Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

A 2014-2020 időszak a HUSK program életébenA kohéziós politikát meghatározó jogszabályok irányelvei közül a legfontosabbak: az Európa 2020 Stratégia céljaival való szoros kapcsolat, a beruházások megnövelt eredményorientációja, a fejlesztési tématerületek tematikus koncentrációja, illetve a területiség hangsúlyosabbá tétele.

Az új időszak tervezése a HUSK programban már 2012-ben elindult egy ún. Task Force (TF) üléssel. A TF szavazó és megfigyelő tagjai a két ország programért felelős szervei által kijelölt intézmények (minisztériumok, megyei és régiós szervezetek) delegáltjai, illetve az Európai Bizottság képviselője, aki megfigyelőként szintén részt vesz a folyamatban.

A már korábban említett tematikus koncentráció elvének köszönhetően az OP készítő konzorcium a 2013-as év egy részét a határszakasz illetve az ott élők aktuális helyzetének és igényeinek felmérésére szentelte, hogy az előkészítendő program dokumentum a lehető legjobban reagáljon majd a program érintettjeinek szükségleteire.

Az Európai Bizottság tizenegy tematikus célt határozott meg a 1303/2013/EU rendeletben, amelyből ötöt lehet kiválasztani az OP előkészítése során. A felmérésekre, interjúkra és elemzésekre alapozva a konzorcium javaslatot tett a TF tagjai számára, hogy szerintük mely tematikus célok és a hozzájuk tartozó tevékenységek segítenék legjobban elő a határtárság fejlődését. A TF tagjai hosszas tárgyalások után végül a következő tematikus célok mellett döntöttek:

  • A kis-és középvállalkozások, a mezőgazdasági, a halászati és akvakultúra-ágazat versenyképességének javítása (3. tematikus célkitűzés)
  • A környezetvédelem és erőforrás felhasználás hatékonyság (6. tematikus célkitűzés)
  • A fenntartható közlekedés előmozdítása és kapacitáshiányok megszüntetése a főbb hálózati infrastruktúrákban (7. tematikus célkitűzés)
  • A foglalkoztatás és a munkavállalói mobilitás ösztönzése (8. tematikus célkitűzés)
  • Az intézményi kapacitás javítása és hatékony közigazgatása (11. tematikus célkitűzés)

A részletek kidolgozása (a tevékenységek ’testre szabása’, indikátorok és folyamatok meghatározása) még zajlik.

Újdonság lehet majd a korábbi időszakhoz képest az ún. kisprojekt alap, amely keretén belül a kisebb költségvetésű projektek kerülhetnek majd támogatásra. Az ilyen jellegű projektek menedzsmentje (pályáztatás, monitoring) pedig helyi szintre kerülhet.
Ugyanilyen innovatív lépés lehet a kis- és középvállalkozások bevonása a programba, amelynek részleteiről még folynak a tárgyalások.

A jelenlegi menetrend szerint a végleges OP tervezet elfogadására 2014 áprilisában kerülhet sor, amelyet követően a társadalmi egyeztetés folyamata kezdődik majd meg. Ennek keretében a Titkárság nyílt napokat fog szervezni, ahol bárki megoszthatja az OP-t érintő véleményét, javaslatát. Ezeket az inputokat az OP csapat elemezni fogja, és beépíti az Európai Bizottsághoz 2014 szeptemberében beadandó végleges dokumentumba.

Forrás: husk.cbc.eu

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760