Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Képzési kofferA "Katints rá, Nagyi!" képzési koffer a Budapesti Művelődési Központ szakmai szolgáltatásának részeként ingyenesen felhasználható.
A "Kattints rá, Nagyi!" tanfolyamot intézményünk más oktatási helyszínekre is kihelyezi.
Hasonló tanfolyamok szervezéséhez szakmai segítséget nyújtunk.
Információ: Kiss Gábor

 Tanácsok tanfolyamszervezőknek:
A tanfolyamot számítógépes oktatóterembe / közösségi internet-elérési pontban lehet indítani. Minden tanulónak saját, szélessávú interneteléréssel rendelkező, minél nagyobb képátlójú számítógép-konfigurációt kell biztosítani. A tanfolyam hat alkalmát legalább két hétre (inkább három hétre) kell elosztani.
Az oktatási időpontnál a korai kezdést, ebédidőre történő hazaérést, délutáni meleget, esti sötétedést, valamint a nyaralásokat, mezőgazdasági munkákat célszerá figyelembe venni. Egy tanítási alkalommal négy tanóránál többet, szünet nélkül két tanítási óránál többet ne tervezzenek. Tíz főnél nagyobb csoportot csak idősoktatásban gyakorlott oktató vállaljon.

A teremberendezésnél célszerű az oktató szabad közlekedését, s a monitorok egy nézőpontból történő átláthatóságát biztosítani.

A tanfolyam iránt érdeklődőket bíztassák, hogy nem szükséges előképzettség, s meg lehet az alapokat ennyi idő alatt tanulni. A férfiak bevonására külön figyelmet érdemes szentelni. Minden jelentkezővel töltesse ki a jelentkezési lapot.

A képzés első napján ismertessék a tanfolyam célját, az oktatás tartalmát, az időbeosztást. A tanulókkal képzési szerződést kell kötni. Minden oktatási napon jelenléti ívet szükséges vezetni a tanulók aláírásával. A tanfolyamról tanfolyami naplót kell vezetni.

Az oktatási alkalmak között – lehetőleg – biztosítsanak egyéni gyakorlási lehetőséget (otthoni számítógép hiányában).

Készítsenek fényképeket a csoportról, hiszen azokat a tanulók elküldhetik családtagjaiknak e-mail-ben.

Készítsék fel a csoportot a játékos számonkérésre, a vizsgán való részvételt tegyék kötelezővé (a visszajelzés a tanuló, a tanító és a szervező részére is szükséges). A vizsgáról vezessenek vizsgalapot. A vizsga után a tanulók töltsék ki a tanfolyami értékelőlapot.

A látogatási bizonyítvány átadását lehetőleg tegyék ünnepélyessé. Az átvételt a tanulók aláírásukkal tanusítják a nyomtatványon. Ne feledkezzenek meg a sajtókommunikációról sem, hiszen az segíti az újdonságtól való félelem oldását az idős tanulókban.

 Oktatóknak:
Készüljön fel a tanfolyamra. Tekintse át a tematikát, készüljön a korosztály érdeklődési területéhez kapcsolódó weboldalakkal. A tananyagban szereplő weboldalakat, a levelező kiszolgálókat tökéletesen ismernie kell (egy fogást többféleképpen is), valamint a tipikus hibákra is készüljön fel.

Ismerje meg, s ismertesse meg egymással a csoporttagokat. Hangosan, lassan, tagoltan, érthetően beszéljen. Az új ismereteket kapcsolja meglévő ismeretekhez. Bíztassa a tanulókat, senkit ne hagyjon lemaradni. A csoport együtt haladjon (az időgazdálkodás miatt), ne hagyja kalandozni a gyorsakat, de ne hagyja hogy valaki lemaradjon. Kérjen türelmet a többiektől, ha ez szükséges.

Jegyzeteltesse az új ismereteket, lépésenként. Bemutatás – jegyzetelés – ismétlés – egyéni gyakorlás. Egy-egy ismeretre térjen vissza, gyakoroltasson. Az egyes tanítási napokat mindig ismétléssel kezdje. Töltse ki a tanfolyami munkanaplót. Csináljanak próba viszgát.

Legyen türelmes, sokszor kell ismételni. Építsen a tanulók motivációjára, mutassa be mire tudják használni az internetet. Már az első alkalommal legyen sikerélményük a tanulóknak!

A teljes képernyős nézetért kattintson a képre.

A kiadás éve: 2008.

A projektről további információkat itt talál.

A Budapesti Művelődési Központ akkreditált felnőttképzést folytató intézmény.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01 – 0294 – 04.
Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1738

 Minősített Közművelődési Intézmény 2011Minősített Közművelődési Intézmény 2011

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760