Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

IMAG0910Egyik nap vonattal elutaztunk a Schliersee  alpesi tó közelébe, ahol egy igen különleges falucskát tekintettünk meg. 150-200 éves faházak közt jártunk, melyek csak pár éve állnak itt, az Alpok lábainál megbújva.
Ez a Wasmeier Falumúzeum, melyet 2007-ben hozott létre Markus Wasmeier, az alpesi síelés bajor világ-és olimpiai bajnoka.( 9-szeres világbajnok, és 1994-ben 2-szeres olimpiai aranyérmes )

 

Hogyan lett a bajor sí-sztárból múzeumigazgató?

A tóparti Shliersee városkában született és máig is itt él családjával. Schliersee a bajor téli sportok bölcsője, híres téli üdülőhely és síparadicsom. Markus édesapja ház–homlokzat festő volt (Lüftlmaler ),  és a városka több házát az ő festményei díszítik

Gyerekkorában szemtanúja volt az ősi családi házuk lebontásának, mely mély benyomást gyakorolt rá. Akkor kezdődött rajongása a bajor népi kultúráért és hagyományokért. Ezt a kulturális örökséget szerette volna megőrizni és továbbadni.
A skanzen a Bajor Felvidék 18.század eleji paraszti életét mutatja be, 60 000 m2 területen. 4 veszélyeztetett történelmi jelentőségű tanya 12 épületét bontották szét az eredeti helyszínen,majd restaurálták,és itt a skanzen területén újra összeállították azokat.

A helyi népviseletbe öltözött idegenvezetőnk lelkesen mesélt nekünk a régi falusi életről, miközben bejártuk a 4 tanyaudvar lakó- és gazdasági épületeit. A faépületek tetejét hatalmas kődarabok óvták a kemény, viharos időkben. Megnéztük a hegyi gyógyfüves kertet is, ahol az asszonyok olyan növényeket is termesztettek, melyekkel nyom nélkül a másvilágra segíthették terhessé vált férjurukat...

A legelőn tehenek legelésznek, és veszélyeztetett állatfajok, mint a hegyi juh. A kovácsműhelyben a férfiak szerszámokat készítettek, a kamrában bútorokat faragtak és díszítettek. Egy fafaragó művész az Alpok szimbólumát, a havasi gyopárt faragta ki. Vendéglátóinktól mindannyian kaptunk egy-egy szál "favirágot".

A skanzennek saját vendéglője és sörfőzdéje van. A fő tanyaházban a Wofen nevű fogadó működik, ahol mindenki saját felelősségére megkóstolhatja a „múzeumi sört”, melyet „Wasinator”-nak neveznek- a Wasmeier és a Terminátor nevekből összegyúrva. "Ha nem vigyázol, kiüt, mint a terminátor!" ( ez egy barna bak sör, melynek alkoholtartalma komoly 7,5 %!)

A legspeciálisabb felsőbajor paraszti ételt kóstoltuk meg- házi sertéssültet barna múzeum-sör szószban, zsemlegombóccal.

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760