseknek tartott angol nyelvórára ültünk be, utána  megmutatták azt az épületet, amelyben a fiatalok klubja van, végül pedig a Családi Központot (Familienzentrum) látogattuk meg.
Az albumba feltöltött képek szeretnék színesebbé és életszerűbbé tenni ezt a kissé száraz felsorolást ...

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760