Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Környezetvédelem: az uniós polgárok nagy többsége törődik a környezettelAz Európai Bizottság legfrissebb felmérése szerint a válaszadók több mint 90%-a minden egyes tagállamban fontos személyes ügynek tekinti a környezetvédelmet. Az európaiak nagy többsége egyetért abban, hogy a természeti erőforrások hatékonyabb felhasználása és a környezet védelme ösztönözheti az Unió gazdasági növekedését.

A jelentésből az is kiderül, hogy az uniós fellépésnek jelentős támogatottsága van: a gazdasági válság ellenére tíz európai polgár közül majdnem kilenc úgy véli, hogy a környezetbarát tevékenységek támogatására uniós forrást kellene biztosítani. Az uniós szintű jogszabályok meghozatala is jelentős támogatást élvez: tíz európai közül több mint nyolc egyetért abban, hogy szükség van uniós jogszabályokra ahhoz, hogy országukban megvalósulhasson a környezetvédelem.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: „E tendenciák közül sok azt mutatja, hogy az európaiak sokkal komolyabban foglalkoznak a környezetvédelemmel, mint korábban, és ez tettekben is megnyilvánul, nem csupán jó szándékban: három európai polgár közül kettő azt állítja, hogy az újrahasznosítás érdekében különválasztja a szemetet; a megkérdezettek több mint a fele próbálja visszaszorítani az áramfogyasztását, tízből négyen kevesebb eldobható terméket fogyasztanak, valamint az európai polgárok egyre nagyobb számban választanak sokkal inkább környezetbarát közlekedési módot. Ezek az adatok alátámasztják az európai projekt létjogosultságát. Az eredmények egyértelmű támogatást nyújtanak a környezetvédelmi jogszabályok uniós szintű meghozatalához.”
A természeti erőforrások egyre nagyobb aggodalomra adnak okot
A felmérésből kitűnik, hogy egyre inkább odafigyelünk a természeti erőforrásokra nehezedő nyomásra. A megoldásokra vonatkozó kérdéseknél tízből nyolc személy várja el a vállalkozásoktól, hogy tegyenek többet a természeti erőforrások hatékonyabb felhasználásáért; tízből több mint heten kívánják a nemzeti kormányoktól az intenzívebb fellépést, és tízből majdnem heten vélik úgy, hogy a polgároknak maguknak kell többet tenniük.
A környezettel kapcsolatos aggodalmukról szóló kérdésre a válaszadók a következő öt problémát nevezték meg: tíz európai közül több mint három jelölte meg a természeti erőforrások kimerülését (arányuk a 2007-es 26%-ról 33%-ra emelkedett), 41% nevezte meg a vízszennyezést, 33% (a korábbi 24%-kal szemben) pedig a hulladék mennyiségének növekedését, valamint 19%-uk (a korábbi 11%-kal szemben) fejezte ki aggályát a fogyasztással kapcsolatban. Ezzel ellentétben a biológiai sokféleség csökkenésével kapcsolatos aggály továbbra sem számottevő – a megkérdezettek csupán 22%-a tart a fajok és az élőhelyek pusztulásától.
 
Cselekvésre szóló felhatalmazás
- A gazdasági válság ellenére az európaiak 89%-a úgy véli, hogy az uniós finanszírozásból jelentősebb részt kellene fordítani a környezetbarát tevékenységek támogatására.
- 81%-uk támogatja a környezetvédelem szükséges eszközeként a környezetre összpontosító, uniós szintű jogszabályokat (a 2007. évi adattal összehasonlítva -1 százalékpont).
- Az európai polgárok 60%-a véli úgy, hogy a környezetbarát beszerzési eljárások a környezettel kapcsolatos problémák kezelésének legeredményesebb módjai és kevesebb mint 30%-uk támogatja a pusztán költséghatékony megoldásokat.
- A válaszadók 79%-a támogatja az Unió határain kívüli fellépést és pénzügyi támogatást, mert úgy vélik, hogy az EU-nak támogatni kellene a nem uniós országokat a környezetvédelem terén.

További információkra van szükségünk
Míg a legtöbb európai meglehetősen jól tájékozottnak érzi magát a környezetvédelemmel kapcsolatban (60% a 2007-es 55%-kal szemben), számos területen információhiányra derült fény. Az európaiak mintegy 50%-a úgy érzi, hogy a jelenlegi címkézési rendszerek nem teszik lehetővé a környezetbarát termékek egyértelmű azonosítását. A polgárok továbbá szeretnék, ha több információ állna rendelkezésükre az általános vegyszerek egészségükre gyakorolt hatásáról (40%-uk véli így), a géntechnológiával módosított termékeknek (GMO-k) a mezőgazdasági termelésben való felhasználásáról (37%), a rovarirtókból és műtrágyákból származó mezőgazdasági szennyezésről és a természeti erőforrások kimerüléséről (27%).

Előzmények
Ezt a felmérést 2011. április 13. és május 8. között az Európai Unió mind a 27 tagállamában elvégezték. A különböző szociális és demográfiai csoportokból kiválasztott 26 825 válaszadót személyes interjún anyanyelvükön kérdezték a Környezetvédelmi Főigazgatóság megbízásából.

Forrás: Európai Bizottság Magyarország Képviselete

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760