Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

A 2014-2020 időszak a HUSK program életébenA kohéziós politikát meghatározó jogszabályok irányelvei közül a legfontosabbak: az Európa 2020 Stratégia céljaival való szoros kapcsolat, a beruházások megnövelt eredményorientációja, a fejlesztési tématerületek tematikus koncentrációja, illetve a területiség hangsúlyosabbá tétele.

Az új időszak tervezése a HUSK programban már 2012-ben elindult egy ún. Task Force (TF) üléssel. A TF szavazó és megfigyelő tagjai a két ország programért felelős szervei által kijelölt intézmények (minisztériumok, megyei és régiós szervezetek) delegáltjai, illetve az Európai Bizottság képviselője, aki megfigyelőként szintén részt vesz a folyamatban.

A már korábban említett tematikus koncentráció elvének köszönhetően az OP készítő konzorcium a 2013-as év egy részét a határszakasz illetve az ott élők aktuális helyzetének és igényeinek felmérésére szentelte, hogy az előkészítendő program dokumentum a lehető legjobban reagáljon majd a program érintettjeinek szükségleteire.

Az Európai Bizottság tizenegy tematikus célt határozott meg a 1303/2013/EU rendeletben, amelyből ötöt lehet kiválasztani az OP előkészítése során. A felmérésekre, interjúkra és elemzésekre alapozva a konzorcium javaslatot tett a TF tagjai számára, hogy szerintük mely tematikus célok és a hozzájuk tartozó tevékenységek segítenék legjobban elő a határtárság fejlődését. A TF tagjai hosszas tárgyalások után végül a következő tematikus célok mellett döntöttek:

  • A kis-és középvállalkozások, a mezőgazdasági, a halászati és akvakultúra-ágazat versenyképességének javítása (3. tematikus célkitűzés)
  • A környezetvédelem és erőforrás felhasználás hatékonyság (6. tematikus célkitűzés)
  • A fenntartható közlekedés előmozdítása és kapacitáshiányok megszüntetése a főbb hálózati infrastruktúrákban (7. tematikus célkitűzés)
  • A foglalkoztatás és a munkavállalói mobilitás ösztönzése (8. tematikus célkitűzés)
  • Az intézményi kapacitás javítása és hatékony közigazgatása (11. tematikus célkitűzés)

A részletek kidolgozása (a tevékenységek ’testre szabása’, indikátorok és folyamatok meghatározása) még zajlik.

Újdonság lehet majd a korábbi időszakhoz képest az ún. kisprojekt alap, amely keretén belül a kisebb költségvetésű projektek kerülhetnek majd támogatásra. Az ilyen jellegű projektek menedzsmentje (pályáztatás, monitoring) pedig helyi szintre kerülhet.
Ugyanilyen innovatív lépés lehet a kis- és középvállalkozások bevonása a programba, amelynek részleteiről még folynak a tárgyalások.

A jelenlegi menetrend szerint a végleges OP tervezet elfogadására 2014 áprilisában kerülhet sor, amelyet követően a társadalmi egyeztetés folyamata kezdődik majd meg. Ennek keretében a Titkárság nyílt napokat fog szervezni, ahol bárki megoszthatja az OP-t érintő véleményét, javaslatát. Ezeket az inputokat az OP csapat elemezni fogja, és beépíti az Európai Bizottsághoz 2014 szeptemberében beadandó végleges dokumentumba.

Forrás: husk.cbc.eu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760