Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Szlovák–magyar Folkfesztivál – VISSZANÉZHETŐ koncertekkelNeked szívből, hangból, muzsikából! ♦ Meghívjuk Önt és kedves Barátait a – Budapesti Művelődési Központ és a Párkányi Városi Művelődési Központ közös szervezésében a – Szlovák–magyar Folkfesztivál koncertjeire ♦ Fellépő zenekarok: Fonó Zenekar (HU-SK) ♦ Vizeli Bálint és barátai (HU) ♦ Góbé (HU) ♦ Rustico (HU) ♦ Varjos Zenekar (SK) ♦ Új Gereben (HU) A fesztivál programjai a Budapesti Művelődési Központ Youtube csatornáján VISSZANÉZHETŐK: http://bit.ly/bmk_sk_hu  PRE SLOVENCINU POSUNTE SA NADOL! » ♦  FOR ENGLISH PLEASE SCROLL DOWN! » Program »  

Hat népzenei formáció, két nap, egy helyszín. Egy teljes hétvégén keresztül a Fonó Budai Zeneházban mutatkoztak be honi és Szlovákiából érkező népzenészek, akik a járványügyi helyzet miatt a virtuális térben adtak koncertet, így a világ minden tájáról meghallgathatók a határokon átívelő népzenei motívumok. Az eseménysorozat a szlovák és magyar folklór ezer közös szálát kívánja még szorosabbra fonni Bartók Béla születésének 140. évfordulóján.  

 Szlovák–magyar Folkfesztivál – VISSZANÉZHETŐ koncertekkel

 

  Részletes program:

    Fonó Zenekar (HU-SK)
    https://www.facebook.com/events/292329905681613
    https://youtu.be/RdAsK-lM21M
    
    Vizeli Bálint és barátai (HU)
    https://www.facebook.com/events/248782307034958
    https://youtu.be/RdAsK-lM21M
    
    Góbé (HU)
    https://www.facebook.com/events/254533166413666
    https://youtu.be/7Jz0lZMzujU

    Rustico (HU)
    https://www.facebook.com/events/743278989701262
    https://youtu.be/Y2W0tp6nU00

    Varjos Zenekar (SK)
    https://www.facebook.com/events/926230424832345
    https://youtu.be/tDBHgxP75e8

    Új Gereben (HU)
    https://www.facebook.com/events/1183213898769116
    https://youtu.be/UJ_OqgR2SHg

 A fesztivál programjai a Budapesti Művelődési Központ Youtube csatornáján követhetőek: http://bit.ly/bmk_sk_hu

  Ismerkedjenek meg a fellépő zenekarokkal About the bands 

Fonó Zenekar

Fonó ZenekarA Fonó Zenekar a magyar „táncházas” népzenei új hullám második generációját képviseli. Koncertjeiken, lemezeiken a magyarok és a szomszédnépek népzenéjével találkozhatunk, magas színvonalú, hagyományhű tolmácsolásban. A Fonó Zenekar muzsikusai a zenében mindig a laikusok számára rejtett dimenziók, a stílusok szigorú keretein belül testet öltő színek és hangulatok feltárására törekszenek.
A Fonó Zenekar Budapesten alakult, 1997-ben. Tagjai Magyarország különféle régióiból, Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó muzsikusok, akik a népzene előadását, oktatását és kutatását hivatásszerűen művelik. Zenéjük fő profilját a magyarság, valamint a Kárpát-Medence egyéb népeinek hangszeres és vokális zenei hagyománya, illetve a hiteles tolmácsolásra törekvő feldolgozások alkotják.
Az együttes muzsikusai gyűjtéssel, azaz zenefolklorisztikai terepkutatással is foglalkoznak, s az eközben szerzett tapasztalatokat is hasznosítják zenei arculatuk kialakításában. A zenekar tagjai (egyenként, de közösen is) más zenei műfajok előadóival is együttműködnek, mint a klasszikus vonószene, az opera, a modern jazz irányzatai, a world music, vagy az autentikus klezmer muzsika, s ez a tevékenységük immár több tucat hanglemezen tettenérhető.
A Fonó Zenekar oktatási feladatokat is vállal, elsősorban népzenei táborokban, mesterkurzusok vezetésének keretében, illetve gyerekeknek szóló hangszerismertető koncertek formájában. Koncertjeiket saját budapesti klubjukban, magyarországi és külföldi fesztiválokon, illetve koncerttermekben adják elő. Az elmúlt évek koncertjeinek helyszínei közül kiemelhetnénk a párizsi Theatre National de Chaillot, Theratre de Rond Point, illetve Théâtre de la Ville, a Nürnbergi Meistersingerhalle, a bécsi Museumsquartier, a római Villa Medici, a varsói Lapidarium színpadát, vagy az utrechti Rasa koncerttermét.
A Mixtura Cultivalis című lemezüket a Le Monde de la Musique folyóirat a „Choc de l’Année” („Az év szenzációja”) díjjal tüntette ki. 2006-ban a zenekar megkapta a Magyar Rádió és Televízió által alapított eMeRTon díjat, 2007 áprilisában pedig Kodály emlékdíjat vehetett át.

 Tagjai 

 • Navratil Andrea – ének
 • Agócs Gergely – ének, tárogató, magyar duda, fujara, pásztorfurulyák
 • Gombai Tamás – hegedű, hegedűkontra
 • Pál István „Szalonna” – hegedű,
 • D. Tóth Sándor – brácsa, ütőgardon, dob
 • Tárkány-Kovács Bálint – cimbalom
 • Kürtösi Zsolt – bőgő, harmonika

Forrás:  Fonozenekar.hu

 Vizeli Bálint és barátai
Vizeli Bálint és barátaiHa valaki közelebbről megnézi a zenekart, rájön, hogy igazából ez nem egy banda, hanem kettő. Miért alakult így? Az élet hozta. Napjainkban sokszor összehozza a sors a népzenészeket egy-egy műsor, táncház vagy folkkocsma erejéig, így én is sokat muzsikáltam együtt kiváló zenészekkel különböző formációkban, ezekből állandósult kétféle felállás.
Az egyik banda tagjaival lassan már nyolc éve együtt muzsikálunk. Blumenschein Alinkával és Timár Andrással rengeteg műsort, táncházat, több külföldi utat tudhatunk magunk mögött, ezek jól összekovácsoltak minket az évek folyamán.
A másik felállás tagjait bátyámon, Vizeli Mátén keresztül ismertem meg. Tímár Mártonnal és Egervári Mátyással hosszú közös múltra tekintenek vissza, összeszokott muzsikájuk adja meg ennek a felállásnak az erejét.
A zenekarokhoz csatlakozott mintegy összekötő kapocsként Annus Réka énekes, aki az egyetemről és fellépésekről már jól ismerte mindkét banda tagjait.
A tagok egyénenként is sokféle népzenei projektben vesznek részt, ezeknek tanulságait és élményeit a közös munkában is szívesen kamatoztatjuk. Ilyenek például az óvodai és iskolai rendezvények, táncegyüttesek munkájába való bekapcsolódás énektanítással vagy zenekari kísérettel. A közös zenélés fontos része a táncházi muzsikálás, legyen szó akár egy budapesti folkkocsmáról vagy egy vidéki táncházról. Nyaranta örömmel tanítunk népzenét táborokban, vagy kísérjük táncegyüttesek műsorait.

Tagjai:

 • Annus Réka – ének
 • Vizeli Bálint – hegedű
 • Vizeli Máté – brácsa, koboz
 • Egervári Mátyás – cimbalom
 • Timár Márton – nagybőgő
 • Blumenschein Alinka – brácsa
 • Timár András – nagybőgő

Forrás:  VizeliBalint.hu

Góbé zenekar
Góbé zenekar„Üres az életem, ha zene nincs mellettem” – idézet a Góbé Kodályos című számából, de akár lehetne a zenekar mottója is. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola diákjaiból 2007-ben alakult formáció tagjainak jókora klasszikus zenei előképzettsége miatt eleve nem indult egy átlagos népzenei együttesnek, már a kezdetektől merészen, kísérletező kedvvel nyúltak az autentikus zenéhez is.
Ez 2011-ben, az A38-on rendezett Talentométer tehetségkutató verseny népzene/világzene kategóriájának megnyerésével tetőzött be, amelynek folyományaként elkészíthették első saját lemezüket (Góbé – 2013). Ettől fogva végérvényesen elhatározták, hogy az autentikus népzene folyamatos művelése mellett megpróbálnak megalkotni egy olyan folklór alapú populáris zenét, amely a Kodály és Bartók hagyatékát követve a felhasznált népdalokat és népi táncdallamokat meghagyja eredeti formájukban, csak más körítést kölcsönöz hozzájuk különböző könnyűzenei stílusokból és kísérettípusokból. Ezt a fidelio.hu így fogalmazta meg: ”…adott egy fiatal férfiakból álló, eredetileg csak autentikus népzenét játszó együttes, amely aztán hirtelen felindulástól vezérelve egyszer csak egyfajta univerzális magyar szórakoztató zenei stílus felé kezdett el kacsingatni, amellett, hogy eredeti zenei identitását megtartotta… a Góbé célja egy, a magyar népdalkincsben gyökerező könnyűzene megteremtése.” Az első albumról lemezkritika is megjelent a Zeneakadémia Figaro nevű újságjában, amelyet így címzett Németh Zsombor, zenetörténész: „A populáris zene Kodály-i fordulata?”.
A már említett klasszikus zenei tanulmányok miatt már a kezdetektől foglalkoztatja a zenekar tagjait a népzene-műzene kapcsolata, ennek eredményeképpen 2011-ben egész estés műsort mutattak be „Bartók 44 hegedűduója népzenei forrásanyagokkal” címmel, amelyben a teljesség igényével minden ehhez tartozó dallam felcsendült.
„Elektromos hangszerek nélkül hozták azt, amit én világzenének gondolok.” – mondta a Góbéról Porteleki László (Muzsikás).

A zenekar tagjai

 • Rigó Márton – hegedű, brácsa, vokál
 • Várai Áron – ének, furulya, duda
 • Vizeli Máté – brácsák, hegedű, gitár, koboz, vokál
 • Egervári Mátyás – cimbalom, tamburabrácsa, dudák, furulya, fuvola
 • Czupi Áron – dob, ütőhangszerek, vokál
 • Hegyi Zoltán – nagybőgő

Tiszteletbeli tagok

 • Kiss-B. Ádám
 • Takács Dániel
 • Szimán Kristóf
 • Csasznyi Imre
 • Timár Márton

Forrás:  Gobeband.hu

Rustico trióformáció
Rustico trióformációKubinyi Júlia, Szokolay Dongó Balázs és Zimber Ferenc trióformációja magyar népzenei alapokon nyugvó kamarazenét játszik, amelyet a pillanatban születő népzenei megoldások tesznek izgalmassá.
A hagyományos magyar népzenében használatos fúvós hangszerek és a cimbalom virtuóz közös játéka egészen újszerűen szólaltatja meg a Kárpát-medence egyes tájegységeinek dallamait.
Zenei összeállításaikban Székelyföld, Moldva, Mezőség, Nyitra és Somogy zenéje elevenedik meg.

 Tagok:

 • Kubinyi Júlia – ének
 • Zimber Ferenc – cimbalom
 • Szokolay Dongó Balázs – furulya, kaval, duda, hosszú furulya

KUBINYI JÚLIA 2012-ben Népművészet Ifjú Mestere címmel, 2013-ban Junior Prima díjjal kitüntetett népdalénekes, akit sokan a Fölszállott a páva televíziós népzenei vetélkedő első szériájának (2012) döntős szólistájaként is ismerhetnek. Kiskora óta része életének a magyar népzene és néptánc kultúra, mely gyermekkora óta fellépésekben, később számos hanglemezen való közreműködés, hazai és nemzetközi fesztiválokon, népdalversenyeken való részvétel formájában végigkísérte mindennapjait. 2008 óta a Dűvő zenekar énekese, azonban rendszeres közreműködője számos más népzenei formációnak. 2013 óta a Magyar Állami Népi Együttes számos műsorának vendégszereplője. 2015-ben jelent meg első önálló lemeze „Magam járom” címmel.

SZOKOLAY DONGÓ BALÁZS népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudán, furulyán és szaxofonon. A kárpát-medencei folklór mélyebb tanulmányozása során kezdett népzene feldolgozással foglalkozni. Így születtek saját kompozíciói és azok az improvizatív zenei alapok, amelyek magukon hordozzák a régmúlt zenei kultúráját, és ugyanakkor modern, kortárs hangvételűek. Népzenészként 1990 óta rendszeres szereplője a magyar zenei életnek. Fontos megemlíteni azt a műhelymunkát, amelyben a népzene a történeti zenében és az improvizációban teljesedik ki. 1994-ben lett a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa. 2005-ben Artisjus-díjat, 2016-ban Prima díjat kapott. Hangszerei: furulya, duda, szopránszaxofon, tárogató.

ZIMBER FERENC Junior Prima díjas cimbalmos jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának hivatásos zenésze. Nyolc évesen kezdett cimbalmozni Petrovics Tamás kezei alatt Székesfehérváron. Később a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta zenei tanulmányait Balogh Kálmán növendékeként. Számos autentikus magyar népzenei és világzenei formáció rendszeres közreműködője. A Fondor zenekarral 2009-ben kapták meg a Népművészet Ifjú Mestere címet, a nemzetközi sikereket elért Buda Folk Band állandó közreműködőjeként pedig Magyar világi népzene című lemezükkel 2014-ben a World Music Charts Europe 2. helyén végeztek.

Forrás:  Fono.hu

Varjos zenekar (Párkány/Štúrovo)
Varjos zenekar (Párkány)A zenekar céljául a Kárpát-medence népi kultúrájának bemutatását tűzte ki, a XX. századi népzenei gyűjtések, illetve saját tapasztalataik alapján.
Elsősorban a felvidéki magyarság népzenei anyagát játssza, de előadásukban hallhatóak a mai Magyarország és Erdély területéről származó dallamok is.

Tagok

 • Szabó Gábor (Suvi) – hegedű
 • Madocsai Szilárd – klarinét, furulya
 • Madocsai Imre - brácsa, tánc
 • Mocsi Péter - bőgő

Varjos zenekar (Párkány)

Új Gereben
Új Gereben együttesAz együttes a több mint három évtizedig (Rácz Antal haláláig) működő Gereben együttes nyomdokain haladva 2018-ban alakult. A régi társaságból három tag alapította, bevonva Debreczeni-Kis Helga citerást. Az együttes stílusára az improvizatív népzene, a citerajáték széles lehetőségeinek a keresése jellemző. A két citera és a koboz mellett dob- és gardonkíséret jelenti a ritmushátteret.

Az együttes tagjai:
– Debreczeni-Kis Helga: citera; a „Fölszállott a páva 2017” c. vetélkedő legjobb szólistája
– Farkas Zoltán Batyu: dob, gardon, tánc; többszörösen kitüntetett táncművész, koreográfus
– Szlama László: koboz; Junior Príma díjas
– Túry Ferenc: citera; a volt Gereben együttes alapító tagja

Bepillantás a Backstage-re!


 Az új Gereben koncertje


Forrás: Uj Gereben

 --------------------------------------------

SLOVENSKO–MAĎARSKÝ FOLKLÓRNY FESTIVAL

Programy festivalu možno sledovať na YouTube kanáli Budapeštianskeho kultúrneho strediska: http://bit.ly/bmk_sk_hu

 --------------------------------------------

SLOVAK-HUNGARIAN FOLK FESTIVAL

Six folk bands, two days, one venue. The Fonó Folk Music Hall in Budapest is featuring Hungarian and Slovak folk music bands on 15th and 16th May, 2021. Due to the pandemic situation the concerts are streamed online, open to view live from all corners of the world. The event series is about to make the threads of Slovak-Hungarian folklore motifs ever so tighter, to commemorate the 140th birth anniversary of ethnomusicologist Béla Bartók.

Program details at Fonó Folk Music Hall:

 

The Fonó Bandis part of the second generation of the Hungarian “dance house movement”. Their concerts and albums feature a quality interpretation of traditional folk music from Hungary and the neighbouring countries.
Bálint Vizeli, winner of the 2017 National Folk Violin Competition, considers helping Hungarian communities abroad of great importance, and he plays at Hungarian dance houses in a number of European cities every year. He is a regular musician at venues like Fonó and the Hungarian Heritage House.

The Góbé Bandgenerate novel but ethnic sound images by means of challenging the technical limits of their acoustic instruments. Góbé’s folk pop music is entertaining and contemporary, but at the same time preserves its traditional nature. This undefinable and elaborate “Góbé style” is the main characteristic feature of the band.

The Rustico Band,a trio formation, plays a unique type of chamber music based on Hungarian folk music motifs, and further enhanced by folk-style improvisations inspired by the moment.

The Varjos Bandpresent the rather complex folk culture of the Carpathian Basin, through twentieth-century folk music collections as well as their personal experience. Hungarian folk music in Slovakia is in the focus of their attention together with folk music from Transylvania and present day Hungary.

The Új Gereben Band,formed in 2018, is the renewed version of the Gereben Band, which had been active for more than three decades. In the centre of their style is improvised folk music with a wide application of two citeras, accompanied by the koboz, the gardon and some percussion instruments.

The concert series is part of the “Living Cities and Developing Communities” project under the joint leadership of the Budapest Cultural Center and the Štúrovo Municipal Cultural Center. The project is supported by the INTERREG Slovakia-Hungary, Building Partnership Program, Small Project Fund.

Follow the festival on the Budapest Cultural Center’s YouTube channel: http://bit.ly/bmk_sk_hu

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760