Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Palló-hálózat projektzáró rendezvénye 2009 őszén a Budapesti Művelődési Központban működő PALLÓ felnőttképzési tájékoztató szolgálat előzetes igényekre reagálva megkezdhette a hasznos kezdeményezés országos hálózatának kiépítését: az elképzelés megvalósítására a 2009. évi Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP 1.4.3-08/2 pályázaton nyert támogatás révén kerülhetett sor.
Országszerte nem egészen két év leforgása alatt (a projekt 2011. februárjában zárult le) öt intézmény vállalkozott rá, hogy átvegye a PALLÓ-modellt, és új szolgáltatásként felnőttképzési információkat nyújtson a hozzájuk fordulóknak. A felnőttképzés világában való eligazodást szakképzett felnőttképzési konzulensek végzik, akik képesítésüket a projekt keretében indult képzésen szerezték meg.

Palló országos hálózat kialakítása2010. szeptember és 2011. január között az ország öt pontján nyíltak új PALLÓ felnőttképzési tájékoztató szolgálatok: Budapest XIII. és XVII. kerületében, valamint Békés, Debrecen, Veszprém városokban. A projekt részeként a lakosság számára egy felnőttképzési információkat összesítő füzet is kiadásra került „Felnőttképzési Iránytű” címmel.

A projekt tapasztalatait összegző záró konferenciára 2011. február 24-én került sor. A hálózat tagjai egyetértettek abban, hogy a hálózatban való működés az állandó tudásmegosztás és a követhető modell megléte révén nagyban megkönnyíti a munkát, ugyanakkor nagyobb fegyelmet is követel az egységes megjelenésnek és szakmai cselekvésnek való megfelelés.

Az új szolgáltatás fogadtatása alapvetően pozitív mérleggel bír: a Debrecenben nyílt iroda, például további partnerek bevonását tervezi a tevékenységbe, az angyalföldi Iránytű Ifjúsági Iroda meglévő ifjúsági célcsoportjának tudott újfajta segítséget nyújtani az útkeresésben, Békés városa számára pedig az iroda működése perspektívát adott a kultúra erőforrás-bevonási lehetőségeinek kibővítésére. Az irodák általános tapasztalata az volt, hogy a hozzájuk fordulók zöme elsősorban munkát vagy jobb megélhetést keres, a felnőttképzést az ehhez vezető út állomásának tekintik. Ugyanígy jellegzetes vendégei a szolgálatoknak a GYES-en lévő kismamák, akik a munka világába már egy új képzettség birtokában szeretnének visszatérni.

A PALLÓ felnőttképzési tájékoztató szolgálatok története 2006-ban kezdődött, és a jelek szerint jó ideig folytatódik: a modell átvétele iránt a projekt lezárulta után is van érdeklődés a közművelődési szakma részéről, az irodák pedig „teltházzal” dolgoznak.

A PALLÓ felnőttképzési tájékoztató szolgálatok országos hálózatának tagjai:
Békés Városi Kulturális Központ, 5630 Békés, Jantyik Mátyás utca 23–25.
– Budapesti Művelődési Központ, 1119 Budapest, Etele út 55.
– Debreceni Művelődési Központ, 4024 Debrecen, Kossuth utca 1.
– Iránytű Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda, 1136 Budapest, Pannónia u. 34.
– Városi Művelődési Központ és Könyvtár Veszprém, 8200 Veszprém, Dózsa György út 2.
– Vigyázó Sándor Művelődési Ház, 1173 Budapest, Pesti út 113.

Információ: www.felnottkepzesinfo.hu

A projekt szakmai vezetője: Fülöp Melinda
Az UMFT és az Európai Unió támogatásával
A TÁMOP 1.4.3-08/2-2009-0003 projekt az Európai Unio támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

Kapcsolódó cikkeink
Palló hálózat projektzáró előadásai
Palló hálózat - projektzáró rendezvény

 

Közművelődési Minőség Díj 2012

Közművelődési Minőség Díj 2012

 
 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760