Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Beszámoló a SILVERNET projekt első évének tevékenységeiről

A pályázat közös elkészítése után az első találkozó szervezése következett, melybe mindhárom intézményt bevontuk. Budapesten a találkozó szervezésébe a “Kattints rá, Nagyi!” tanfolyamot már elvégzett szenior tanulók is bekapcsolódtak. Csíkszeredán (RO) és Komárnóban (SK) felhívás közzétételével hirdették meg a projektet, a nagyszámú idős jelentkezők kiválasztását Romániában esszéírás segítette.

Az első projekttalálkozó Budapesten került megrendezésre 2007. november 5-8-án. A találkozó szakmai programja keretében bemutatásra került az idősek internet oktatási programja, az oktatási módszertan - a nemzetközi módszertannal összehasonlításban. A Budapesti Művelődési Központ bemutatta az oktatásszervezés és képzési dokumentálás mikéntjét, a külföldi oktatókat (1 fő roman és 1 fő szlovák) felkészítette az idősek oktatására. Ismertetésre került az idősek digitalis kirekesztettségének mértéke is a statisztikák fényében. Átadásra kerültek a képzés digitalis anyagai, a tanfolyami jegyzet és egy oktatókönyv is. A Soros Oktatási Központ (RO) és a Felnőttképzési Intézet (SK), mint a projekpartnerek is bemutatkoztak, a koordinátorok első ízben személyesen is találkoztak. A projekt weboldalának tervezése elkezdődött. A találkozó egyik része nyilvános meghirdetésre került, ahol bárki megismerkedhetett a projektben részt vevő szenior tanulókkal (1 fő szlovák, 3 fő román, 15 magyar). A találkozóról a media is hírt adott. A szenior résztvevők kérdőív kitöltésével is kifejezésre juttatták elvárásaikat a projekttel kapcsolatban, a tervezésben és lebonyolításban tevékenyen részt vettek.

A projekt az Európai Bizottság e-Inclusion Be part of it! kampányának hivatalos programja lett, jogosult a logo használatára. Magyarországon két nemzetközi projekt résztvevőinek is bemutatásra került a SILVERNET program. A “Kattints rá, Nagyi!” tanfolyam adaptálása Csíkszeredán és Komárnóban is megtörtént, meghirdetésre került, az első tanfolyamok elindultak, s sikeresen lezárultak. A projekt első évében Romániában 20 fő, Szlovákiában 43 fő szenior tanuló számára lehetőség nyílt az internet használat elsajátítására, mely növeli életminőségüket, ismereteiket, többek között az Európai Unióról és tagállamairól, kultúráikról is. Kapcsolattartási lehetőséget biztosít nem csak családon belül (külföldön dolgozó gyermekekkel, unokákkal) hanem a projekt során vagy később az interneten megismert hasonló érdeklődésű társakkal is. A projekt keretében egy előző projekt nemzetközi tapasztalatainak összegzésével és beépítésével megerősített képzési program kihelyezés és átvétel (tudástranszfer) zajlott.

A második projekttalálkozó Csíkszeredán került megrendezésre 2008. május 27-31. között. A találkozóról előzetesek és beszámolók is megjelentek magyarországi és romániai médiumokban. Mindhárom projekt partner bemutatta az eltelt időszakban végzett projektmunkáját, a szervezők újabb oktatóanyagot vettek át a koordinátortól. Az első csíkszeredai képzésen résztvevők ünnepélyes keretek között vehették át a találkozón látogatási igazolásukat egy szál virág kíséretében. A tanulók (5 fő szlovák, 4 fő magyar, 10 fő roman) és oktatók (1 fő szlovák, 1 fő román) részletesen beszámoltak a képzés tapasztalatairól, mely részletes visszajelzéssel szolgált a koordinátor számára. Romániában 60 fős mintán elvégzett kutatás segítette a tanulók motivációinak, hátterük, igényeik jobb megismerését. A tapasztalatátadás az oktatási program folyamatos fejlesztését nagyban elősegítette. Az e-mail-es ismeretségek a találkozón személyessé formálódtak, megerősödtek a tanulók között. A helyi kulturális élet közös megismerése a kultúrák közötti párbeszédet erősítette a 60+-os korosztályban. A programot a romániai közművelődési intézményrendszerben dolgozók számára is bemutattuk, ahol várhatóan átvételre kerül majd.

Az oktatók és tanulók között rendszeres (heti, akár napi) elektronikus levélváltás, vagy azonnali üzenetküldőn keresztüli kommunikáció zajlott. Projekt termékek: a képzés tanulói jegyzetének első verziója (román, szlovák linkgyűjtemény, szótár, fogalommagyarázat). A nemzetközi oktatási tapasztalatok figyelembevételével az oktatók közösen írt új jegyzet fejlesztését kezdték meg, s elhatározták egy magasabb szintű, haladó jegyzet elkészítését is.

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760