Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Játssz te is!Január 16. és 20. között a játékos témanappal várjuk iskolájukban a Zöld Tömb – élhetőbb panel programba bekapcsolódó osztályokat. Komolynak hangzó témákat kínálunk nektek, de egészen izgalmas formában! A ráhangolódáshoz linkeljetek az Energia Klub Energiavadászat játékára, s utatok során ismerkedjetek meg Monéval, a kaméleonnal! Érdemes! Vagy legyetek otthon az energiában, hogy a suliban már félkézzel is meg tudjátok oldani a rátok váró kalandokat!

Mivel nem söpörhetjük a szőnyeg alá a környezetünket leginkább károsító szemét kérdését – ezért a nap első felében ennek orvoslásában számítunk a megoldásaitokra. Lazításként játék és kreatív kézműves munka vár rátok, melyben kidobásra ítélt tárgyakból fabrikálhattok hasznos holmit. A nap második részében kutatóprojekthez csatlakozhattok: egy suli-feltérképező vállalkozás keretében minden erőtöket és nyomkövető vénátokat bevethetitek annak érdekében, hogy rábukkanjatok, hol szökik az energia, s hogyan lehetne azt a suli falai között maradásra bírni.

A nagy energiavadászat! – avagy a Kaméleon-kalamajka – az Energiaklub bolygómentő játékaSmile

MonéSzia! Moné vagyok, kaméleon. Egy vagyok a sok-sok élőlény közül, akikkel együtt laksz a Földön. Mi, állatok és növények az emberek miatt egyre nehezebb körülmények között élünk. Én Afrikában lakom, egy magas hegyen, szeretem a bozótokat, a sok-sok kusza faágat. Az elmúlt években sok minden változott a világon, Afrikában olvad a legmagasabb hegy, a Kilimandzsáró hava, sok helyen kivágták az esőerdőt, a sivatag egyre nagyobb lesz, az Antarktiszról nagy jégtömbök váltak le – úgy tudom az éghajlatváltozás miatt. Az éghajlatváltozást az emberek okozzák, azzal, hogy sok szén-dioxidot juttatnak a levegőbe, de erről majd később mesélek... Európában több lett autóút, rengeteg kocsi jár, épületek, bevásárlóközpontok, lakóparkok állnak ott, ahol régen a társaim laktak.

Ebben a játékban mindig te döntesz. Ha azt választod, amivel nem bántod a környezetet, látni fogod rajtam, kivirulok. Ha a rosszat, környezetkárosítót választod, megbetegszem.
A játék végén meglátjuk, hogyan érzem majd magamat!

Készülj, s légy „Otthon az energiában" 

Energiahatékonyság otthon! A színes, animációkkal tarkított anyag bemutatja, hogyan takaríthatunk meg energiát a háztartásunkban.
Hol érdemes kompakt fénycsövet felszerelni, miért jó főzéskor fedőt tenni a fazékra, hogyan érdemes szigetelni a falakat és a tetőt, de olvashatunk arról is, hogy hogyan hasznosíthatjuk az esővizet a ház körül, és mi kerüljön a komposztba.
A képen egy ikerház látható az egyik oldalán pazarlóan, a másik oldalán pedig energiatakarékosan használják az energiát.
Keressétek meg, mi a különbség!

Tedd próbára magad a Humusz játékaival!

1. Mentsük meg a várost! (játék)

Mentsük meg a várost!Egy képzeletbeli város utcáin haladva összeszedhetjük a szétdobált hulladékot, és elvihetjük a szelektíven gyűjtő átvevőkhöz.

2. Hogyan fizessünk szemétdíjat? (játék)

Hogyan fizessünk szemétdíjat?Ha választhatnánk, hogy mi alapján fizetünk a szemét után... És ha pénzt kapnánk a papírért, műanyagért...

3. Mit válasszunk a boltban? (játék)

Mit válasszunk a boltban?Egy képzeletbeli boltban kell megvenni, amit Anyu kér. Itt mindenféle csomagolás elérhető, és az a legolcsóbb, amelyik legkevésbé ártalmas a környezetre...

Zöld Tömb Zöldfülűekkel – 2. iskolai témahetünk beharangozója
A projekt helyszíne: Újbuda.

A projektben együttműködő oktatási intézmények:
GAZDAGRÉT-CSIKIHEGYEK Általános Iskola,
Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola,
Lágymányosi Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium,
Őrmezei Általános Iskola
Petőfi Sándor Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola.

2011. október 10. és 14. között 5 újbudai iskolában voltunk jelen a Zöld Tömb – élhetőbb panel kampányunk első iskolai programjával.
Az első témahét foglalkozásain készült fotók és alkotások itt tekinthetők meg:

Lágymányosi Általános Iskola
Petőfi Sándor Általános Iskola
Törökugrató Általános Iskola
Csiki-hegyek Általános Iskola
Őrmezei Általános Iskola

A diák alkotópályázat anyagaiból és a témahéten készült kompozíciókból összeállított kiállításunkat két hétig, november 14. és 26. között, láthatták intézményünkben.

A Zöld tömbről további fotók itt tekinthetők meg>>>
Zöld Tömb filmtár>>>

Lájkold!A kampányév programjai megtalálhatók a Facebookon.

Továbbá az újbudai jó példák geokódolt fotói a Google Mapsen és a Panoramión is elérhetők, emellett videoblog is rögzíti a zöld év eseményeit.

Információ:
Kiss Gábor Boldizsár – projektmenedzser;
Fogarasi Orsolya – projektasszisztens, fenntarthatósági felelős.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ,

Kampány-honlap: http://www.zoldtomb.hu/.

Projekt-honlap: http://zoldtomb.bmknet.hu/ 

Zöld Tömb - élhetőbb panel 

 
Az Európai Unio támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásában.A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760