Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Tavaszi témahét az Őrmezei Általános IskolábanÉves iskolai programsorozatunkat az októberi élhetőbb, zöldebb környezet kreatív megjelenítése, majd a januári hulladék megelőzési és energiatakarékossági gyakorlatok kipróbálása után, márciusban a tudatosabb vásárlás témájával zártuk. Tematikus iskolai foglalkozás-sorozatunkra március 19–21. között, valamint 26–27-én került sor a programunkban részt vevő öt partneriskolában. A téma feldolgozásában segítségünkre voltak a Tudatos Vásárlók Egyesületének foglalkozásvezetői, akik 5–8. osztályos gyerekekkel járták körül – játékok, beszélgetés, szemléltető gyakorlatok segítségével, 5 tanóra erejéig – az egészségtudatosabb és környezetkímélőbb vásárlási lehetőségeket.

A nap célja az volt, hogy a gyerekekben tudatosuljon, még a leghétköznapibb cselekvéseinkben is számos olyan megoldást választhatunk, amellyel kevésbé terheljük a környezetünket, s takarékosabban, átgondoltabban bánhatunk a természet értékeivel.

S hogy mit is rejt a kifejezés: tudatos vásárlás? A termékek előállítása, tárolása, tisztítása, szállítása, tartósítása, a csomagolásuk módja, majd az utánuk keletkező hulladékok ártalmatlanítása óriási terhet ró a környezetünkre, s közvetve kihat a mi egészségünkre is. Nem mindegy az sem, hogy kik, hol, milyen körülmények között állították elő az egyes árucikkeket, s hogy milyen messziről érkezett hozzánk a termék. Az egészségünk érdekében pedig azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az milyen összetevőkből áll. Mindent összevetve, a vásárlás egy olyan terület, ahol bárki, a nagyvárosi, panel környezetben lakók is tehetnek valamit a környezetükért – okos döntésekkel, természetesebb, takarékosabb megoldások alkalmazásával.

A nap során a gyerekek részletesen megismerték a tudatos vásárlás 12 aranyszabályát, s nehézségük, kivitelezhetőségük szerint rangsorolták is a jó tanácsokat. Körbejárták, hogy az egyes élelmiszerekből mennyit, s milyen arányban fogyasszunk, ha fontos számunkra az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, s megismerkedtek az ökolábnyom és a vízlábnyom fogalmával.

Sorra vették az egyes évszakok legjellemzőbb, vitaminban, tápanyagban gazdag idénynövényeit, s szemléltető gyakorlat keretében mérték fel, a behozott zöldségek, gyümölcsök hány kilométert tesznek meg, míg az asztalunkra érnek – hozzájárulva ezzel is a szállításból, a közlekedésből és a hűtésből adódó környezetszennyezéshez. Ismereteket kaptak ahhoz is, mit olvassanak le egy cimkéről, s milyen termékjelzéseket érdemes keresniük az áruk csomagolásán.

A nap zárásaként különböző árucikkehez terveztek egyedi, környezetbarát csomagolást, majd játékos teszttel ellenőrizték az új ismereteiket, s fogadalmakat tettek, egy következő bevásárlásnál mit fognak hasznosítani az elhangzottak közül.

A gyerekek érdeklődését apró, de hasznos kampányajándékokkal, s – a TVE jóvoltából – az oktatásban is felhasználható plakátokkal jutalmaztuk.

A program előzményeiről, a bekapcsolódó iskolákról részletesebben itt olvashatnak>>>

Partneriskoláink:
GAZDAGRÉT-CSIKIHEGYEK Általános Iskola,
Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola,
Lágymányosi Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium,
Őrmezei Általános Iskola
Petőfi Sándor Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola

A Tudatos Vásárlók Egyesületének beszámolója itt olvasható>>>.

A projekt helyszíne: Újbuda.

A Zöld tömbről további fotók itt tekinthetők meg>>>
Zöld Tömb filmtár>>>

Lájkold!A kampányév programjai megtalálhatók a Facebookon.

Információ:
Kiss Gábor Boldizsár – projektmenedzser;
Fogarasi Orsolya – projektasszisztens, fenntarthatósági felelős.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ,

Projekt-honlap: http://zoldtomb.bmknet.hu/ 

Zöld Tömb - élhetőbb panel Az Európai Unio támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásában.A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760