Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Palló-hálózat projektzáró rendezvénye 2009 őszén a Budapesti Művelődési Központban működő PALLÓ felnőttképzési tájékoztató szolgálat előzetes igényekre reagálva megkezdhette a hasznos kezdeményezés országos hálózatának kiépítését: az elképzelés megvalósítására a 2009. évi Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP 1.4.3-08/2 pályázaton nyert támogatás révén kerülhetett sor.
Országszerte nem egészen két év leforgása alatt (a projekt 2011. februárjában zárult le) öt intézmény vállalkozott rá, hogy átvegye a PALLÓ-modellt, és új szolgáltatásként felnőttképzési információkat nyújtson a hozzájuk fordulóknak. A felnőttképzés világában való eligazodást szakképzett felnőttképzési konzulensek végzik, akik képesítésüket a projekt keretében indult képzésen szerezték meg.

Palló országos hálózat kialakítása2010. szeptember és 2011. január között az ország öt pontján nyíltak új PALLÓ felnőttképzési tájékoztató szolgálatok: Budapest XIII. és XVII. kerületében, valamint Békés, Debrecen, Veszprém városokban. A projekt részeként a lakosság számára egy felnőttképzési információkat összesítő füzet is kiadásra került „Felnőttképzési Iránytű” címmel.

A projekt tapasztalatait összegző záró konferenciára 2011. február 24-én került sor. A hálózat tagjai egyetértettek abban, hogy a hálózatban való működés az állandó tudásmegosztás és a követhető modell megléte révén nagyban megkönnyíti a munkát, ugyanakkor nagyobb fegyelmet is követel az egységes megjelenésnek és szakmai cselekvésnek való megfelelés.

Az új szolgáltatás fogadtatása alapvetően pozitív mérleggel bír: a Debrecenben nyílt iroda, például további partnerek bevonását tervezi a tevékenységbe, az angyalföldi Iránytű Ifjúsági Iroda meglévő ifjúsági célcsoportjának tudott újfajta segítséget nyújtani az útkeresésben, Békés városa számára pedig az iroda működése perspektívát adott a kultúra erőforrás-bevonási lehetőségeinek kibővítésére. Az irodák általános tapasztalata az volt, hogy a hozzájuk fordulók zöme elsősorban munkát vagy jobb megélhetést keres, a felnőttképzést az ehhez vezető út állomásának tekintik. Ugyanígy jellegzetes vendégei a szolgálatoknak a GYES-en lévő kismamák, akik a munka világába már egy új képzettség birtokában szeretnének visszatérni.

A PALLÓ felnőttképzési tájékoztató szolgálatok története 2006-ban kezdődött, és a jelek szerint jó ideig folytatódik: a modell átvétele iránt a projekt lezárulta után is van érdeklődés a közművelődési szakma részéről, az irodák pedig „teltházzal” dolgoznak.

A PALLÓ felnőttképzési tájékoztató szolgálatok országos hálózatának tagjai:
Békés Városi Kulturális Központ, 5630 Békés, Jantyik Mátyás utca 23–25.
– Budapesti Művelődési Központ, 1119 Budapest, Etele út 55.
– Debreceni Művelődési Központ, 4024 Debrecen, Kossuth utca 1.
– Iránytű Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda, 1136 Budapest, Pannónia u. 34.
– Városi Művelődési Központ és Könyvtár Veszprém, 8200 Veszprém, Dózsa György út 2.
– Vigyázó Sándor Művelődési Ház, 1173 Budapest, Pesti út 113.

Információ: www.felnottkepzesinfo.hu

A projekt szakmai vezetője: Fülöp Melinda
Az UMFT és az Európai Unió támogatásával
A TÁMOP 1.4.3-08/2-2009-0003 projekt az Európai Unio támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

Kapcsolódó cikkeink
Palló hálózat projektzáró előadásai
Palló hálózat - projektzáró rendezvény

 

Közművelődési Minőség Díj 2012

Közművelődési Minőség Díj 2012

 
 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760