Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Energiahatékonyság-mérésFókuszban a hulladék-megelőzés és az energiatakarékosság
2012. január 16. és 20. között 5 partneriskolánkban voltunk jelen Zöld Tömb – élhetőbb panel kampányunk soron következő programjával, egy teljes tanítási napot felölelő rendhagyó foglalkozás alkalmával. Témanapjainkon 4–6. osztályos tanulók vettek részt, akiknek az első félévet záró utolsó héten – lazításképpen, az órarendjükben foglaltak helyett – játék, filmnézés, kreatív alkotómunka és kutatóprojekt jutott osztályrészül; mindez persze a hétköznapi, gyakorlati, alkalmazható környezetvédelem jegyében.

A témahét videóját a Zöldtömb filmtárban tekintheti meg>>>

„Hulladék – STOP!"

Szelektív gyűjtésA nap első fele a környezetszennyezés egyik markáns területéről, a hulladékok által okozott környezeti és egészségügyi problémákról szólt. Erről már sokat tudtak a gyerekek, mi viszont a tudásuk elmélyítésében, rendszerezésében, az összefüggések megértésében és a személyes érintettség átélésében segítettünk.

Miután látványos, s olykor megdöbbentő képeken keresztül láthattuk, mit okozhatnak az élő természetben, az állatok fejlődésében az általunk eldobott műanyag hulladékok, s tisztáztuk, hová kerül, s mi történik a rengeteg felgyülemlett szeméttel, a gyerekek csomagolóanyagokat válogattak a szelektív gyűjtés lehetőségeinek megfelelően, s átgondolták, mely maradékokat menthetünk meg a kertünk felfrissítéséhez, a komposztálás bevezetésével.

Mágnestáblás játékMágnestablós, interaktív játékok példáin keresztül modellezték, mit tehet az ember már a vásárláskor azért, hogy kevesebb csomagolóanyagot vigyen haza. A csapatok közösen berendeztek egy öko-háztartást is, melyben a fürdőszobától a garázsig kerestek és találtak olyan alkalmazható megoldásokkal, melyekkel a mindennapokban energiát spórolhatunk, kevesebb vegyszert használhatunk, vagy kevesebb lényegesen hulladékot halmozhatunk fel otthonunkban.

A szünetekben az The Animals Save the Planet animációs sorozat filmjeinek elragadó kedvessége, ötletessége dobta fel a gyerekek hangulatát. A témát – az újrahasználat jegyében – kreatív kézműves munka zárta: a hét első felében papírgurigák bújtak állatbőrbe, a hét második felében pedig osztatlan sikert értünk el a tetradobozból hajtogatott pénztárca készítésével.

Zöld Tömb Zöldfülűekkel – beszámoló a HUMUSZ Szövetség honlapján

Ötletek az alkotáshoz:

gurigaállatokGurigaállatok

gurigaállatok másképpGurigaállatok másképp

...és ahogy a gyerekek elkészítették...és ahogy a gyerekek elkészítették

Tetrapak pénztárcaTetrapak pénztárca

Tetrapack pénztárca másképpTetrapack pénztárca másképp

A kézműveskedésÉs a megvalósítás folyamata...

„Energia-vadászat" – Kutatóprojekt

MunkaA nap második felében kisebb csapatokban dolgoztak a gyerekek. A tantermek falain belül és kívül felállított energiahasználatot vizsgáló mérőpontokat járták végig, mellyel képet kaptak arról, mennyire takarékos vagy pazarló a közös energia-használat az iskola épületében.

Hőmérővel mérték meg, hány fok van a folyosón és a termekben, ellenőrizték, húznak-e az ablakok, stand by üzemmódban maradnak-e a használaton kívüli gépek a számítógépteremben, szabályozhatók-e a termekben a radiátorok, természetes vagy mesterséges vegyszerekkel takarítanak-e a mosdókban, csöpög-e a csap kézmosás után, s alkalmaznak-e víztakarékos megoldásokat a mellékhelyiségekben.

A mérőpontok egy részén a gyerekek ablakot szigetelhettek, ecetsav segítségével vízkőtlenítették az elektromos berendezéseket, illetve fogyasztásmérő segítségével leolvashatták, mennyit fogyaszt egy hagyományos, egy energiatakarékos és egy LED-es izzó.

Méréseiket és szokásaikat a csapatok közösen beszélték meg, kiemelték a környezetbarát megoldásokat, s az iskolatársaiknak megfogalmazott és kiragasztott üzeneteken keresztül felhívták a figyelmet azokra a változtatásokra, amit ők maguk is megtehetnének a takarékosabb használat érdekében.

A programról ezúttal is készül videospot-összeállítás a Matild Médiaiskola diákjainak jóvoltából; amely honlapunk filmtárában érhető el.

Köszönjük az iskoláknak és a koordináló pedagógusoknak a helyszíni szervezést és a számunkra nyújtott segítséget, felkért foglalkozásvezetőinknek pedig az elkötelezett munkát, az ötletes feladatokat.

A gyerekek munkáját, érdeklődését kampányajándékainkkal, irattartó mappával, kiragasztható, takarékossági üzeneteket hirdető matricákkal, a bevásárló cédulák elhelyezésére szolgáló hűtőmágnessel és denevér kabalánkat megjelenítő kulcstartóval jutalmaztuk.

A témahéten készült képek itt tekinthetők meg>>>

Az Energia Klub oktatóinak blog-bejegyzése a hétről itt olvasható>>>

The Animals Save the PlanetFilmajánlónk – „The Animals Save the Planet" – ötletes animációs egypercesek a környezetvédelem apró lépéseirőlSmile

Kapcsolódó cikkek:

Zöld Tömb: Zöldfülűekkel – 2. iskolai témahetünkről mindent

Miért probléma a hulladék? – gondolatébresztő 1. rész

Zöld Tömb: Zöldfülűekkel – gondolatébresztő 2. rész – olvasni- és látnivalók

Hulladék-stop és energia-őrség – gondolatébresztő 3. rész – játékok

A projektben együttműködő oktatási intézmények:
GAZDAGRÉT-CSIKIHEGYEK Általános Iskola,
Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola,
Lágymányosi Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium,
Őrmezei Általános Iskola
Petőfi Sándor Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola.

2011. október 10. és 14. között 5 újbudai iskolában voltunk jelen a Zöld Tömb – élhetőbb panel kampányunk első iskolai programjával.
Az első témahét foglalkozásain készült fotók és alkotások itt tekinthetők meg:

Lágymányosi Általános Iskola
Petőfi Sándor Általános Iskola
Törökugrató Általános Iskola
Csiki-hegyek Általános Iskola
Őrmezei Általános Iskola

A diák alkotópályázat anyagaiból és a témahéten készült kompozíciókból összeállított kiállításunkat két hétig, november 14. és 26. között, láthatták intézményünkben.

A projekt helyszíne: Újbuda.

A Zöld tömbről további fotók itt tekinthetők meg>>>

Zöld Tömb filmtár>>>

Lájkold!A kampányév programjai megtalálhatók a Facebookon.

Továbbá az újbudai jó példák geokódolt fotói a Google Mapsen és a Panoramión is elérhetők, emellett videoblog is rögzíti a zöld év eseményeit. 

Információ:
Kiss Gábor Boldizsár – projektmenedzser;
Fogarasi Orsolya – projektasszisztens, fenntarthatósági felelős.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ,

Kampány-honlap: http://www.zoldtomb.hu/.

Projekt-honlap: http://zoldtomb.bmknet.hu/ 

Zöld Tömb - élhetőbb panel Az Európai Unio támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásában.A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760